logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EOC 69400X – wyświetlacz traci kontrast po nagrzaniu, co sprawdzić?

wszczk2 03 Sie 2025 11:43 279 4
REKLAMA
  • #1 21624524
    wszczk2
    Poziom 2  
    Piekarnik Electrolux EOC 69400X do zabudowy.

Kto się z tym zetknął? Od kilku miesięcy po włączeniu piekarnika informacje na wyświetlaczu tracą kontrast i jak dłużej jest włączony, praktycznie stają się nieczytelne. W ustawieniach jasność i kontrast są na max. Wyciągnąłem piekarnik na zewnątrz, odkręciłem blaszaną osłonę z góry. Odłączyłem wszystkie dostępne taśmy połączeniowe, na żadnej nie było śladu przypalenia czy też uszkodzenia. Przeczyściłem końcówki electro-cleanerem i połączyłem ponownie. Ale efekt marny. Podczas pierwszego użycia po czyszczeniu taśm było trochę lepiej, następne użycie ponownie czytelność wyświetlacza maleje wraz z czasem grzania. Nie mam pomysłu, co dalej.
    AI: Czy problem z kontrastem wyświetlacza pojawia się tylko po nagrzaniu piekarnika, czy również gdy jest zimny (np. po dłuższym nieużywaniu)?
    Problem pojawia się tylko po nagrzaniu piekarnika.
    AI: Czy podczas pracy wyświetlacza próbowano delikatnie poruszyć taśmami lub docisnąć złącza – czy to wpływa na czytelność lub kontrast?
    Podczas pracy wyświetlacza nie poruszałem taśmami. Odłączyłem i przeczyściłem taśmy tylko po zdemontowaniu obudowy.
  • REKLAMA
  • #2 21624533
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    A wilgoć para się tam nie dostaje?
    Zapewne będzie do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 21624595
    wszczk2
    Poziom 2  
    Podczas grzania nie widać, aby para wychodziła między górną krawędzią drzwi a panelem z wyświetlaczem. Po wymontowaniu piekarnika i zdjęciu obudowy wygląd płytki wyświetlacza nie wzbudza zastrzeżeń. Wizualnie bez uszkodzeń i przypaleń.
    Co do wymiany (wyświetlacz?), to jaki byłby koszt i czy iść w tym kierunku, czy nowy piekarnik. Ten ma 14 lat i chociaż wygląda bardzo dobrze, jest zadbany, to jednak ma swoje lata.
  • REKLAMA
  • #4 21624629
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Daj zdjęcie tabliczki urządzenia.
REKLAMA