Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-C29 zaraz po włączeniu brak obrazu.

PIOTREL 18 Gru 2005 22:27 1642 4
  • #1 18 Gru 2005 22:27
    PIOTREL
    Poziom 26  

    Witam
    Jak w temacie zaraz po włączeniu brak obrazu tylko na ciemnym ekranie widać na samej górze jasna kreskę. Głos jest prawidłowy. Nie pomaga stukanie i pukanie. Znalazłem kilka zimnych lutów poprawiłem je ale bez rezultatu. Nie wygląda mi to na kineskop. Po kilku minutach dopiero pojawia się. Napięcia w tym momencie są prawidłowe. Czego się uczepić.

    0 4
  • #2 18 Gru 2005 22:33
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  

    Chyba kineskop,ale sprawdz elektrolity w ramce.Podnies troche S2 i zobacz czy jest caly raster.Powodzenia.

    0
  • #3 18 Gru 2005 23:31
    zdzich42
    Poziom 40  

    A jeśli obraz się juz pokazuje to jakiej jakości? Po tym mozna w warunkach naprawy domowej ocenic kineskop. Przed koncowym "wyrokiem" zawsze mierzyc trzeba kineskop aby mieć 100% pewności co do słabej emisji.

    0
  • #4 19 Gru 2005 00:22
    Wgrobelski
    Poziom 15  

    W tym modelu następuje pomiar katod kineskopu. Jeżeli któraś jest słabsza
    lub wszystkie, obraz wejdzie po dłuższym czasie. Używam aktywatora,
    który w wielu przypadkach przedłużył żywotność kineskopu. Przy braku
    aktywatora podnieś napięcie żarzenia kineskopu następnie odłącz wtyk
    RGB na płytce kineskopu, bo mogą wystąpić przepięcia w kineskopie i uszkodzić np. procesor wizyjny. Mozna też zmniejszyć reżystor szeregowy
    w obwodzie zarzenia ( ostateczność ) ale nie przekroczyć napięcia 6,3V.
    Pozdrawiam powodzenia.

    0
  • #5 19 Gru 2005 07:18
    PIOTREL
    Poziom 26  

    Witam
    Małe sprostowanie. Po dokładniejszych pomiarach stwierdziłem że napięcie na kineskopie podczas braku obrazu na wyrzutniach wzrasta do ponad 200V , a napięcia wchodzące na PK z dekodera 12V prawidłowe, AC-0V a sterowanie kolorów 0,8V .
    Jak dotknę palcami scalaka TDA 4580 mam wrażenie że to wymusza szybszy start obrazu. Podkręcanie S2 nic nie wnosi jest dalej tak samo. Jak sie obraz pojawi jest prawidłowy.

    0