logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeinstalowanie systemu Windows 7 z 32bit na 64bit: kroki, zachowanie plików, aktywacja kluczem

barkle 08 Lis 2021 13:00 2460 11
REKLAMA
  • #1 19696839
    barkle
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Witam, mam pewien problem, posiadam laptop z systemem Windows 7 32bit. Chciałbym zmienić go na 64bit, jak to zrobić krok po kroku? Wiem że jest dużo wątków z moim zapytaniem ale jestem trochę zielony w tym, a chciałbym się czegoś nauczyć. Moje podstawowe pytania:
    1. Jak sprawdzić czy to jest możliwe? Sprzęt który posiadam:
    Przeinstalowanie systemu Windows 7 z 32bit na 64bit: kroki, zachowanie plików, aktywacja kluczem
    2. Czy jest możliwość zachowania plików? Jeśli tak to proszę o dwa sposoby (z zachowaniem i czysty system)
    3. Jak krok po kroku przeinstalować system? Chcę to zrobić za pomocą pendrive'a.
    4. I o co chodzi z aktywacją za pomocą klucza, muszę mieć ten klucz czy już go może gdzieś mam?
    Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19696956
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    1. Jest mozliwe.
    2. Jak zrobisz kopie na innym nosniku, inaczej wszystko stracisz.
    3. Utworz nosnik z W7 i zainstaluj, wczesniej z poziomu instalatora mozesz usunac partycje na ktorej masz teraz W7 32bit i utworzy nowa dla 64bit.
    4. Muisz miec klucz dla W7 64bit, bez tego nie aktywujesz.
  • REKLAMA
  • #3 19696966
    DJCheester
    Poziom 28  
    Ocena: 954
    Witam.

No kolego tych kroków będzie bardzo dużo na początek trzeba takiego pendrive'a przygotować, są do tego odpowiednie programy, musisz mieć obraz z systemem Windows 7 64bit po czym wgrać go na pendrive poprzez ten program. Tak przygotowany pendrive musisz umiescic w kompie i po restarcie wejść w bios zmienić na notowanie z USB po czym proces instalacji rozpocznie się automatycznie, dane na dysku na którym jest system zalecam usunąć, przy instalacji systemu trzeba wybrać format dysku C inne dyski zostawić jak są (najgorzej jak jest tylko jedna partycja to dane znikną) proces instalacyjny sam poprowadzi Cię aż do końca.

Dane z pulpitu dokumentów pobranych w skrócie z bibliotek, będą usunięte. Można oczywiście jak komputer się obecnie uruchamia przegrać na dysk D w celu ich zachowania.

Jeśli nie masz dysku D (partycji) to trzeba najpierw ją stworzyć np programem Partycion Master darmowym do celów domowych.

Jak stworzysz dysk D przenieś tam wszystkie istotne dane z dysku C z bibliotek pulpitu dokumentów jak wszystko już będzie na dysku D.

Zrób jak pisałem wyżej. Dane na dysku D zostaną. Ale np poczta kontakty czy zakładki mogą Ci zniknąć jeśli przeglądarka czy klient poczty zapisuje je na dysku C.

Tak więc widzisz trochę tego jest jak nie czujesz się na siłach a zależy Ci na danych może zleć komuś tą reinstalację.

Pozdrawiam ..
  • REKLAMA
  • #4 19697547
    barkle
    Poziom 6  
    Ok zdecydowałem że usunę wszystko bo nie mam tam bardzo potrzebnych plików itd. Po zainstalowaniu i uruchomieniu z ISO pokazuje mi że system został aktywowany, a ja przecież nic nie wpisywałem ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
  • #5 19697563
    darek334334
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Po prostu trzeba było zainstalować na świeżo nowy Windows tak jak to zrobiłeś, klucz został w Biosie dlatego się aktywował. Teraz zrób kolejną rzecz i zainstaluj sobie Windows 10, bo 7 została wycofana z obsługi.
  • REKLAMA
  • #6 19697574
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @darek334334 Instalacja W10 na tym komputerze nie ma sensu, do tego trzeba miec dysk SSD i sporo ramu, nie ma to sensu, a pod W7 mozna normalnie korzystac z internetu.
  • #8 19697580
    darek334334
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Bez świeżej instalacji raczej się nie da.
  • #10 19697663
    DJCheester
    Poziom 28  
    Ocena: 954
    No to przeinstalowałeś ten system z tych 32bity na 64 ?
    Ja też używam Win7 i jest to dla mnie system najlepszy póki co wszystko śmiga a że nie ma najnowszych łatek - trudno. Nie robię niewiadomo czego na kompie standardowo poczta internet i eagle i te programy działają. Pozdrawiam...
  • #11 19697669
    Kolobos
    Spec od komputerów
    W10 ma sens tylko w przypadku gier, teamsow itp nowych programow, ktore nie dzialaja pod W7. Do reszty wystarczy W7 i to zapewne jeszcze bardzo dlugo.
  • #12 19716742
    barkle
    Poziom 6  
    Kolobos napisał:
    W10 ma sens tylko w przypadku gier, teamsow itp nowych programow, ktore nie dzialaja pod W7. Do reszty wystarczy W7 i to zapewne jeszcze bardzo dlugo.
    Teams działa na win7 tylko musi być 64bit (sprawdziłem na 2 laptopach, na 32bit nie pójdzie)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące przeinstalowania systemu Windows 7 z wersji 32-bitowej na 64-bitową. Odpowiedzi wskazują, że przed rozpoczęciem procesu należy upewnić się, czy sprzęt obsługuje 64 bity. Zaleca się wykonanie kopii zapasowej danych, ponieważ instalacja systemu wiąże się z usunięciem istniejących plików. Proces instalacji wymaga przygotowania bootowalnego pendrive'a z obrazem systemu Windows 7 64-bit, a następnie uruchomienia komputera z tego nośnika. Klucz aktywacyjny dla Windows 7 64-bit jest wymagany, ale może być zapisany w BIOSie, co ułatwia aktywację po instalacji. Użytkownik zdecydował się na czystą instalację, co pozwoliło na automatyczną aktywację systemu. W dyskusji poruszono również kwestie związane z używaniem Windows 10, jednak niektórzy użytkownicy preferują pozostać przy Windows 7 ze względu na jego stabilność i wystarczającą funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA