logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLL2428SPL pralka nie włącza się – brak reakcji wyświetlacza.

adamkasia71 06 Sie 2025 19:22 507 6
REKLAMA
  • #1 21627713
    adamkasia71

Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Pralka Bosch i problem z zasilaniem. Wieczorem skończyła normalnie pranie, a rano już nie dawała znaku życia. Nie słychać nic po włączeniu i nic nie wyświetla się na wyświetlaczu. Sprawdzone, jest napięcie na pierwszych przekaźnikach i nie widać żadnych przegrzań i uszkodzeń. Czy ktoś sprawdza/naprawia takie sterowniki w okolicach Katowic?
    Płytka sterująca pralki Bosch z widocznymi przekaźnikami i radiatorem Płyta PCB z widocznymi punktami lutowniczymi i ścieżkami, brak widocznych uszkodzeń
    Konto firmowe:
    AKPEX Adam Włodarczyk
    Szewska, Katowice, 40-649 | Strona WWW: www.akpex.pl
  • REKLAMA
  • #2 21627721
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1579
    Skąd pomysł, że uszkodzony jest moduł mocy? Sprawdziłeś cokolwiek? ...

adamkasia71 napisał:
    Czy ktoś sprawdza/naprawia takie sterowniki w okolicach Katowic?

Ktoś tam może i jest ... ale czy ma czas i płacisz jak należy?

Jakie oznaczeni jest na naklejce 8*****223?
  • REKLAMA
  • #3 21629904
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Poszukaj modułu związanego z pracą wyświetlacza. To jest klucz do dalszej diagnozy i naprawy
  • #4 21630675
    AsReeX
    Poziom 40  
    Gremliny napisał:
    Poszukaj modułu związanego z pracą wyświetlacza.

Fantazje kolegę ponoszą! Widziałeś kiedyś moduł z tej pralki?
  • REKLAMA
  • #5 21630813
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    AsReeX Fantazje (możliwe że również erotyczne) to chyba Ciebie człowieku ponoszą. Bo NIE jesteśmy kolegami! Nie byliśmy i nie będziemy. Wybacz, nie te progi dla Ciebie...
    Modułu z TEJ pralki nigdy nie widziałem, możliwe że dlatego iż nigdy nie byłem w domu/miejscu pracy Adamkasia71
    Dobra rada - nie odzywaj się jak nie masz nic sensownego do napisania. Niestety 2/3 Twoich postów to zwykłe złośliwości i przytyki do innych. Ubolewam że osoby zarządzające forum to tolerują. Może przydałby Ci się jaki urlop czy odpoczynek. Szczególnie od forum. Ty odpoczniesz, inni od Ciebie również :)
  • REKLAMA
  • #6 21630817
    AsReeX
    Poziom 40  
    Gremliny napisał:
    Dobra rada - nie odzywaj się jak nie masz nic sensownego do napisania.

Szkoda, że nie stosujesz się do własnych rad xD

Gremliny napisał:
    Modułu z TEJ pralki nigdy nie widziałem, możliwe że dlatego iż nigdy nie byłem w domu/miejscu pracy Adamkasia71

Z tej, takiej ... toć one wszystkie na jedno "kopyto" zrobione.

Gremliny napisał:
    Dobra rada - nie odzywaj się jak nie masz nic sensownego do napisania.

Ależ ta pralka już działa :)

Gremliny napisał:
    Niestety 2/3 Twoich postów to zwykłe złośliwości i przytyki do innych.

Cóż poradzić, że waść jednym z tych "usterkowiczów" i o tyle, o ile "Kowalskiemu" można coś wybaczyć / poradzić , to majstrowi już nie (bierzecie za to kasę od ludzi), a pojęcia brak!
  • #7 21637659
    adamkasia71

Poziom 10  
    Ocena: 6
    Pralka została naprawiona. Występuje w niej tylko jeden moduł centralny, na którym jest wszystko, oczywiście jest jeszcze wyświetlacz, ale jak nie dostanie zasilania, to nic nie ruszy. Najważniejszy objaw, który nie występował, to brak przełączenia przekaźników (ciche cyknięcie) po podłączeniu napięcia (podłączeniu wtyczki do sieci). Moduł wymontowałem i oddałem AsReeX. Został wymieniony jakiś element zabezpieczający (podejrzewam termistor) i wszystko działa, dziękuję. Na pytania, co konkretnie było wymienione, może odpowiedzieć AsReeX.
    Nowa kpl. płytka kosztuje 680,00 PLN, więc naprawa też nie była tania, ale ekspresowa.

AsReeX napisał:
    Ktoś tam może i jest ... ale czy ma czas i płacisz jak należy?

To pytanie na tym forum to nie jest chyba na miejscu. Zawsze uważałem, że porady są "pro bono", a kto ile płaci za usługę, to jest kwestia umowy między stronami.
    To forum nie jest do przekrzykiwania się, kto się bardziej zna, tylko do merytorycznej pomocy w naprawach lub możliwych innych działaniach, jakie może zrobić pytający:
    - naprawić samemu,
    - zlecić naprawę komuś innemu,
    - mix powyższych,
    - pozbyć się sprzętu i poszukać porady co kupić

Temat uważam za zamknięty.
    Konto firmowe:
    AKPEX Adam Włodarczyk
    Szewska, Katowice, 40-649 | Strona WWW: www.akpex.pl

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WLL2428SPL nie włączała się, brakowało reakcji na wyświetlaczu oraz dźwięku przekaźników przy podłączeniu do zasilania. Sprawdzono napięcie na przekaźnikach oraz brak widocznych uszkodzeń mechanicznych i przegrzań. Problemem okazał się moduł centralny sterownika, który odpowiada za zasilanie i sterowanie wyświetlaczem oraz przekaźnikami. Po demontażu modułu i przekazaniu do naprawy wymieniono element zabezpieczający, prawdopodobnie termistor, co przywróciło prawidłową pracę urządzenia. Koszt nowej płytki sterującej wynosi około 680 PLN, dlatego naprawa modułu była opłacalna i skuteczna. Dyskusja podkreślała znaczenie diagnozy modułu wyświetlacza i centralnego sterownika oraz konieczność merytorycznej pomocy w naprawach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA