logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie zaschniętej fugi cementowej z kostki granitowej po ulewie – jaki środek?

michalwu92 09 Sie 2025 11:37 828 24
REKLAMA
  • #1 21630001
    michalwu92
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Proszę, a wręcz błagam o pomoc. Ułożyłem koło domu kostkę granitową. Podczas fugowania fugą cementowo-piaskową dopadła mnie spora ulewa, której się nie spodziewałem (prognoza nie wskazywała na opady). Kostka została pokryta fugą, lecz nie zdążyłem jej uformować i odpowiednio oczyścić. Spadł deszcz. Po kilku godzinach obfitych opadów, które utrzymały się prawdopodobnie przez całą noc, nie było już czego zbierać. Cement związał i cały chodnik wygląda jak betonowy odlew. Moje pytanie brzmi: Czym to usunąć? Myjka ciśnieniowa średnio sobie radzi, a kucie będzie trwało w nieskończoność. Sprawę pogarsza fakt, iż krawężniki są betonowe w kolorze grafitowym. Czy istnieje jakaś chemia? Jakiś magiczny środek, który ułatwi naprawę tego, co zostało już zniszczone?
  • REKLAMA
  • #2 21630033
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    Chemia zabrudzi krawężniki, pozostaje sposób mechaniczny. Druciana szczota a jeszcze lepiej piaskowanie. Szukaj firmy co ma w usługach renowacje elewacji piaskowaniem. Minus jest taki, że granit straci połyskliwość i będzie równomiernie matowy.
  • #3 21630046
    michalwu92
    Poziom 2  
    Krawężniki i tak są już brudne od cementu. Też wymagają czyszczenia, niestety. Jeśli chemia, to jaka?
  • #4 21630080
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Spróbuj kwas cytrynowy.
  • #5 21630112
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    anchilos napisał:
    Spróbuj kwas cytrynowy.
    To do użycia w kuchni przy gotowaniu a nie na zaschniętą fugę.
  • REKLAMA
  • #7 21630490
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Poczekaj na zimę sama odpadnie po mrozach częściowo. A i tak czegoś byś nie użył i tak będzie już widać na wieki, granit jest wsiąkliwy a cement barwiący nie ma możliwości byś odzyskał stan jak przed tylko poprzez wymianę. Z chemii to bym spróbował kwas fosforowy (odrdzewiacz) no ale nie dałeś zdjęcia wiec ciężko ocenić co i jak bo to zalezy od grubości, mechanicznie uszkodzisz granit też. O krawężnikach już zapomnij że coś zdziałasz zostaną wykwity na zawsze, chyba że pomalujesz farbą;)

Na drugi raz przed deszczem się nie ucieka tylko pierw zabezpiecza miejsce pracy przed zalaniem.
  • REKLAMA
  • #8 21630884
    michalwu92
    Poziom 2  
    Zdjęcia.
    Fragment kamiennej ściany z szarymi i beżowymi elementami w zaprawie
    Fragment nierównego, zużytego brukowanego chodnika z ciemnymi i jasnymi plamami
  • #9 21631801
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Szlifierka do posadzek z uchwytem, elektrycznym silnikiem i dużymi kołami
  • #10 21631811
    jarewa
    Poziom 35  
    No gdzie takie coś do kostki granitowej dwa lata to za mało by bylo. Jak już to szczota mechaniczna i jechać kilka razy. Ja bym to olał kiedyś odpadnie, a nauczaka na przyszłość że sprawdza sie pogodę jak sie robi coś z betonu/zaprawy.
  • #11 21631861
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Obawiam się że tylko da się to usunąć wyłącznie mechanicznie.
    A to:
    jarewa napisał:
    takie coś

to wielofunkcyjna maszyna do posadzek. W zależności od zastosowanej tarczy, można podłoże zdzierać, szlifować, polerować, czyścić.
    Jakimś problemem w całkowitym i dokładnym usunięciu zaprawy, może być dokładność ułożenia tej kostki. Jak jest położona równo, bez znacznych uskoków, nie klawiszuje, to da radę.

Niektóre firmy budowlane mają na stanie i można popytać ile kosztowała by usługa usunięcia zaprawy, lub wynajęcia takiego sprzętu.

Pozdrawiam.
  • #12 21631866
    jarewa
    Poziom 35  
    Ale to kostka granitowa ma +/- 2cm na powierzchni roznicy czyli taka maszyna musiała by zdjąć ponad 2,5cm a nie 1/2mm
  • #13 21631936
    cranky
    Poziom 30  
    Robiono tym posadzki ze szlifowanej cegły. Zaprawa jest miększa od kostki. Jeśli kolega ułożył z dokładnością +/- 2 cm, to proponuję położyć jeszcze raz.
  • #14 21631993
    jarewa
    Poziom 35  
    Wy chyba naprawdę nie wiecie co to kostka granitowa łupana.

A szlifować cegłę a granit to nie ten temat.
  • #15 21632002
    cranky
    Poziom 30  
    Przepraszam, nie załapałem, że chodzi o granit. Czyli taka maszyna ew. ze szczotą.
  • #17 21632176
    michalwu92
    Poziom 2  
    jarewa napisał:
    No gdzie takie coś do kostki granitowej dwa lata to za mało by bylo. Jak już to szczota mechaniczna i jechać kilka razy. Ja bym to olał kiedyś odpadnie, a nauczaka na przyszłość że sprawdza sie pogodę jak sie robi coś z betonu/zaprawy.

Dziękuję za cenną uwagę. Sprawdzałem. Niestety prognoza się nie sprawdziła.

Dodano po 7 [minuty]:

cranky napisał:
    Robiono tym posadzki ze szlifowanej cegły. Zaprawa jest miększa od kostki. Jeśli kolega ułożył z dokładnością /- 2 cm, to proponuję położyć jeszcze raz.

Przykro mi, ale to kostka łupana. W dodatku niesort. Czyli każda ma inny rozmiar i kształt. Z racji tego, że pół życia mieszkałem w największym zagłębiu granitowym w Polsce, zwykła cięto-łupana kostka mi się znudziła. Zatem mozaika z niesortu była dla mnie atrakcyjniejsza. Granit łupany jest nierówny, porowaty i szorstki. Ciężko będzie go szlifować. I uwierz mi, że 2 cm na takim towarze nie jest niczym dziwnym. Te nierówności gubisz fugowaniem.

Dodano po 3 [minuty]:

DjMapet napisał:
    Różnego rodzaju można tam stosować tarcze, np: https://mimar24.pl/tarcza-z-glowicami-szczotk...gJouCkJosRHWBxkLFDvNbE1vBAN6QbkT2W8&gQT=1
    Oczywiście maszyna musi być przystosowano do montowania różnego rodzaju tarcz.

Albo kostkę:
    cranky napisał:
    położyć jeszcze raz

Pozdrawiam.

Ta maszyna mogłaby nie przeżyć szlifowania granitu. Chyba że założyć głowicę i zdzierak diamentowy z polerki kolankowej :). No chyba że istnieją szczoty druciane. Ale tarcze do szlifowania odpadają. Myślałem o jakiejś chemii. Nie wiem, co skutecznie usuwa zaprawę cementową
  • REKLAMA
  • #18 21632194
    jarewa
    Poziom 35  
    Chemia uszkodzi też fugę. Jeśli to twoje prywatne to tak jak pisałem po pierwszej zimę odpadnie o ile będą przymrozki szkoda na to tracić czasu i kasy na chemię.
  • #19 21632198
    DjMapet
    Poziom 43  
    Do maszyny Janser mieliśmy różne tarcze i chłopaki w mig zdzierali, szlifowali, polerowali czyścili w mig każdą nawierzchnię. https://www.google.com/search?client=firefox-...6BAg8EAU&biw=1280&bih=561&dpr=1.5
    Myśle że tarczą ze szczotami ew z kamieniami szlifierskimi szybko by się z tym dało uporać.
    https://www.youtube.com/watch?v=oTMTuzpwctQ

Można się bawić kątówką z jakąś odpowiednią tarczą.

Pozdrawiam.
  • #20 21632294
    michalwu92
    Poziom 2  
    jarewa napisał:
    Chemia uszkodzi też fugę. Jeśli to twoje prywatne to tak jak pisałem po pierwszej zimę odpadnie o ile będą przymrozki szkoda na to tracić czasu i kasy na chemię.

Chyba zrobię tak, jak piszesz. Zamówię szczotkę na kosę spalinową. Niedługo zaczynam urlop. Będę próbował. O efektach napiszę. Może komuś się to przyda. Lipcowa pogoda była iście wyspiarska. Deszcz pojawiał się czasem niespodziewanie. Uwierz mi, że dzień, który wybrałem na fugowanie, był słoneczny i bezchmurny. Nagle poderwał się wiatr i w godzinę zrobiła się złota polska jesień. Chłód, wiatr i deszcz. Tamtego dnia prognozowane opady były na następny dzień. Wyszedłem z założenia, że bezproblemowo się wyrobię w dzień, a wieczorem podjadę do budowlanego po plandekę. Niestety nastąpił nagły zwrot akcji. Przy próbie ratowania tego, co jest, nie zwróciłem uwagi na zegarek i było już za późno, aby gdziekolwiek jechać. Taka sytuacja... Miałem pecha. I oczywiście mogłem zaopatrzyć się w plandekę wcześniej. Mój błąd.

Dodano po 2 [minuty]:

DjMapet napisał:
    Do maszyny Janser mieliśmy różne tarcze i chłopaki w mig zdzierali, szlifowali, polerowali czyścili w mig każdą nawierzchnię. https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=f96364e1307aa118&q=tarcze do maszyny Janser&udm=2&source=univ&fir=IhjElPZNlAOFwM%2CUVFVyi4uzb_mCM%2C_%3BCEtiD15NIVMUWM%2C7_7Mb7SQBZaTlM%2C_%3BHHbs7CJrDCTf1M%2CRJ99YZygioEu3M%2C_%3BvAdIlC1UTu-WKM%2CTU5Ck30UplnVkM%2C_%3BHiMv-6KrVA3GfM%2CvcMqtYWpAzcQ6M%2C_%3B0Yy14jhUjmvTUM%2Ccvq3J6Rd2me65M%2C_%3B2bVma1TDKljARM%2Ch0RiYVkCGCylCM%2C_%3BpTKN2HJ0tPPvbM%2Ch0RiYVkCGCylCM%2C_%3BldVFnOdFAIQ2iM%2C7_7Mb7SQBZaTlM%2C_&usg=AI4_-kQmq0u3B0PRU7blqpozUqJN7uxhwQ&sa=X&ved=2ahUKEwjsza-2jIOPAxXlQ_EDHaSRCgoQ7Al6BAg8EAU&biw=1280&bih=561&dpr=1.5
    Myśle że tarczą ze szczotami ew z kamieniami szlifierskimi szybko by się z tym dało uporać.
    https://www.youtube.com/watch?v=oTMTuzpwctQ

Można się bawić kątówką z jakąś odpowiednią tarczą.

Pozdrawiam.

Zaleciało telezakupami Mango 😀. Ale tak na serio. Chyba poczekam na mrozy. Może sytuacja się polepszy. Podejmę również próbę szlifu szczotką na kosę spalinową. Ale dzięki za sugestie.
  • #21 21632315
    jarewa
    Poziom 35  
    A tak poza tematem czemu mokra fuga? to fajnie się robi cementem z piaskiem na sucho i potem polać wodą delikatnie.
  • #22 21632554
    michalwu92
    Poziom 2  
    jarewa napisał:
    A tak poza tematem czemu mokra fuga? to fajnie się robi cementem z piaskiem na sucho i potem polać wodą delikatnie.

Była sucha. Zanim nie zaczęło padać 😀
  • #23 21632855
    DjMapet
    Poziom 43  
    michalwu92 napisał:
    Zaleciało telezakupami Mango 😀.

O co Ci chodzi z tymi "telezakupami"?

Pozdrawiam.
  • #24 21632859
    michalwu92
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    michalwu92 napisał:
    Zaleciało telezakupami Mango 😀.

O co Ci chodzi z tymi "telezakupami"?

Pozdrawiam.

Nieistotne. Nic strasznego. Nie martw się. Nie obraziłem Cię niczym :)
  • #25 21632862
    DjMapet
    Poziom 43  
    Typowe.
    Najpierw prosisz o poradę a potem sobie kpisz z doradzających.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Po ułożeniu kostki granitowej i fugowaniu fugą cementowo-piaskową, niespodziewana ulewa spowodowała związanie fugi na powierzchni kostki, tworząc twardą, betonową powłokę trudną do usunięcia. Myjka ciśnieniowa okazała się niewystarczająca, a mechaniczne kucie jest czasochłonne i ryzykowne ze względu na betonowe, grafitowe krawężniki. W dyskusji poszukiwano skutecznych środków chemicznych do rozpuszczenia lub zmiękczenia zaschniętej fugi cementowej na granicie, które nie uszkodziłyby kamienia ani krawężników. Zalecano stosowanie specjalistycznych preparatów do usuwania cementu i zapraw, które zawierają kwasy lub środki rozpuszczające cement, z zachowaniem ostrożności wobec powierzchni granitowych i betonowych elementów. Podkreślano konieczność testowania środków na małej powierzchni oraz ewentualne wspomaganie działania chemii myjką ciśnieniową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA