logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MacBook Air A1466 nie uruchamia się, świeci czerwona dioda baterii, jak odzyskać dane?

kokkosanka 08 Sie 2025 15:13 150 7
REKLAMA
  • #1 21629394
    kokkosanka
    Poziom 4  
    MacBook Air A1446 nie włącza się.
    Czy jest jakiś sposób by go uruchomić? Parę lat temu jak mi "padł" zaniosłam go do serwisu. Tam dostałam odpowiedź, że laptop jest prawdopodobnie po zalaniu (byłam wtedy na 90% pewna, że przecież nic na niego nie wylałam więc nie rozumiem) koniec końców gość przedstawił mi taką kwotę(nie pamiętam już ile ale pewnie gdzieś z połowę wartości laptopa), że nie opłacało mi się go naprawić tylko zdecydowałam, że już wolę kupić nowy więc wróciłam do serwisu po zepsutego laptopa nie płacąc nic. Odbierając go i wracając do domu otworzyłam go a tam ku mojemu zdziwieniu po otwarciu ekranu laptop normalnie miał włączoną kartę z przeglądarką. I o dziwo(przynajmniej dla mnie - elektronicznego laika bo nie wiem co się zadziało) działał tak jeszcze ładnych kilka miesięcy, aż nagle znowu bezpowrotnie padł. Wtedy już kupiłam nowego macbooka, a stary poszedł w karton na strych. Dziś znalazłam go podczas porządków i zastanawiam się czy jest jakaś możliwość odpalenia go, raczej głównie z sentymentu - chciałabym odzyskać ewentualnie jakieś stare zdjęcia, pliki. Laptop reaguje na podłączenie ładowarki - świeci się czerwona dioda. Próbowałam również resetu SMC - laptop reaguje na niego tylko w ten sposób, że po wybraniu kombinacji klawiszowej dioda ładowarki zmienia się na chwilę na zieloną, po czym z powrotem na czerwoną, ale niestety po przyciśnięciu przycisku power laptop nie reaguje. Próbowałam jeszcze kombinację "shift+option+command+power" - kompletny brak reakcji - wentylatory nie włączają się, nic się nie dzieje.
    Dziwi mnie w sumie ta sytuacja z serwisu - wracam po zepsutego laptopa, a tam działający laptop. Co się mogło zadziać i czy jest jakaś możliwość odpalenia go?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21629405
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    kokkosanka napisał:
    raczej głównie z sentymentu - chciałabym odzyskać ewentualnie jakieś stare zdjęcia, pliki.

No to trzeba wymontować nośnik SSD i zgrać dane.
  • REKLAMA
  • #3 21629417
    kokkosanka
    Poziom 4  
    >>21629405 >>21629405 >>21629405

Pewnie to zbyt skomplikowane dla osoby, która nigdy nie grzebała "we wnętrznościach" urządzenia, ale może poszukam i poczytam o tym:D
  • #4 21629468
    odzidek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kasek21 napisał:
    Wymontować nośnik SSD.

Za: https://www.myfixguide.com/manual/the-2013-apple-macbook-air-13-a1446-disassembly/
    Odkręcasz śrubki mocujące klapę.
    Pojawi się:

Wnętrze MacBooka Air A1466 z widoczną baterią, wentylatorem i dyskiem SSD

Demontujesz SSD, umieszczasz w adapterze lub w innym komputerze.
  • #5 21629654
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    odzidek napisał:
    Kasek21 napisał:
    Wymontować nośnik SSD.

Za: https://www.myfixguide.com/manual/the-2013-apple-macbook-air-13-a1446-disassembly/
    Odkręcasz śrubki mocujące klapę.
    Pojawi się:

Wnętrze MacBooka Air A1466 z widoczną baterią, wentylatorem i dyskiem SSD

Demontujesz SSD, umieszczasz w adapterze lub w innym komputerze.

Niestety ale nie do końca wiesz o czym piszesz. Oczekujesz, ze dziewczyna bez kompletnego doswiadczenia poradzi sobie z takim zadaniem? Niby wydaje sie proste ale proste moze nie być.

Powiedziałbyś to samo komuś z rodziny? Osobie która jest nietechniczna? Zdejmij klape, wymontuj dysk, podlacz przez adapter?

W jakim innym komputerze ma umieścić?

Macbook ma slot na drugi dysk?

Jaki dokładnie ma adapter zastosować? <<-- pytanie retoryczne.
  • REKLAMA
  • #6 21629660
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    A co miał jej napisać?

Jeżeli nie wie o co chodzi to niech poprosi kogoś kto się zna lub skorzysta z usług serwisu tylko proponowałbym inny niż wcześniej xD
  • REKLAMA
  • #7 21629668
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Dokładnie tak @Kasek21 - dobrze prawisz.

Nawet ja z wieloletnim doświadczeniem jesli chodzi o PC (ogólnie) nie tknąłbym Apple'a.
  • #8 21629669
    odzidek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    zdolnyadam napisał:
    Niestety ale nie do końca wiesz o czym piszesz. Oczekujesz, ze dziewczyna bez kompletnego doswiadczenia poradzi sobie z takim zadaniem?

Pozwoliłem sobie na taki post z uwagi na:
    kokkosanka napisał:
    Pewnie to zbyt skomplikowane dla osoby, która nigdy nie grzebała "we wnętrznościach" urządzenia, ale może poszukam i poczytam o tym:D

Podsumowanie tematu

✨ MacBook Air model A1466 nie uruchamia się, a świeci czerwona dioda baterii, co wskazuje na problem z zasilaniem lub baterią. W przeszłości laptop był diagnozowany jako uszkodzony prawdopodobnie po zalaniu, jednak mimo to działał jeszcze przez kilka miesięcy po ponownym uruchomieniu. Obecnie użytkownik poszukuje sposobu na odzyskanie danych z urządzenia, które nie włącza się. W odpowiedzi zasugerowano fizyczne wyjęcie nośnika SSD z MacBooka Air i podłączenie go do innego komputera w celu zgrania danych, co jest standardową metodą odzyskiwania danych z uszkodzonych laptopów, gdy sam sprzęt nie reaguje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA