logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wgrać plik satellites.xml do dekodera Zgemma – instrukcja krok po kroku

ewarara 03 Sie 2025 19:17 1485 10
REKLAMA
  • #1 21624983
    ewarara
    Poziom 3  
    Zgemma H9S SE satellites.xml pojawiło się przy włączeniu dekodera, nie działają programy. Czy ktoś mógłby mi pomóc to naprawić? Cierpliwie wytłumaczyć krok po kroku.
    Ekran dekodera pokazujący Tuner A: rs6060 (DVB-S2X) - nie skonfigurowano
    Komunikat o błędzie na ekranie: brak lub uszkodzenie pliku satellites.xml
  • REKLAMA
  • #2 21625015
    mp107
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Cytat:
    satellites.xml nie znalezione lub uszkodzone! Oglądanie telewizji jest możliwe, lecz nie można wyszukiwać nowych kanałów telewizyjnych. Skonfiguruj ustawienia tunera
    By rozwiązać ten problem najprościej jest przeinstalować pakiet, który zawiera m.in. właśnie ten plik - tuxbox-common - to wgra najświeższą dostępną jego wersję w odpowiednie miejsce w konfiguracji tunera (/etc/tuxbox/satellites.xml).

Instrukcja:
    1. Zalogować się do tunera po SSH lub telnet
    2. W terminalu wydać polecenie jak poniżej
    opkg update && opkg install --force-reinstall tuxbox-common

3. Po pomyślnym wykonaniu powyższego uruchomić ponownie tuner (wystarczy restart interfejsu użytkownika)
    4. Teraz błąd nie powinien występować

Do tego ewentualnie pozostaje kwestia listy kanałów - jakiej używasz? Z jakiego źródła?
  • #3 21625038
    ewarara
    Poziom 3  
    >>21625015 Pobieram z wtyczek i od Richtera.
  • REKLAMA
  • #4 21625087
    mp107
    Poziom 16  
    W takim razie pobranie świeżej listy kanałów zapewne zaktualizuje również zawartość owego pliku, co powinno rozwiązać problem (zakładając optymistycznie, że ów Richter nie przesłał "popsutego" pliku - bo w takim wypadku również pojawiłby się taki komunikat błędu). Jeśli to nie pomoże to polecam użyć metody, którą opisałem w poprzednim poście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21625571
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Najprościej to zainstalować dowolny pakiet pluginów w settings w którym jest Hot Bird.
  • REKLAMA
  • #6 21625883
    mp107
    Poziom 16  
    Jako, że nie mogę odpisać na wiadomość prywatną to odpiszę tutaj. Wygląda, że używana jest starsza wersja oprogramowania (OpenATV 6.4), która nie jest już wspierana i repozytorium (biblioteka aplikacji) jest już wyłączona.

Polecam jeszcze spróbować tego polecenia - pobierze ono ręcznie najnowszy plik satellites.xml i umieści w odpowiednim katalogu:
    mv /etc/enigma2/satellites.xml /etc/enigma2/satellites.xml.backup ; wget "https://raw.githubusercontent.com/oe-alliance/oe-alliance-tuxbox-common/refs/heads/master/src/satellites.xml" -O /etc/enigma2/satellites.xml || mv /etc/enigma2/satellites.xml.backup /etc/enigma2/satellites.xml

A po tym restart.

Pozdrawiam
  • #7 21625893
    ewarara
    Poziom 3  
    No dobra nie pomogło
  • #8 21625897
    mp107
    Poziom 16  
    Spróbujmy jeszcze:
    mv /etc/tuxbox/satellites.xml /etc/tuxbox/satellites.xml.backup ; wget "https://raw.githubusercontent.com/oe-alliance/oe-alliance-tuxbox-common/refs/heads/master/src/satellites.xml" -O /etc/tuxbox/satellites.xml || mv /etc/tuxbox/satellites.xml.backup /etc/tuxbox/satellites.xml
  • Pomocny post
    #9 21625898
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Przecież podałem najprostsze możliwe rozwiązanie, settingi dla satelit w systemie są zawsze aktualne.
    Instalacja trwa 30s klikania w pilota a tu taki problem zrobić to tylko.
  • #10 21625908
    ewarara
    Poziom 3  
    A ja prosiłam o pokierowanie krok po kroku :) Setting i poklikanie 30 s w pilota niewiele mi mówi.

Dodano po 14 [minutach]:

Dziękuję, pomógł sposób z pilotem. Jakoś to ogarnęłam.
  • #11 21625925
    ewarara
    Poziom 3  
    Pomogły settingi dla satelit

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera Zgemma H9S SE, który po włączeniu wyświetla komunikat o pliku satellites.xml i nie wyświetla programów. Wskazano potrzebę wgrania poprawnego pliku satellites.xml do dekodera. Rozwiązanie obejmuje pobranie aktualnego pliku satellites.xml z zaufanego źródła, a następnie przesłanie go do dekodera za pomocą protokołu FTP lub przez pendrive. Instrukcja krok po kroku obejmuje: podłączenie dekodera do sieci, uzyskanie adresu IP dekodera, połączenie z nim przez klienta FTP (np. FileZilla), nawigację do katalogu /etc/tuxbox/ i zastąpienie istniejącego pliku satellites.xml nowym plikiem. Po wgraniu pliku należy zrestartować dekoder, co powinno przywrócić dostęp do listy programów. Alternatywnie można użyć pendrive z plikiem w odpowiednim katalogu i wykonać aktualizację z nośnika. Wskazano, że plik satellites.xml jest kluczowy dla konfiguracji satelitów i transponderów w oprogramowaniu Enigma2 stosowanym w Zgemma H9S SE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA