logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gładki beton w kilku letniej piwnicy z ogrzewaniem podłogowym

chomonciorski 14 Lut 2019 12:24 1671 14
REKLAMA
  • #1 17777239
    chomonciorski
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Mam kilkuletni dom w piwnicy ogrzewanie podłogowe. Jednak na podłodze jest tylko wylewka i jak wiadomo jest ona trochę chropowata. Nie chce tam dawać płytek ale chciałbym zrobić tam coś aby uzyskać gładką powierzchnię. Tak by można było spłukać wodą całą powierzchnię bo mam kratkę ściekową w środku. W jednej piwnicy zastosowałem farbę ale niestety są takie maleńkie dziurki jak to w wylewce gdzie trzyma się często brud. Nie chcę już podnosić wylewki o np. samopoziomującą. Pamiętam taką gładką powierzchnie miałem w starym domu chyba to się nazywało wypalanka? To było robione tak że cement z wodą pół na pół i to się zacierało. Pytanie czy coś takiego będzie trzymać na kilkuletniej wylewce? Czy jakoś inaczej to zrobić? Tylko żeby cena była niska, więc żywice i inne tego typu pomysły nie wchodzą w grę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17777548
    Kamel1922
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    A myślałeś może o gumolicie/linoleum. Cena najtańszej to ok 11 zł za M2. Przewodzi ciepło z podlogowki a da się umyć wodą i powinno być czysto
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17777981
    charlee
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Posadzka epoksydowa? Jak sam zrobisz to koszt materiału około 24zł/m2. Aplikacja pędzlem lub wałkiem.
  • REKLAMA
  • #4 17812407
    chomonciorski
    Poziom 12  
    Kamel1922 napisał:
    A myślałeś może o gumolicie/linoleum. Cena najtańszej to ok 11 zł za M2. Przewodzi ciepło z podlogowki a da się umyć wodą i powinno być czysto
    Też nad tym myślałem, ale w środku mam kratkę ściekową to gumolit nie bardzo ale dzięki za sugestie
  • Pomocny post
    #5 17812426
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4672
    chomonciorski napisał:
    Kamel1922 napisał:

chomonciorski napisał:
    Też nad tym myślałem, ale w środku mam kratkę ściekową to gumolit nie bardzo ale dzięki za sugestie
    A jaki problem wyciąć dziurę na kratkę?
  • #6 17813061
    chomonciorski
    Poziom 12  
    Obawiam się o to że będzie mi podciekać woda pod wykładzinę. Poza tym trwałość chyba jest za mała

Dodano po 3 [minuty]:

charlee napisał:
    Posadzka epoksydowa? Jak sam zrobisz to koszt materiału około 24zł/m2. Aplikacja pędzlem lub wałkiem.
    Może to faktycznie być dobre rozwiązanie. Muszę zobaczyć u kogoś kto coś takiego już ma. Dzięki za sugestię.
  • Pomocny post
    #7 17813627
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Ktoś mi kiedyś polecał farbę betondur. Natomiast nie stosowałem.
  • Pomocny post
    #8 17815735
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    charlee napisał:
    Posadzka epoksydowa? Jak sam zrobisz to koszt materiału około 24zł/m2.

Na nierównej powierzchni koszt będzie znacznie większy.
    chomonciorski napisał:
    Może to faktycznie być dobre rozwiązanie.

Bardzo dobre, ale kosztowne.
  • Pomocny post
    #9 17824797
    syncros
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeżeli powierzchnia nie jest zatłuszczona, zabrudzona to możesz zatrzeć cementem.
    Jeszcze inna opcja to zeszlifować maszyną obecna posadzkę.
    Są tez szpachle.
  • Pomocny post
    #10 17827162
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 186
    syncros napisał:
    zeszlifować maszyną obecna posadzkę.

Taka szlifierka z kamieniem w kształcie doniczki nazywa się "garkówka" Wygląda jak szlifierka kątowa ale ma dużo mniejsze obroty.
    O zacieraniu rozczynem cementowym zapomnij - to można tylko na świeżo (do 2 tygodni posadzka) inaczej nie przywrze i niebawem odpryśnie.
  • Pomocny post
    #11 17827214
    sajmon5
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kolego żywica epoksydowa robi robotę i cuda. Miałem w domu położone na klatce schodowej płytki gresowe. Tragedia jak się nanosiło i nawbijało do nich. Mycie tego udręka. Wpadłem na pomysł żywicy i oto efekty.

Gładki beton w kilku letniej piwnicy z ogrzewaniem podłogowymGładki beton w kilku letniej piwnicy z ogrzewaniem podłogowymGładki beton w kilku letniej piwnicy z ogrzewaniem podłogowymGładki beton w kilku letniej piwnicy z ogrzewaniem podłogowym
  • Pomocny post
    #12 17834123
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Piachem z butów potraktowana pewnie szybko zmatowieje.Ale do garażu się nada.
  • Pomocny post
    #13 17834146
    sajmon5
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    palmus napisał:
    Piachem z butów potraktowana pewnie szybko zmatowieje.Ale do garażu się nada.
    Kolego palmus jeśli to było do mnie to się nie zgodzę. Mam to na podłodze ponad rok. Ludzi przewija się bardzo dużo gdyż jest to pensjonat. Nie zauważyłem żadnych problemów i zmian w strukturze. Dodatkowo na korytarzach jest ogrzewanie podłogowe i działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 17834275
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Podłogówka nie ma znaczenia.Widziałem płytki gresowe z przeszlifowanym środkiem jak poniemieckie drewniane schody i szklane fragmenty ciągów pieszych zmatowione dokumentnie piaskiem noszonym na butach a konkretnie ziarenkami kwarcu, których w piachu nie brakuje.Chyba, że zrobiłeś podlogę z posypką kwarcową.
  • #15 18399316
    chomonciorski
    Poziom 12  
    Dzięki za wszystkie pomysły. Niestety do dzisiaj nic z tym nie zrobiłem doszedł jeszcze polimocznik w moich propozycjach, ale tu też cena póki co nie do przejścia, więc na razie temat wisi. Jeszcze go nie zamknę bo może ktoś wrzuci jeszcze jakiś pomysł ale na razie wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie gładkiej powierzchni w kilkuletniej piwnicy z ogrzewaniem podłogowym, gdzie obecnie znajduje się chropowata wylewka. Zamiast płytek, rozważa różne opcje, takie jak gumolit, posadzka epoksydowa, farba betondur, czy zatarcie cementem. Wskazano, że gumolit może nie być odpowiedni z powodu kratki ściekowej, a zatarcie cementem na starej wylewce może nie przynieść trwałych efektów. Użytkownik obawia się również o podciekanie wody pod wykładzinę. Wspomniano o szlifierkach do wygładzania powierzchni oraz o polimoczniku jako droższej opcji. Użytkownik nie podjął jeszcze decyzji, ale jest otwarty na dalsze sugestie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA