logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 8310 nie uruchamia się po przerwanym wgrywaniu softu, Nokia 6300 błąd bBox BB5

Marcinva 07 Sie 2025 07:01 291 7
REKLAMA
  • #1 21628033
    Marcinva
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam.

Nokia 8310 - podczas wgrywania oprogramowania coś rozłączyło, ponowna próba wgrania oprogramowania nic nie daje, jest informacja jak na dołączonym zrzucie, próbowałem wgrać wersje 6.20. Idzie jeszcze postawić ten telefon na nogi ?

Kolejna sprawa Nokia 6300 - nie idzie zdjąć simlocka - chodzi o komunikat "Box not activated for BB5 No TestPoint unlock." - muszę coś aktywować ? bo nie do końca rozumiem :P
    Załączniki:
    • Nokia 8310 nie uruchamia się po przerwanym wgrywaniu softu, Nokia 6300 błąd bBox BB5 6300.JPG (103.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nokia 8310 nie uruchamia się po przerwanym wgrywaniu softu, Nokia 6300 błąd bBox BB5 8310.JPG (103.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21628146
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    W 8310 sprawdź w kopytku czy piny są niepogięte, na moje problem z połączeniem, zasilaniem, sprawdziłbym na innym kablu jak masz, coś w deseń problemów co miałeś z kablem do 6310.
    Co do 6300 nie robiłem simlocka dawno i czy w tej wersji oprogramowania co jest, da się usunąć. Kiedyś stosowałem metodę, że najpierw simlock, potem soft.
  • REKLAMA
  • #3 21628557
    Marcinva
    Poziom 13  
    staś pytalski napisał:
    W 8310 sprawdź w kopytku czy piny są niepogięte, na moje problem z połączeniem, zasilaniem, sprawdziłbym na innym kablu jak masz, coś w deseń problemów co miałeś z kablem do 6310.
    Co do 6300 nie robiłem simlocka dawno i czy w tej wersji oprogramowania co jest, da się usunąć. Kiedyś stosowałem metodę, że najpierw simlock, potem soft.

Witaj.

Do 8310 mam trzy przewody, jeden ma już trochę lat i właśnie jeden pin był wciśnięty próbowałem naprawić, ale nie "odbija" zamówiłem nowy już jakiś czas temu ( taki z wejściem na kartę sim i baterie ) i wcale nie czyta telefonu, wczoraj przyszedł mi kolejny i nim udało mi się zdjąć simlocka z 8310 i chciałem wgrać oprogramowanie, coś się rozłączyło i jest cały czas jak na screenie, piny w nim sa całe, niewygięte i odbijają.

Może bardziej sie orientujesz o co chodzi w komunikacie o tym "TestPoint" ?
  • #4 21629135
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Marcinva napisał:

Po prostu nie masz odpowiedniej aktywacji. Te telefony pierwotnie robilo sie z uzyciem dosc agresywnych testpointow. Pozniej, udalo sie ogarnac metode ktora tego nie wymagala, ale MT Box zadal sobie za to dodatkowej kasy.

UFS, czy Infinity z UFS/JAFem jako adapter robi to od kopa. Z ta 8310 tez probowalbym UFSem. Nie da sie tych telefonow ubic.
  • #5 21629633
    Marcinva
    Poziom 13  
    blahfff napisał:
    Marcinva napisał:

Po prostu nie masz odpowiedniej aktywacji. Te telefony pierwotnie robilo sie z uzyciem dosc agresywnych testpointow. Pozniej, udalo sie ogarnac metode ktora tego nie wymagala, ale MT Box zadal sobie za to dodatkowej kasy.

UFS, czy Infinity z UFS/JAFem jako adapter robi to od kopa. Z ta 8310 tez probowalbym UFSem. Nie da sie tych telefonow ubic.

Jafa mam sprawdzę jutro co do tej 6300 za pomocą infinity. UFSa nie mam a raczej jafem i infinity nie ogarnę 8310 chodź spróbować nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #6 21630773
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 95
    Jaf i mx-key na wszystko Ci pomoże .
  • REKLAMA
  • #7 21631255
    Marcinva
    Poziom 13  
    arti123 napisał:

Witam. OK dziekuje bede próbował :)
  • #8 21631757
    Marcinva
    Poziom 13  
    arti123 napisał:

Pobrałem cztery instalki w tym jedną z jakimś crackiem i ciągle ten sam komunikat, może masz jakaś działającą instalkę ??
    Załączniki:
    • Nokia 8310 nie uruchamia się po przerwanym wgrywaniu softu, Nokia 6300 błąd bBox BB5 11.JPG (9.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 8310 nie uruchamia się po przerwanym wgrywaniu oprogramowania (wersja 6.20). Problem może wynikać z uszkodzonych lub wygiętych pinów w kablu programującym, co zostało potwierdzone przez testy z różnymi przewodami. Telefon nie jest trwale uszkodzony i można spróbować ponownego wgrania softu za pomocą odpowiedniego sprzętu. W przypadku Nokia 6300 pojawia się błąd "Box not activated for BB5 No TestPoint unlock" podczas próby zdjęcia simlocka, co oznacza brak aktywacji boxa do obsługi zabezpieczeń BB5 wymagających testpointów. Metody bez testpointów są dostępne, ale wymagają aktywacji boxa (np. MT Box). Zalecane jest użycie narzędzi takich jak UFS, Infinity z UFS/JAF lub JAF i MX-Key, które obsługują te modele i umożliwiają zdjęcie simlocka oraz wgranie oprogramowania. Telefony Nokia 8310 i 6300 nie są trwale uszkodzone i można je naprawić przy użyciu odpowiednich adapterów i aktywacji boxów serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA