logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55MC16Tx-A - gubienie kanałów 33-37 po zmianie

krzys74 16 Kwi 2003 22:25 2811 5
REKLAMA
  • #1 189685
    krzys74
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam problem z telewizorem Thompsona. Po złapaniu programy i zapisaniu go w pamięci, jeśli przerzucę na inny kanał pilotem, po powrocie na poprzedni telewizor gubi ustawiony program i znów trzeba go stroić. Dzieje się tak tylko na kanałach od 33 do 37. Czy ktoś miał już może podobny problem? Dziękuje z góry za pomoc.

• #2 189860
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Prawdopodobnie masz uszkodzony mikroprocesor ST63.. zawierający wewnętrzny eeprom . Układ sporo kosztuje , więc może da się z tym żyć ...
  • REKLAMA
  • #3 190260
    Bocianowski
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem (Thomson 55MT16Tx chassis TX91 (?), z tym, że czekałem z jego zamieszczeniem do czasu przelutowania głowicy i wykonania pomiarów (telewizor stoi u matki i jest intensywnie użytkowany ;), a chwilowo nie mam dla niej nic w zamian).

Dokładnie trzy programy gdzieś w 1/3 pasma UHF mają tendencję do odstrajania się, jednak dopiero po upływie jakiegoś (kilkanaście - kilkadziesiąt minut) czasu. Pozostałe zaprogramowane kanały zarówno powyżej jak i poniżej "felernego" pasma działają bez zarzutu. Czyżby to był rzeczywiście procesor? :(
    Niestety, nie da się z tym żyć, ponieważ akurat tam w TV kablowej znajdują się interesujące moją mamę programy :(
    Do tej pory podejrzewałem zimne luty, ale ten temat trochę zbił mnie z tropu.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #4 195852
    krzys74
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ten problem mam już od dłuższego czasu, w tym telewizorze była wymieniona głowica na nową i niestety nic nie pomogło, po jakimś czasie telewizor odstraja się. Doszło już do tego, że po kilkudziesięciu minutach pracy telewizor traci programy na tych paru kanałach na stałe i nie da się go do nich dostroić. Trzeba go wyłączyć i poczekać parę godzin, dopiero odbiera ponownie program na tych kanałach. Czyżby jakiś układ się przegrzewał?
    Życie z tą usterką jest kłopotliwe, ponieważ akurat tam są kanały które często są oglądane.
  • REKLAMA
  • #5 196201
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    :) Sprawdz napięcie warikapowe czy po przełaczeniu jest takie samo.
    Po drugie jeśli jest inne to sprawdż czy dochodzi sygnał identyfikacji sygnalu do procesora , jest potrzebny do prawidłowej pracy min. układu ARCZ. Nie wierzę w uszkodzenie procesora raczej peryferia.
  • #6 231579
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    u mnie pomogła wymiana głowicy,..... objaw był identyczny, przez chwile podejrzewałem nawet STV2118A mocno sie grzeje ale po podmianie nic sie nie zmieniło, podłożyłem głowice i jak ręką odjął pozdrawiam Paweł
REKLAMA