logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geberit UP100 – osad i wilgoć przy zaworze, wymiana wężyka czy całego zaworu?

andrzejlesniak 10 Sie 2025 16:37 915 10
REKLAMA
  • #1 21631142
    andrzejlesniak
    Poziom 2  
    Zauważyłem, że przy zaworze mojego Geberitu UP100 pojawił się osad (zdjęcie załączam) i jest trochę wilgoci. Czy wystarczy wymiana wężyka, czy cały zawór też jest do wymiany? I czy jest to coś bardzo pilnego (mam na myśli to, czy jestem zagrożony zalaniem)? Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Zawór spłuczki Geberit z widocznym osadem wapiennym i wilgocią na złączu.
    Zawór dopływowy Geberit UP100 z widocznym osadem i lekką wilgocią na złączach
    AI: Czy wilgoć i osad pojawiają się cały czas, czy tylko po spuszczeniu wody lub w określonych momentach?
    Osad i wilgoć są cały czas.
    AI: Czy zauważyłeś wyraźny wyciek wody (np. kapanie), czy to tylko lekka wilgoć/osad bez widocznych kropli?
    To lekka wilgoć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21631151
    andrzejlesniak
    Poziom 2  
    >>21631148 Jakiś mały wyciek jest. Widzę po osadzie, który się zebrał pod tym połączeniem. Dodatkowo na wężyku jest plama rdzy.
  • REKLAMA
  • #5 21631442
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 481
    dokręć wężyk a jak chcesz to wymień jak to Ci nie wystarcza, zaworu nie wymienisz bez kucia łazienki ale i tak nic mu nie jes
  • #6 21705744
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Odgrzebuję nieco starszy temat, bo trafiłem tutaj szukając rozwiązania swojego problemu. Problem co prawda rozwiązałem, ale korzystając z okazji chciałem podzielić się wiedzą, która uratowała sytuację w moim przypadku, a która zdaje się nie jest bardzo rozpowszechniona. Chodzi mianowicie o to:

PchlaW81 napisał:
    zaworu nie wymienisz bez kucia łazienki

To prawda, wymiana tego zaworu bez kucia to mocno karkołomne przedsięwzięcie, ALE zazwyczaj niepotrzebne. Akurat u autora wątku z zaworem jest wszystko OK, ale jeżeli z samym zaworem jest coś nie tak, to w 99% problem leży we wrzecionie zaworu, które jest wymienne (bez demontażu zaworu ze spłuczki). W przypadku zaworu na zdjęciu (Geberit) chodzi o część 240.925.00.1, w przypadku zaworu z pokrętłem jest to 240.298.00.1. Wymiana wrzeciona to minuta roboty, u mnie rozwiązała problem (wyciek spod pokrętła zaworu). W samej obudowie zaworu nie za bardzo może się cokolwiek zepsuć.
  • REKLAMA
  • #7 21820173
    zundvp
    Poziom 3  
    newtonek napisał:
    Odgrzebuję nieco starszy temat, bo trafiłem tutaj szukając rozwiązania swojego problemu. Problem co prawda rozwiązałem, ale korzystając z okazji chciałem podzielić się wiedzą, która uratowała sytuację w moim przypadku, a która zdaje się nie jest bardzo rozpowszechniona. Chodzi mianowicie o to:

PchlaW81 napisał:
    zaworu nie wymienisz bez kucia łazienki

To prawda, wymiana tego zaworu bez kucia to mocno karkołomne przedsięwzięcie, ALE zazwyczaj niepotrzebne. Akurat u autora wątku z zaworem jest wszystko OK, ale jeżeli z samym zaworem jest coś nie tak, to w 99% problem leży we wrzecionie zaworu, które jest wymienne (bez demontażu zaworu ze spłuczki). W przypadku zaworu na zdjęciu (Geberit) chodzi o część 240.925.00.1, w przypadku zaworu z pokrętłem jest to 240.298.00.1. Wymiana wrzeciona to minuta roboty, u mnie rozwiązała problem (wyciek spod pokrętła zaworu). W samej obudowie zaworu nie za bardzo może się cokolwiek zepsuć.

Cześć, mam pytanie.

System zaczął mi przepuszczać, więc ochoczo zabrałem się do roboty, myślę - przed kupnem nowego, warto spróbować wyczyścić stary, tym bardziej, że mieszkanie jest wynajmowane, więc inwestowanie mi się nie uśmiecha. No i tu zaczęły się schody. Zacząłem od zakręcenia zaworu zasilającego. I jak tylko go ruszyłem, zaczął przeciekać na wrzecionie, zależnie od pozycji leje się bardziej lub mniej. Nie chcę zalać sąsiadów, więc nowe wrzeciono już zamówione.

Stąd moje pytanie - czy to wrzeciono zwyczajnie się wykręca? Czy trzeba coś jeszcze zdjąć? W pozycji otwartej stawia mi opór, a nie chcę uszkodzić całego zaworu. Zerwać gwint, kręcąc na chama, nie sztuka. Z góry dzięki za odpowiedź
  • #8 21820187
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1411
    Sąsiadów nie zalejesz bo cała przeciekająca woda spływa do zbiornika.
  • #9 21820247
    zundvp
    Poziom 3  
    bratHanki napisał:
    Sąsiadów nie zalejesz bo cała przeciekająca woda spływa do zbiornika.

Otóż nie do końca. Woda kapie na uchwyt systemów, a po nim może już się dostać na ścianę zbiornika i dalej. Dlatego wolałbym to zrobić "po bożemu".
  • #10 21820282
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    zundvp napisał:
    Stąd moje pytanie - czy to wrzeciono zwyczajnie się wykręca? Czy trzeba coś jeszcze zdjąć? W pozycji otwartej stawia mi opór a nie chce uszkodzić całego zaworu. Zerwać gwint kręcąc na chama nie sztuka. Z góry dzięki za odpowiedź

Tak, wrzeciono zwyczajnie się wykręca. W przypadku wrzeciona 240.925.00.1 - odpowiednim kluczem ampulowym, w przypadku 240.298.00.1 - odpowiednim kluczem płaskim. Kiedy będziesz miał nowe wrzeciono w ręku, wszystko powinno być jasne. Oczywiście nie zapomnij o odcięciu wody głównym zaworem w lokalu.
  • #11 21820294
    zundvp
    Poziom 3  
    newtonek napisał:
    zundvp napisał:
    Stąd moje pytanie - czy to wrzeciono zwyczajnie się wykręca? Czy trzeba coś jeszcze zdjąć? W pozycji otwartej stawia mi opór a nie chce uszkodzić całego zaworu. Zerwać gwint kręcąc na chama nie sztuka. Z góry dzięki za odpowiedź

Tak, wrzeciono zwyczajnie się wykręca. W przypadku wrzeciona 240.925.00.1 - odpowiednim kluczem ampulowym, w przypadku 240.298.00.1 - odpowiednim kluczem płaskim. Kiedy będziesz miał nowe wrzeciono w ręku, wszystko powinno być jasne. Oczywiście nie zapomnij o odcięciu wody głównym zaworem w lokalu.

W mojej okolicy taki klucz nazywa się kluczem imbusowym :D, ale już kumam, dodatkowo dowiedziałem się też, że tam jest lewy gwint, także niech ta wiedza służy potomnym. Czekam więc na paczkę i biorę się do roboty.

Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku Geberit UP100 pojawienie się osadu i wilgoci przy zaworze najczęściej świadczy o korozji i drobnym wycieku, zwłaszcza gdy widoczna jest rdza na wężyku. Jeśli wyciek jest niewielki, wystarczy dokręcić lub wymienić wężyk, natomiast wymiana całego zaworu jest trudna i wymaga kucia ściany, co zwykle nie jest konieczne. Głównym elementem podatnym na uszkodzenie jest wrzeciono zaworu, które można wymienić bez demontażu całego zaworu ze spłuczki. Dla modelu Geberit UP100 dostępne są wymienne wrzeciona o numerach 240.925.00.1 (zawór bez pokrętła) oraz 240.298.00.1 (z pokrętłem). Wymiana wrzeciona jest szybka i wymaga odpowiedniego klucza (ampulowego lub imbusowego), przy czym gwint wrzeciona jest lewy. Przed wymianą należy zakręcić główny zawór wody. Wyciek z wrzeciona może powodować kapnięcie wody na elementy mocujące, co może prowadzić do dalszych uszkodzeń, dlatego zaleca się szybką naprawę. Woda przeciekająca do zbiornika nie zagraża zalaniem sąsiadów, ale problem należy rozwiązać "po bożemu" dla bezpieczeństwa instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA