logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shimano Nexus SG-3C41 w Indiana Moena 28 S 36 – nie działa trzeci bieg, jak naprawić?

gandzik 10 Sie 2025 00:13 231 1
REKLAMA
  • #1 21630548
    gandzik
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Cześć.
    Szukałem forów stricte rowerowych, ale mając TOTALNE zaufanie do mojej ulubionej "elektrody" sprawdziłem, że i tutaj są wątki rowerowe;)
    Ale do rzeczy: nie wnikając co, jak i dlaczego taki anie inny, stałem się posiadaczem (a właściwie córka) roweru Indiana Moena 28 S 36 (uwierzcie - kolor czyni cuda;)
    Działają dwa biegi ale doczytałem, że powinny być 3. Z tyłu piasta 3biegowa Shimano Nexus SG-3C41
    Zbliżenie na piastę rowerową Shimano Nexus SG-3C41 z nadrukiem SG-3C41 . Regulując żółty wskaźnik zgodnie z zaleceniami na 2 biegu, zanim znacznik dojdzie między kreski - już wszystko dokręcone na maksa.
    Wskaźnik ustawienia przerzutki Shimano Nexus z żółtym znacznikiem poza liniami I pytanie - coś z linką? Czy może jakaś inna regulacja? Czy coś padło w piaście? Co mogę zrobić w tej sytuacji. 1 i 2 bieg działają OK ale nawet jak na manetce uda się na siłę wbić 3 - nie ma to przełożenia na przełożenia (taki lapsus słowny;) ).
  • REKLAMA
  • #2 21630564
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    gandzik napisał:
    Co mogę zrobić w tej sytuacji

Przekładnia zbudowana jest tak, że wewnątrz piasty umieszczona jest centralnie przekładnia planetarna, a sterowanie 1 i 2 bieg, odbywa się pociągając linką tarczę, która zmienia przełożenia. 3 bieg, to przełożenie bezpośrednie - bez udziału tarczy sterującej.
    Obecnie nie wiemy, co jest bezpośrednim powodem, braku 3 biegu.
    Na początek proponuję rozłączyć linkę sterującą całkowicie i wtedy powinien być na stałe załączony 3 bieg.
    Jeżeli bo nie będzie - rozmontowanie przekładni i ustalenie powodu niesprawności!
REKLAMA