logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zainstalować Windows 7 64-bit zamiast 32-bit na HDD bez utraty danych?

janusz959 03 Sie 2025 19:45 375 5
REKLAMA
  • #1 21625023
    janusz959
    Poziom 3  
    Witam.
    Parę dni temu zmodernizowałem swój 15-letni komputer: rozszerzyłem RAM (z 4 GB na 8 GB), dodałem dysk SSD i zrobiłem dual boot (na nowym dysku SSD zainstalowałem oryginalny Windows 10 64-bit, a na starym dysku HDD zostawiłem Windows 7 32-bit). Ogólnie jestem zadowolony i prawie wszystko działa tak, jak chciałem. Pozostała mi jeszcze jedna rzecz do rozwiązania.

Chciałbym zamienić zainstalowany na dysku HDD Win 7 32-bit na Win 7 64-bit z dwóch powodów:
    1) By móc skorzystać na siódemce z więcej niż 4 GB RAM-u
    2) Tamta 32-bitowa siódemka to pirat i teraz, gdy zainstalowałem oryginalny Win 10, to nagle po tylu latach na Win 7 zaczęły się pojawiać komunikaty o aktywacji i co jakiś czas tapeta zamieniana jest na czarny ekran. Chciałbym więc usunąć tę piracką wersję, zainstalować oryginalny system i go aktywować.

Chcę się upewnić jednak kilku rzeczy:

1 - Czy da się to zrobić bez formatowania dysku?
    Dysk HDD 500 GB mam już od bardzo dawna podzielony na 3 partycje (122, 121 i 222 GB) i na jednej z nich jest zainstalowana siódemka. Czy da się na niej zainstalować ponownie system, tak żeby nie usuwać danych na pozostałych dwóch partycjach?

2 - Czy trzeba najpierw jakoś manualnie usunąć stary system, czy plik instalacyjny nowego systemu z automatu go usunie i zastąpi nowym?
    3 - Czy menu dual boot się nie zepsuje?
  • REKLAMA
  • #2 21625057
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 371
    janusz959 napisał:
    1 - Czy da się to zrobić bez formatowania dysku?

Tak, robisz format tylko potrzebnej partycji. Na 10-tce wchodzisz (ppm na menu start) zarządzanie dyskami i wybierasz partycję.
    janusz959 napisał:
    Czy menu dual boot się nie zepsuje?

Nie nie zepsuje, tylko mogą zostać pozostałości po starym, ale to usuniesz(msconfig)
  • REKLAMA
  • #3 21625708
    janusz959
    Poziom 3  
    viktor1950 napisał:

Tak, robisz format tylko potrzebnej partycji. Na 10-tce wchodzisz (ppm na menu start) zarządzanie dyskami i wybierasz partycję.
    janusz959 napisał:
    Czy menu dual boot się nie zepsuje?

Nie, nie zepsuje, tylko mogą zostać pozostałości po starym, ale to usuniesz (msconfig)

Zepsuło się. Zainstalowałem siódemkę i teraz ona w ogóle nie widzi dziesiątki. Jak spróbowałem teraz zmienić w BIOS-ie kolejność bootowania na dysk SSD jako pierwszy, to po ponownym włączeniu komputera wyskakuje mi błąd:
    Reboot and select proper boot device or Insert boot media in selected boot device and press a key
  • REKLAMA
  • #4 21625732
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 371
    Ściągnij sobie programik i nim wszystko naprawisz EasyBCD
  • REKLAMA
  • #5 21625917
    janusz959
    Poziom 3  
    viktor1950 napisał:
    Ściągnij sobie programik i nim wszystko naprawisz EasyBCD

Dodałem nowy wpis z 10-tką na dysku D (SSD 256 GB) i ustawiłem go jako domyślny. Potem w sekcji Backup/Naprawa zmieniłem napęd startowy na D.

Zrzuty ekranu EasyBCD pokazujące menu rozruchowe Windows 10 i 7 oraz ustawienia domyślnego systemu
    Okno programu EasyBCD z opcją wyboru nowego napędu startowego

Przy uruchamianiu pojawia się teraz menu z wyborem systemu

Ekran menedżera rozruchu systemu Windows z wyborem Windows 10 lub Windows 7

7-kę normalnie można włączyć, ale gdy wybiorę 10-tkę, to komputer nie chce mnie na nią wpuścić – kod 0xc0000428

Komunikat błędu Menedżera rozruchu Windows z kodem 0xc0000428 i ścieżką pliku winload.exe
  • #6 21626951
    janusz959
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany. Odpaliłem bootowalnego pendrive'a z Windowsem 10 przy włączeniu komputera i wybrałem opcję "Napraw ten komputer", a następnie "Naprawa podczas uruchomienia". Jest menu dual boot i mogę bez problemu włączyć 10-tkę.
REKLAMA