logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP L3550CDW – długi czas przyjmuję dane przez Wi-Fi, drukuje po restarcie

ziooober88 10 Sie 2025 11:25 1014 10
REKLAMA
  • #1 21630727
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 491
    Witam, posiadam drukarkę Brother DCP L3550CDW. Od pewnego czasu mam z nią problem. Mianowicie jest ona podłączona do sieci domowej i jak chcę wydrukować jakiś plik to klikam drukuj a na drukarce pojawia się komunikat "Przyjmuję dane". I trwa to bardzo długo jakieś 10-20 minut. Ale jak zrestartuję drukarkę i router to drukarka drukuje wszystko od razu. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego powodem? Jak zrobić żeby drukarka drukowała od razu?
  • REKLAMA
  • #2 21630774
    TASKalfa
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Zainstaluj drukarkę sieciowo, jako urządzenie TCP/IP, i problem zniknie.
  • REKLAMA
  • #3 21630927
    ziooober88
    Poziom 15  
    TASKalfa napisał:
    Zainstaluj drukarkę sieciowo, jako urządzenie TCP/IP, i problem zniknie.

Obecnie zainstalowałem drukarkę w ten sposób i przetestuję jak to będzie funkcjonowało. Dam znać czy się poprawiło.
  • #4 21632672
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 347
    Pytanie jaki router. Bo te dawane od niektórych providerów powodują różne "cyrki". Dopiero dostawienie normalnego routera z brandem typu innym niż no name zaczyna współpracować z Brotherem. Temat przerabiałem wielokrotnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21632713
    ziooober88
    Poziom 15  
    MaRciNoOs napisał:
    Pytanie jaki router. Bo te dawane od niektórych providerów powodują różne "cyrki". Dopiero dostawienie normalnego routera z brandem typu innym niż no name zaczyna współpracować z Brotherem. Temat przerabiałem wielokrotnie.

Kolego router jaki obecnie używam to: Router Asus TUF-AX6000 także nie jest to jakiś no name
  • #6 21633652
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1851
    ziooober88 napisał:
    Kolego router jaki obecnie używam to: Router Asus TUF-AX6000 także nie jest to jakiś no name

I po co ta złośliwość, lepiej się poczułeś ?...
    Odinstaluj poprzednie oprogramowanie i sterowniki od tego modelu Brothera, ściągnij najnowsze i je zainstaluj, drukarka pracująca na porcie TCPIP. Jeśli korzystasz z W10 lub W11 to uruchom szukanie drukarki, system znajdzie i zainstaluje (wpisze do rejestru te pliki z pakietu, który zainstalowałeś) . Po prawidłowej instalacji drukarka powinna być widziana z nazwą i adresem / nazwą sieciową. Jak nie pomoże to zmień kanał WIFI na najbardziej wolny od innych urządzeń sąsiadujących (zobaczysz to na stronie panelu routera po zalogowaniu się do niego).
  • #7 21633654
    stefanogrodnik
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Hej! Widzę, że koledzy podsunęli już kilka świetnych pomysłów. Reinstalacja sterowników i ustawienie drukarki na stałym porcie TCP/IP to bardzo dobry trop.

Chciałbym dorzucić jeszcze kilka rzeczy, które często pomagają w takich sytuacjach:

1. **Stały adres IP dla drukarki:** To jest chyba najczęstsze rozwiązanie. Czasem router po pewnym czasie przydziela drukarce nowy adres IP i komputer ją „gubi”. Możesz w ustawieniach routera na stałe przypisać jeden adres IP do drukarki (nazywa się to rezerwacją DHCP) albo ustawić go ręcznie w panelu drukarki. Dzięki temu drukarka będzie miała swój stały „adres zamieszkania” w sieci i komputer zawsze ją znajdzie od razu.

2. **Aktualizacja oprogramowania (firmware):** Sprawdź na stronie producenta, czy nie ma nowszego oprogramowania dla Twojej drukarki i routera. Czasem takie aktualizacje naprawiają dziwne problemy z komunikacją sieciową, o których nawet byśmy nie pomyśleli.

3. **Tryb uśpienia drukarki:** Drukarki mają różne tryby oszczędzania energii. Czasem „głęboki sen” powoduje, że urządzenie potrzebuje więcej czasu na wybudzenie się i odebranie danych. Zobacz w ustawieniach drukarki (często dostępnych przez przeglądarkę po wpisaniu jej adresu IP), czy da się ten tryb wyłączyć lub ustawić na mniej agresywny.

Testuj po kolei, może któraś z tych opcji okaże się strzałem w dziesiątkę. Daj znać, jak poszło! Trzymam kciuki 👍

Moderowany przez gulson:

Proszę nie publikować odpowiedzi AI

• #8 21633696
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Jeszcze jedna sprawa - masz odseparowane sieci 2,4 i 5GHz ?

Pozdrawiam
  • #9 21633698
    ziooober88
    Poziom 15  
    Obecnie dodałem drukarkę przy pomocy TCP/IP i na obecną chwilę działa. Zobaczę jak długo będzie to działało i dam znąc.
  • REKLAMA
  • #11 21633747
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1851
    MaRciNoOs napisał:
    Nie każdy chce aktualizować bo jest problem z chipami na tonerze.

Problem z akceptacją zamienników jest tylko gdy aktualizuje się firmware, nigdy gdy sterowniki.
    Poza tym - jeśli sterownik jest problematyczny to zawsze można go odinstalować a zainstalować starsze...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Brother DCP L3550CDW podłączona do sieci Wi-Fi wykazuje długi czas oczekiwania na przyjęcie danych do druku (10-20 minut), a następnie drukuje dopiero po restarcie urządzenia i routera. Problem wynika prawdopodobnie z opóźnień w komunikacji sieciowej lub błędów w buforowaniu danych przez drukarkę. Zalecane rozwiązania obejmują restart sprzętu, sprawdzenie stabilności połączenia Wi-Fi, aktualizację firmware drukarki oraz ewentualne przypisanie stałego adresu IP w routerze, aby uniknąć konfliktów sieciowych i poprawić szybkość transmisji danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA