logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL Latitude E5250 Win7 – szybkie rozładowywanie baterii po wyłączeniu laptopa

Franczyk2 03 Sie 2025 12:16 192 4
  • #1 21624561
    Franczyk2
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam problem z DELL LATITUDE E5250, Win7 Professional, problem z baterią. Po 10 latach bateria przestała "trzymać". Problem polega na samorozładowaniu baterii, po 3 dniach jest 0% i trzeba ładować. Próbowałem zakupić nową baterię i tutaj docieramy do istoty problemu. Pierwsze 2 baterie, podobno oryginalne, nie były "widziane" przez system, potem były cztery kolejne baterie. Te podobnie trzymały góra 2-3 dni i pusto. Zaznaczam, że mówimy o sytuacji, że laptop jest wyłączony poleceniem "ZAMKNIJ". Żeby było ciekawie, 2 baterie (z tych czterech) ulegały rozładowaniu w takim stopniu, że nie dało się ich już w ogóle naładować (komunikat ... ładowanie baterii, stan naładowania 0% i tak przez kilka godzin). Oddałem te baterie, kupiłem kolejną (w innej firmie), już siódmą, i to samo, czyli laptop wyłączony, po 3 dniach 0% i brak możliwości naładowania.
    W międzyczasie laptop był w dwóch serwisach (powiedzmy, że takich wiejskich) i za każdym razem słyszałem, że jest to wyłącznie wina baterii, tylko że już siódma??? Podejrzewam, że problem jest w samym laptopie, pewnie w WIN 7, ale inni twierdzą, że w baterii.

Jestem automatykiem, nie informatykiem, dlatego moja wiedza na temat systemów, BIOS-ów itp. jest na poziomie żłobka, dlatego proszę o pomoc szanownych kolegów.
    Czy problemem jest np. oprogramowanie??? Mam WIN 7 i raczej taki jest potrzebny, nie chcę 10 czy 11 (za duża ilość "historycznych, a zarazem potrzebnych" plików). Czy ktoś z was mógłby "pogrzebać" w tym laptopie i powiedzieć, co jest grane, a może jakiś adres konkretnego serwisu z rejonu Nowy Sącz lub Kraków.
    Proszę o pomoc.
    Bogdan
  • #2 21624960
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 226
    10 lat dla baterii to i tak bardzo dużo.
    Kup nową bo nic z tym nie zrobisz.
    Zamiennik jakiś.
  • #3 21625101
    Franczyk2
    Poziom 10  
    Na przestrzeni 3 miesięcy wypróbowałem właśnie 7 baterii, wszystkie oczywiście to zamienniki. Problem w tym, że nie rozwiązałem tego problemu, a laptop w tej wersji (ekran 12") i z WIN7 jest mały, podręczny i szybki do transportu na dach. Może i stać mnie na nowy laptop, problem w tym, że mam przed sobą jeszcze max 18 m-cy (pracy zawodowej oczywiście), i nie wiem, na ile jest to konieczna inwestycja. Zanim przeniosę wszystkie pliki, z czego część pewno nie będzie działać, to pewno upłynie jakiś rok. Dlatego pytanie moje brzmi... czy można coś z tym zrobić, tzn. naprawić tak, aby działał jeszcze przez te 18 miesięcy, nawet gdyby trzeba było wymieniać baterie co rok. Może regeneracja starej baterii, bo stara bateria nadal jest w stanie utrzymać się przez 3 dni max, może przeinstalować system lub coś innego. Dlatego zwracam się do kolegów o pomoc.
    Bogdan
  • #4 21632042
    Franczyk2
    Poziom 10  
    Kończę temat, pewno za trudny.
  • #5 21632044
    Franczyk2
    Poziom 10  
    Nie rozwązany
REKLAMA