logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć TP-Link Archer AX55 z D-Link i TP-Link bez mesh, by mieć jedno WiFi?

kamij 04 Sie 2025 15:02 1365 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak najlepiej podłączyć jeden Archer AX55 i dwa starsze routery po kablu, żeby mieć jedno Wi‑Fi, DHCP na właściwym urządzeniu i ewentualnie roaming bez mesh między różnymi sprzętami?

Przy jednej skrętce między garażem a salonem nie zrobisz wygodnie układu, w którym AX55 jest głównym routerem w salonie i jednocześnie zasila resztę sieci w garażu; jeśli masz tylko jeden kabel, najprościej zostawić router z DHCP w garażu, a AX55 ustawić jako AP w salonie, a pozostałe urządzenia też przełączyć na AP, wyłączyć DHCP i ustawić to samo SSID oraz hasło, najlepiej z różnymi kanałami Wi‑Fi [#21626003][#21626158][#21626138] Jeśli chcesz płynniejsze przełączanie klientów i backhaul po kablu, trzymaj się urządzeń TP-Link z EasyMesh i najlepiej tej samej linii/modelu, bo AX55 w nowszym firmware ma EasyMesh i może pracować z przewodowym backhaulem Ethernet [#21632072][#21632195][#21632826] W praktyce oznacza to: do obecnej instalacji użyj AX55 jako AP albo wymień/uzupełnij sieć kolejnymi zgodnymi AX55, zamiast próbować mieszać stare D-Linki i stare TP-Linki z „mesh” [#21626138][#21632826]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21625725
    kamij
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Potrzebuję porady w optymalizacji połączeń routerów, do tej pory miałem dwa stare routery D-linka i TP, które udostępniały takie samo wifi (chyba Bridge to się nazywa), jeden miał włączony DHCP i do niego był podłączony internet.

Teraz dokupiłem nowego Archera AX55 aby zasmakować dobrodziejstw WiFi6.

routery chcę połączyć kablami tak aby wszystkie udostępniały to samo wifi ( te stare nie mają mesch niestety). W związku z tym, że przyłącze internetowe i sieć LAN mam ściągniętą z poszczególnych pomieszczeń do skrzynki w garażu to wcześniej tam znajdował się router z DHCP. Teraz natomiast chciałbym nowego AX55 postawić w salonie aby zmaksymalizować pokrycie "jego zasięgiem".

Tylko jak wpiąć poszczególne kable bo wypadałoby aby DHCP był na AX55, ale w garażu trzeba wpiąć stary router aby niejako "przekazywał" sygnał do AX55.

podłączyłem na szybko tak: internet ->WAN stary TP-> [(WAN AX55)&(LAN Dlink)] i na dole gdzie jest ax 55 oraz stary TP chyba działa, ale Dlink na piętrze już nie.

W przyszłości dokupię jeszcze jeden router z Mesch i stare routery rozrzucę po działce na podwórku.

Jak to teraz zrobić dobrze?

EDIT:
    ChatGPT zaproponował to:
    [Internet]

[Modem/ONT]

│ (skrętka do salonu)

[Archer AX55] (GŁÓWNY router – DHCP włączone)
    │ (LAN1)
    ├────> Skrzynka w garażu (patchpanel/switch)

├─> LAN do TP-Linka (garaż) [jako AP]
    └─> LAN do D-Linka (piętro) [jako AP]

I byłoby OK ale pomiędzy garażem a salonem mam tylko 1 kabel (chyba że go rozdzielić??) ale może da się to zrobić inaczej i równie efektywnie.
  • REKLAMA
  • #2 21625768
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    D-link ma funkcje AP client? Podaj model jego.
  • REKLAMA
  • #3 21625783
    kamij
    Poziom 14  
    >>21625768
    Dwr-116 nie ma funkcji AP, ale wyłączyłem DHCP ten stary tp link też nie ma funkcji AP
  • #4 21625881
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
  • #5 21625884
    kamij
    Poziom 14  
    >>21625881
    Nie wiem jaki to ma odpowiedzieć na moją potrzebę, wiem jak ustawić router aby robił za APka.
  • #6 21625972
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Jeśli dobrze rozumiem - chcesz pełną funkcjonalność MESH z FR, to musisz mieć urządzenia TPL z obsługą EasyMesh,
    np 3x AX55

Jedna sieć z płynnym przekazywaniem klientów fast roaming nie działa na urządzeniach różnych firm, a nawet tej samej (TPL) ale pochodzących z innych niewspierających się linii produktowych.
  • #7 21626003
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21626039
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    kamij napisał:
    Nie wiem jaki to ma odpowiedzieć na moją potrzebę, wiem jak ustawić router aby robił za APka.

TP-Link stworzył sieć produktową Deco Mesh, OneMesh, EasyMesh i Omada Mesh.
    Żadne z czworga NIE jest wzajemnie kompatybilne z pozostałymi.
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/3749/
  • #9 21626128
    kamij
    Poziom 14  
    Panowie, ja nie chcę zrobić niemożliwego, tylko jak optymalnie podłączyć internet poprzez AP który będzie robić za bridge do routera który będzie miał DHCP i pozniej ponownie od ap do kolejnego ap i czy to ma w ogóle sens
  • Pomocny post
    #10 21626138
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21626158
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Jedno z urządzeń - pewnie to w garażu, które dostaje internet od operatora zrób routerem i serwerem DHCP, pozostałe przestaw w tryb access point, wyłącz na nich dhcp i połącz je kablem z głównym routerem, może być jedno od drugiego. Odnośnie Wi-Fi to zrób jedną nazwę sieci i hasło na wszystkich urządzeniach, ale postaraj się żeby każdy z access pointow nadawał na innym kanale, ale nie obok siebie, np jeden na kan. 1, drugi na 7 trzeci na 13, żeby się nie zakłócały. W sumie jest 13 kanałów na paśmie 2,4 GHz, ale kanały te mocno na siebie nachodzą i dobrze jest nadajniki jak najbardziej rozsunąć. Ściągnij na telefon aplikację np. Wi-Fi Analyzer i na niej zobaczysz jak wygląda u Ciebie rozkład sieci i zwróć uwagę jak nadają sieci od sąsiadów i też postaraj się od nich odsunąć. Jeszcze może mieć znaczenie szerokość kanału - może być 20 albo 40 MHz ta szerszą ma większą przepustowość, ale jak jest dużo innych sieci to lepiej zawęzić pasmo. Sieci 5 GHz słabo przechodzą przez ściany i w innym pomieszczeniu niż nadajnik może być lipa. Mesh na tej zbieraninie to nie będzie, ale jakoś powinno chodzić.
  • REKLAMA
  • #12 21626263
    kamij
    Poziom 14  
    >>21626138
    Ok do salonu mam 1 kabel i faktycznie chyba z rozbieraniem go to nie jest najlepszy pomysł

Proponowane rozwiązania nie dają mi benefitu z maksymalnego wykorzystania nowego routera to teraz pytanie takie, czy są jakieś korzyści ze nowy router będzie robił za router, czyli będzie w garażu i będzie miał DHCP? Czy może lepiej zostawić jako router w garażu jeden ze starych, dać mu DHCP a nowego ax55 postawić w salonie i niech robi za AP? Zależy mi jedynie na szybkości i płynności internetu nie potrzebuje jakichś funkcji do zarządzania siecią itp. tylko aby nie tworzyć wąskich gardeł i czy ten stary router w garażu przypadkiem nim nie będzie? Czy wtedy ax55 jako AP dalej będzie rozgłaszał normalnie wifi6 ?

Edit: mój internet jest światłowodowy ale to tylko 100Mbs
  • #13 21626297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21626327
    kamij
    Poziom 14  
    >>21626297
    Zapewne niedługo dokupie jakieś 2 nowe może ax23 żeby robiły za apki w sieci mesch, wtedy problem się rozwiąże, ale póki co to kombinuje jak koń :)

Ok to skoro stary TP-Link nie będzie wąskim gardłem to zrobię z niego DHCP a nowego dam jako APka póki co i zobaczę jak będzie z prędkościami.
  • #15 21626369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21626417
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    kamij napisał:
    niedługo dokupie jakieś 2 nowe może ax23 żeby robiły za apki w sieci mesch, wtedy problem się rozwiąże

Kup teraz chociaż jeden i nie kombinuj ze starociami...
  • #17 21626609
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Ja tu widzę jeden problem. Autor nie wie ani co to jest MESH ani do czego służy DHCP, gdyż równoważy "pełne wykorzystanie" (cokolwiek to znaczy) z pełnieniem roli serwera DHCP przez urządzenie.

@kami
    Jakie parametry ma połączenie internetowe (technika dostępu, DL, UL)
    Co to znaczy "pełne wykorzystanie", bo na pewno nie bycie serwerem DHCP, którym może być nawet telewizor, a nawet może go nie być wcale.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #18 21626692
    kamij
    Poziom 14  
    >>21626609
    No gdybym się na wszystkim znał to pewnie wogóle bym tu nie pisał, moje przyłącze internetowe to światłowód 100Mb/100Mb, przez serwer DHCP rozumiem coś co będzie przydzielano adresy IP urządzeniom które będą się łączyły z siecią np telefon, przez mesh rozumiem, przez maksymalne wykorzystanie nowego routera rozumiem to aby był jednocześnie serwerem DHCP i stał w salonie, ponieważ jak będzie w garażu jako serwer DHCP to tylko tam będę miał zasięg wifi6 i nie będzie to pełne wykorzystanie, stąd konkluzja że najlepiej stary router wstawić do garażu i zostawić na nim DHCP a nowy router niech robi póki co za APka w salonie.
  • #19 21626738
    IC_Current
    kamij napisał:
    No gdybym się na wszystkim znał to pewnie wogóle bym tu nie pisał

Nie pisałem tego złośliwie. Jeśli tak odebrałeś, to przepraszam.

kamij napisał:
    przez maksymalne wykorzystanie nowego routera rozumiem to aby był jednocześnie serwerem DHCP

To prawie nic nieznacząca usługa, w kwestii "dobry router". Uruchom na tym TP-Linku, do którego masz wpięte przyłącze internetowe.
    kamij napisał:
    zostawić na nim DHCP a nowy router niech robi póki co za APka w salonie

Dokładnie tak zrób.
    kamij napisał:
    przez mesh rozumiem,

??? Chyba coś brakło. Ale
    - MESH to sposób trasowania pakietów przez wiele węzłów, mających ze sobą wiele wzajemnych powiązań. Nie ma to nic współnego z tym markętingowym, wszędzie promowanym teraz "MESH". Ani pewnie z tym za co ty uważasz "MESH"
    - popularnie i marketingowo, w googlowych bzdurach MESH, to połączenie dwóch usług:
    a. szybkiego roamingu opartego o protokoły 802.11k,v,r (to są branżowe standardy)
    b. ułatwionego zarządzania wieloma urządzeniami, poprzez ich konfigurację z poziomu jednej, centralnej konsoli

Podpunkt a), o ile opiera się na standardach, to realnie nie jest możliwe połączenie urządzeń domowych, różnych producentów w domenę roamingową, ponieważ urządzenia te nie pozwalają na konfigurację bardzo specyficznych i zaawansowanych parametrów. Zresztą sam bym musiał sporo poczytać o niuansach tych standardów a co dopiero użytkownik domowy.
    Podpunkt b) - każdy orze - jak może, ile może, kiedy może i kogo może. Więc nie spodziewaj się interoperacyjności, kiedy nawet różne modele, wydane w różnym czasie (orze kiedy może) jednego producenta nie są kompatybilne.

Ogólnie roaming (marketingowy MESH) będzi Ci potrzebny, jeśli chcesz, aby klienci przełączali się szybko i w najodpowiedniejszym momencie, kiedy przemieszczają się po domu. Oczywiście o ile dani klienci wspierają 802.11k,v,r.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21631786
    kamij
    Poziom 14  
    OK aktualizacja, dokupiłem drugi AX 55, jeden jest w garażu (de facto tylko przydziela IP) drugi w salonie - włączona opcja AP. Skonfigurowałem Mesch i na dole jest OK.

Teraz dwa stare routery zaniosłem na górę do 2 pokoi (mam tam kable sciągnięte do garażu) podpiąłem, wyłączyłem DHCP (one nie mają prostej opcji działania jako AP), tradycyjnie ustawiłem WiFi takie samo jak na dole (SSID i hasło) ale chyba coś nie działa. Przy analizie speed testem prędkości takie same jak wcześniej, tak jakby telefon ( na którym sprawdzałem będąc 50cm od starego routera podłączonego na górze) wciąż był "podłączony" do AP w salonie na dole. To możliwe? i czy w ogóle można połączyć mesch i tradycyjne staroświeckie powielanie WiFi tak jak zrobiłem?

Ewentualnie jak sprawdzić z którym routerem/AP jestem w danym momencie połączony? to Bramka się zmienia?

Czy może na starych routerach ustawić statyczne IP i powiązać na tym w garażu na stałe z MAC?
  • #21 21631793
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21631795
    IC_Current
    kamij napisał:
    50cm od starego routera podłączonego na górze) wciąż był "podłączony" do AP w salonie na dole. To możliwe?

Tak. To klient a nie AP decyduje, z czym chce się połączyć. Natomiast jesli masz wszystkie AP obsługujący roaming 802.11k,v,r, to sieć moze zasugerować zmianę AP i jesli klient skorzysta ze sugesti, to nastąpi przełączenie. Miałeś o tym już pisane.
    kamij napisał:
    czy w ogóle można połączyć mesch i tradycyjne staroświeckie

Miałeś też pisane, że MESH to nie żadna "nowoczesność", tylko marketingowa nowomowa.
    kamij napisał:
    Bramka się zmienia?

IP to nie tem poziom OSI.
    kamij napisał:
    jak sprawdzić z którym routerem/AP jestem w danym momencie połączony

Zalogować się do AP i sprawdzić, co się połączyło?
    Albo uzyc menu serwisowego telefonu (lub aplikacji typu Unifi WiFi Analyzer) i odczytać MAC AP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21631802
    kamij
    Poziom 14  
    OK OK OK, może część info należy mi powtórzyć kilkakrotnie :)

Przez Mesch rozumiem usługę którą oferują nowe routery polegającą na inteligentnym zarządzaniu podłączonymi urządzeniami poprzez WiFi tak aby w danym momencie były podłączone do AP/Routera oferującego najlepsze parametry sygnału - co odróżnia mesch od tradycyjnego roamingu (tylko wyłączenie DHCP, ta sama nazwa sieci etc.) - jeżeli jestem w błędzie i to tak nie działa to proszę o info!

I tak wiem że nie działa na urządzeniach różnych producentów a nawet w ramach tego samego producenta - dlatego zakupiłem 2 identyczne routery (na stronie TP link jest lista urządzeń zgodnych)

Nie oczekuję zrobienia jednego wielkiego mesch wykorzystując nowe routery i stare, tylko wykorzystać stare aby rozszerzyć mesch, ponieważ docelowo będą na zewnątrz(wiata, działka)

@erbit - faktycznie po banalnym wyłączeniu i włączeniu wifi w telefonie (nie wpadłem na najprostrze rozwiązanie :) połączyło ze starym routerem i prędkości wzrosły.

Reasumując - wszystko działa tak jak powinno, dokupię jeszcze jeden router AX55, który postawię na górze i podłączę do Mesch, a te dwa stare podłączę na działce :)
  • #24 21631869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21631903
    kamij
    Poziom 14  
    >>21631869 no dobra to w takim razie w ogóle te routery tplink AX55 mają roaming o którym piszesz czy to po prostu ściema?

Bo jak coś to je zwrócę i kupię coś z roamingiem?

EDIT: wg Gemini (:))

Tak, router TP-Link AX55 obsługuje funkcję OneMesh, co pozwala na tworzenie sieci mesh i realizację roamingu. OneMesh to technologia TP-Link, która umożliwia połączenie kilku urządzeń (routerów, wzmacniaczy) w jedną sieć Wi-Fi, zapewniając płynne przełączanie się między nimi podczas poruszania się po zasięgu sieci.
    Dzięki OneMesh, AX55 może współpracować z innymi urządzeniami TP-Link obsługującymi tę technologię, tworząc rozległą sieć Wi-Fi z możliwością roamingu. Oznacza to, że Twoje urządzenia będą automatycznie przełączać się na najsilniejsze źródło sygnału Wi-Fi, bez przerywania połączenia, gdy poruszasz się po domu lub biurze
  • #26 21631923
    IC_Current
    kamij napisał:
    w ogóle te routery tplink AX55 mają roaming o którym piszesz

Mają.
    kamij napisał:
    czy to po prostu ściema?

To ściema, bo one nie mogą się komunikować ani przesyłać danych przez sieć przewodową, kiedy mają włączony roaming (czyli po marketingowemu kiedy jest aktywny MESH).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21631954
    kamij
    Poziom 14  
    IC_Current napisał:
    To ściema, bo one nie mogą się komunikować ani przesyłać danych przez sieć przewodową, kiedy mają włączony roaming (czyli po marketingowemu kiedy jest aktywny MESH).

Czekaj, czekaj, poważnie? no to lipa straszna byłem na 100% pewien że tak właśnie jest, czyli bez sensu że wogole kombinuję łączenie ich kablami.

To zupełnie zmienia postać rzeczy, czyli jak podłączę się np poprzez kabel do routera w salonie (np TV) to wymiana danych pomiędzy garażem a salonem i tak odbywa się poprzez WiFi pomimo tego że są połączone kablem??

Jeżeli tak jest to wywraca wszystko do góry nogami (kup router mówili, będzie fajnie mówili:) )

To w takim razie co mam kupić aby osiągnąć w mojej sytuacji to co chce, czyli jednocześnie komunikację po kablach i szybkie WiFi (minimum 6)
  • #28 21631965
    IC_Current
    kamij napisał:
    To zupełnie zmienia postać rzeczy, czyli jak podłączę się np poprzez kabel do routera w salonie (np TV) to wymiana danych pomiędzy garażem a salonem i tak odbywa się poprzez WiFi pomimo tego że są połączone kablem??

Nie. Wtedy wymiana danych podlega sieci Ethernet.
    Natomiast jak się podlaczysz poprzez WiFi i bedzie aktywny roaming, to dalsza komunikacja nie zostanie wykonana poprzez sieć przewodową, tylko poprzez radio.
    kamij napisał:
    kup router mówili,

Wypraszam sobie. Nikt na tym forum nie mówił żeby kupować ROUTER.
    kamij napisał:
    To w takim razie co mam kupić aby osiągnąć jednocześnie roaming

Access pointy z obsługą roamingu, albo access pointy z obsługą roamingu tylko pod nowoczesną nazwą MESH - wtedy marketingowcy nazywają to dokładnie "MESH z Ethernet Backhoul"
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21631980
    kamij
    Poziom 14  
    OK czyli w moim przypadku jeżeli komunikacja zacznie się po kablu to idzie kablem, a jeżeli zacznie się przez WiFi to idzie po radiu.

co do "kup router mówili" to parafraza mema z tiktoka, spokojnie :)

co do 3 części edytowałem post po tym jak odpowiedziałeś, pytanie jest szersze:

Co mam kupić aby osiągnąć w mojej sytuacji to co chce, czyli jednocześnie komunikację po kablach i szybkie WiFi (minimum 6) z płynnym przełączaniem klientów (Roaming). Jeżeli można to jakieś konkretne przykłady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sieć domową złożoną ze starszych routerów D-Link i TP-Link oraz nowego routera TP-Link Archer AX55 z WiFi 6. Celem jest uzyskanie jednej sieci WiFi z płynnym roamingiem i serwerem DHCP na nowym AX55, który ma być umieszczony w salonie dla optymalnego zasięgu. Starsze routery nie obsługują funkcji mesh ani trybu AP, dlatego użytkownik wyłączył na nich DHCP i ustawił identyczne SSID i hasło, aby rozszerzyć zasięg. Dyskusja wyjaśnia, że pełna funkcjonalność mesh z szybkim roamingiem (802.11k,v,r) wymaga kompatybilnych urządzeń obsługujących EasyMesh lub OneMesh, najlepiej z tej samej serii (np. kilka AX55). Połączenie kablowe (Ethernet backhaul) między urządzeniami mesh jest możliwe i zalecane dla stabilności i prędkości, ale starsze routery bez obsługi mesh nie zapewnią płynnego roamingu, a klient decyduje, z którym AP się łączy, co może powodować utrzymywanie połączenia z słabszym sygnałem. Router w garażu powinien pełnić rolę głównego routera z DHCP, a pozostałe urządzenia działać jako AP z wyłączonym DHCP, z ustawionymi różnymi kanałami WiFi, aby uniknąć zakłóceń. Użytkownik potwierdził, że AX55 obsługuje EasyMesh, co umożliwia tworzenie sieci mesh z przewodowym backhaulem i roamingiem. Zalecane jest dokupienie kolejnych AX55 do rozszerzenia sieci mesh. Próby łączenia mesh z tradycyjnym powielaniem WiFi na starych routerach mogą działać, ale bez płynnego roamingu. Dyskusja podkreśla, że EasyMesh to nazwa handlowa, a nie formalny standard, i że kompatybilność między różnymi producentami jest ograniczona. Użytkownik rozważa także alternatywne urządzenia (np. router Cudy WR3600 z EasyMesh i WiFi 7), ale zalecane jest trzymanie się jednej marki i serii dla pełnej funkcjonalności mesh.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA