logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RS-65R54422C Chłodziarko-zamrażarka – hałas i wibracje od (prawdopodobnie) wentylatora

k0liber 08 Sie 2025 11:49 150 2
REKLAMA
  • #1 21629233
    k0liber
    Poziom 11  
    Dzień dobry,

mam problem z lodówką (tj. chłodziarko-zamrażarką) Samsunga Siemensa side-by-side RS-65R54422C. Od jakiegoś czasu okresowo pojawia się dość znaczny hałas i wibracje przenoszące się na obudowę lodówki. Po odsunięciu lodówki potwierdziłem, że hałas i wibracje nie dochodzą od kompresora; ich centrum zlokalizowane jest po stronie zamrażarki, w górnej części, na około 3/4 wysokości lodówki. Hałas i wibracje ustają po otwarciu drzwi zamrażarki lub chłodziarki.

Obstawiam uszkodzenie wentylatora — z moich poszukiwań wynika, że chodzi o część o numerze DA3100342A. Byłbym wdzięczny za potwierdzenie.

Zastanawiam się też, w jaki sposób należy dotrzeć do wentylatora — czy od wnętrza zamrażarki, czy od tyłu. Nie ma zbyt wielu filmików na YT z tego typu lodówki, na jednym autor rozbiera starszy typ lodówki od środka zamrażarki, ale wymienia tylko samo śmigło wentylatora, bez silnika. Nie jestem jednak przekonany, czy ta sama metoda będzie skuteczna w przypadku mojej lodówki oraz w przypadku wymiany całego wentylatora razem z silnikiem.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie,

k0liber
  • REKLAMA
  • #2 21629356
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Siemens czy Samsung?
  • #3 21629374
    k0liber
    Poziom 11  
    Przepraszam,