logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełączanie się pomiędzy Wi-Fi na routerach TP Linka, faworyzowanie słabszej sieci.

djbully 24 Gru 2025 11:55 312 11
REKLAMA
  • #1 21789180
    djbully
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Mam problem z łączeniem się szczególnie telefonów z Wi-Fi, najbardziej tej beznadziejnej firmy na S.
    Mam dwa TP-Linki ustawione jako Apeki jeden Archer C6 w warsztacie, drugi AX1800 w mieszkaniu. Pomimo tego, że router w mieszkaniu ma silniejszy sygnał, to bardzo często telefony łączą się do tej słabszej sieci z minimalną siłą sygnału, często już tak słabej, że bez internetu. Trzeba wtedy ręcznie przełączać na urządzeniach, czekając czasami z minutę zanim telefon łaskawie pokaże, że faktycznie jest wokół sieć z silnym sygnałem i się z nią połączy, bo ma ustawione, żeby nie pytać i się łączyć.
    Wcześniej w mieszkaniu miałem Wi-Fi z routera dostawcy i było to samo, zakupiłem TP linka i dalej to samo.
    Sieci tylko na 2,4 MHz ustawione na różne kanały, kanały zamieniałem nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #2 21789191
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @djbully
    Wszystko jest jak najbardziej prawidłowo.

By było inaczej, AP muszą obsługiwać fast roaming (802.11k, v, r).
    Ale to nie wszystko, musi to jeszcze obsługiwać klient, czyli w tym wypadku telefon.
  • REKLAMA
  • #3 21789424
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Jak wyżej, zachowanie prawidłowe.
    Należy zbudować sieć AP z roamingiem, wg dzisiejszych nazw, MESH z EB po LAN.
    Czyli trzeba mieć wszystkie zgodne klienty (AP), w twoim przypadku zapewne dwa AX1800, pierwszy jako router z AP, a drugi jako węzeł MESH (AP z FR) sterowany-zarządzany przez pierwszy router AX1800.

Chyba, że oprócz dwóch rożnych AP, masz jeszcze router z AP?
    Wtedy i on musi być zgodny z tymi AP.
  • #4 21789428
    KOCUREK1970
    @djbully
    https://www.tp-link.com/pl/onemesh/product-list/

I tu należy być czujnym, bo sam TP-Link ma kilka rodzajów MESH i NIE są one wzajemnie kompatybilne:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/3749/
  • #5 21790390
    djbully
    Poziom 20  
    "Działanie technologii OneMesh możliwe jest tylko przy współpracy routera OneMesh z bezprzewodowym wzmacniaczem sygnału/transmiterem sieciowym OneMesh."
    Tak napisali, więc trzeba coś dokupić zamiast drugiego AP.

Ale dalej nie tłumaczy to tego czemu urządzenia wybierają sobie słabszą sieć, nie oczekuję jakiegoś płynnego przechodzenia pomiędzy sieciami, ale niech w mieszkaniu łapie silny SSID, na podwórku ten drugi
  • REKLAMA
  • #6 21790392
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    To, co użytkownik by chciał, mało producentów obchodzi ;-)
    Musisz zrobić, jak napisaliśmy...
  • #7 21790433
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    djbully napisał:
    Sieci tylko na 2,4 MHz ustawione na różne kanały, kanały zamieniałem nic nie pomaga.

SSID różne dla obu sieci z AP-ków?
  • REKLAMA
  • #8 21790591
    djbully
    Poziom 20  
    SSID obecnie różne, bo jak było to samo, to nie wiedziałem gdzie podłączony, dało się poznać tylko po "kreskach" lub programach gdzie pokazywało numer kanału.
  • #9 21790662
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    A masz wymuszanie połączenia z którąś z sieci (połącz automatycznie)? Bo jeśli tak, to zawsze na początek telefon będzie się próbował logować do wymuszanej sieci, nie zwracając uwagi na poziomy sygnałów. A że dodatkowo nie masz fast roamingu, to będzie się też jej trzymał do upadłego, aż poziom sygnału spadnie mu poniżej poziomu, który ma ustawiony w opcjach i wtedy dopiero łaskawie by się przełączył.
  • #10 21790700
    KOCUREK1970
    @djbully
    Najpierw się upewnij, czy Twoje telefony w ogóle obsługują 802.11k, v, r i czy jest sens zmieniać sprzęt.
    To podstawa.
  • #11 21791249
    djbully
    Poziom 20  
    >>21790662
    Tak obie te sieci.
  • #12 21791533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonów łączących się z siecią Wi-Fi o słabszym sygnale zamiast z silniejszym, mimo posiadania dwóch routerów TP-Link (Archer C6 i AX1800) ustawionych jako punkty dostępowe na różnych kanałach 2,4 GHz. Urządzenia trzymają się aktualnego połączenia nawet przy bardzo słabym sygnale, co wynika z braku obsługi fast roaming (802.11k, v, r) zarówno po stronie AP, jak i klientów (telefonów). Zalecane jest stworzenie sieci MESH z wykorzystaniem kompatybilnych urządzeń TP-Link OneMesh, które umożliwiają płynne przełączanie między punktami dostępowymi. Obecne rozwiązanie z różnymi SSID i brakiem roamingu powoduje konieczność ręcznego przełączania się na silniejszy sygnał. Dla poprawy działania sieci AP powinny być połączone przewodowo (LAN) i obsługiwać funkcje roamingu, a telefony muszą wspierać standardy fast roaming, by automatycznie wybierać silniejszy sygnał.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA