logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson EcoTank L3250 nie reaguje po zaniku zasilania i dolaniu tuszu – co zrobić?

darmida 03 Sie 2025 14:39 1107 6
REKLAMA
  • #1 21624718
    darmida
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej, mam problem z drukarką.
    Drukarka Epson EcoTank L3250

Na drukarce miga przycisk włączenia, Wi-Fi oraz przycisk papier/tusz.

Drukarka nie reaguje na żadne przyciski ani na reset. Wyciągnięcie wtyczki zasilającej też nie pomaga.

Komputer nie może znaleźć drukarki za pomocą Wi-Fi (wygląda, jakby drukarka straciła połączenie z siecią) oraz komputer nie wykrywa drukarki poprzez podłączenie kabla USB.

Problem pojawił się po dolaniu tuszu, w trakcie czyszczenia dyszy drukarka straciła zasilanie (nagłe wyłączenie prądu).

Jak myślicie, czy da się to naprawić w domu, czy jednak odesłać na serwis. Zastanawiam się, czy się to opłaci, drukarka po gwarancji, a sprzęt sam w sobie do najdroższych nie należy.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21625964
    Damian_1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Miałem podobnie, na stronie producenta( nie polskiej) znalazłem firmware, po wgraniu przez kabel usb drukarka ożyła.
  • REKLAMA
  • #5 21626006
    darmida
    Poziom 2  
    >>21625964

Niestety, ale po podłączeniu drukarki przez kabel USB komputer jej nie widzi. Sprawdzałem na 3 kablach, w tym jeden nowy, specjalnie zakupiony, aby sprawdzić, czy to wina kabla USB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21626170
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Jeśli masz uszkodzony firmware to komputer nie wykryje jej poprawnie. Poszukaj na forum tematów L3250. Tam wstawiłem plik który rozwiązał problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21626518
    darmida
    Poziom 2  
    >>21626170

Dzięki, endriuf, Twój plik pomógł mi z drukarką.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Epson EcoTank L3250 przestała reagować po nagłym zaniku zasilania podczas dolania tuszu i czyszczenia dyszy. Objawy to migające kontrolki włączania, Wi-Fi oraz papier/tusz, brak reakcji na przyciski i reset, a także brak wykrywania urządzenia przez komputer zarówno przez Wi-Fi, jak i USB. Problem wskazuje na możliwe uszkodzenie elektroniki lub oprogramowania wewnętrznego spowodowane przerwą w zasilaniu podczas operacji serwisowej. Próby resetu i odłączenia zasilania nie przyniosły efektu. Wskazane jest rozważenie serwisu, zwłaszcza że drukarka jest po gwarancji, a koszt naprawy może przewyższyć wartość urządzenia. Ewentualne samodzielne próby naprawy mogą obejmować resetowanie firmware lub sprawdzenie połączeń wewnętrznych, jednak bez specjalistycznej wiedzy i narzędzi jest to ryzykowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA