Potrzebuję porady w optymalizacji połączeń routerów, do tej pory miałem dwa stare routery D-linka i TP, które udostępniały takie samo wifi (chyba Bridge to się nazywa), jeden miał włączony DHCP i do niego był podłączony internet.
Teraz dokupiłem nowego Archera AX55 aby zasmakować dobrodziejstw WiFi6.
routery chcę połączyć kablami tak aby wszystkie udostępniały to samo wifi ( te stare nie mają mesch niestety). W związku z tym, że przyłącze internetowe i sieć LAN mam ściągniętą z poszczególnych pomieszczeń do skrzynki w garażu to wcześniej tam znajdował się router z DHCP. Teraz natomiast chciałbym nowego AX55 postawić w salonie aby zmaksymalizować pokrycie "jego zasięgiem".
Tylko jak wpiąć poszczególne kable bo wypadałoby aby DHCP był na AX55, ale w garażu trzeba wpiąć stary router aby niejako "przekazywał" sygnał do AX55.
podłączyłem na szybko tak: internet ->WAN stary TP-> [(WAN AX55)&(LAN Dlink)] i na dole gdzie jest ax 55 oraz stary TP chyba działa, ale Dlink na piętrze już nie.
W przyszłości dokupię jeszcze jeden router z Mesch i stare routery rozrzucę po działce na podwórku.
Jak to teraz zrobić dobrze?
EDIT:
ChatGPT zaproponował to:
[Internet]
│
[Modem/ONT]
│
│ (skrętka do salonu)
▼
[Archer AX55] (GŁÓWNY router – DHCP włączone)
│ (LAN1)
├────> Skrzynka w garażu (patchpanel/switch)
│
├─> LAN do TP-Linka (garaż) [jako AP]
└─> LAN do D-Linka (piętro) [jako AP]
I byłoby OK ale pomiędzy garażem a salonem mam tylko 1 kabel (chyba że go rozdzielić??) ale może da się to zrobić inaczej i równie efektywnie.
Teraz dokupiłem nowego Archera AX55 aby zasmakować dobrodziejstw WiFi6.
routery chcę połączyć kablami tak aby wszystkie udostępniały to samo wifi ( te stare nie mają mesch niestety). W związku z tym, że przyłącze internetowe i sieć LAN mam ściągniętą z poszczególnych pomieszczeń do skrzynki w garażu to wcześniej tam znajdował się router z DHCP. Teraz natomiast chciałbym nowego AX55 postawić w salonie aby zmaksymalizować pokrycie "jego zasięgiem".
Tylko jak wpiąć poszczególne kable bo wypadałoby aby DHCP był na AX55, ale w garażu trzeba wpiąć stary router aby niejako "przekazywał" sygnał do AX55.
podłączyłem na szybko tak: internet ->WAN stary TP-> [(WAN AX55)&(LAN Dlink)] i na dole gdzie jest ax 55 oraz stary TP chyba działa, ale Dlink na piętrze już nie.
W przyszłości dokupię jeszcze jeden router z Mesch i stare routery rozrzucę po działce na podwórku.
Jak to teraz zrobić dobrze?
EDIT:
ChatGPT zaproponował to:
[Internet]
│
[Modem/ONT]
│
│ (skrętka do salonu)
▼
[Archer AX55] (GŁÓWNY router – DHCP włączone)
│ (LAN1)
├────> Skrzynka w garażu (patchpanel/switch)
│
├─> LAN do TP-Linka (garaż) [jako AP]
└─> LAN do D-Linka (piętro) [jako AP]
I byłoby OK ale pomiędzy garażem a salonem mam tylko 1 kabel (chyba że go rozdzielić??) ale może da się to zrobić inaczej i równie efektywnie.