logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 3008 I – radio i ekran nie działają, bzyczenie CD, brak obrazu po resecie

cesares11 12 Sie 2025 13:37 2226 9
REKLAMA
  • #1 21633006
    cesares11
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Radio w Peugeocie 3008 I generacji odmówiło mi posłuszeństwa, razem z ekranem. Radio nie włącza się i nie reaguje na nic. Co kilka sekund słychać tylko krótkie bzyczenie z odtwarzacza CD. Po włożeniu płyty, po chwili ją wypluwa i bzyczy dalej.
    Ekran otwiera się, w ciemności widać, że podświetlenie też działa, ale nic na ekranie się nie wyświetla.

Klasycznie odłączenie akumulatora na dłuższą chwilę niestety nie pomogło. Wymiana bezpiecznika też nie. Ktoś ma pomysł, co może być powodem i jak się z tym uporać?

AI: Czy przed pojawieniem się tej usterki były wykonywane jakieś prace przy samochodzie (np. wymiana akumulatora, naprawy elektryczne, montaż akcesoriów) albo występowały inne niepokojące objawy?
    Nie
    AI: Czy pozostałe elementy elektryczne w samochodzie (np. nawiew, światła, inne wyświetlacze) działają normalnie, czy zauważyłeś jakieś inne problemy z elektroniką?
    Wszystko działa
  • REKLAMA
  • #3 21635142
    cesares11
    Poziom 5  
    >>21633024 Dobra, wracam do tematu. Idąc za Twoją radą oraz kilkoma informacjami znalezionymi w necie, zakupiłem nową kartę SD i płytę z oprogramowaniem. Wymiana karty nic nie dała. Pytanie: jak mogę spróbować zaktualizować oprogramowanie, jeśli radio wypluwa mi płytę? Jest jakiś lepszy sposób?
  • REKLAMA
  • #4 21635198
    tekila27
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Pendrive , jak ci wypluwa , nic się nie dzieje i wypluwa czy są jakieś napisy i wtedy, auto rozumiem masz zapalone
  • REKLAMA
  • #5 21635219
    cesares11
    Poziom 5  
    >>21635198 Ekran czarny. Płytę wkładam i po kilku sekundach wyjeżdża.
  • #6 21635242
    tekila27
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Tak jakby nie chciało czytać , jak to robię to nagrywałam najmniejsza prędkością w sumie zanim mi się udało to pewnie z 5 płyt wykorzystałem, nagraj kilka różnych wersji lub spróbuj z pendrive ,
  • REKLAMA
  • #7 21698607
    ignacy2291
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, czy sprawa z radiem została rozwiązana, bo u mnie dzisiaj tak samo się zrobiło?
  • #9 21699997
    ignacy2291
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    >>21698930 Ok, dzięki, spróbuję i ja. A skąd pobrać oprogramowanie?
  • #10 21700365
    cesares11
    Poziom 5  
    >>21699997 W opisie filmu na YT jest link do pobrania.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeocie 3008 I generacji radio wraz z ekranem przestało działać – radio nie włącza się, ekran pozostaje czarny mimo podświetlenia, a odtwarzacz CD wydaje krótkie bzyczenie i wypluwa płytę po kilku sekundach. Próby resetu poprzez odłączenie akumulatora oraz wymiana bezpiecznika nie przyniosły efektu. Sugerowano wgranie nowego oprogramowania (softu) jako pierwszą metodę diagnostyczną, z możliwością wymiany pamięci, jeśli jest uszkodzona. Próby aktualizacji oprogramowania z płyty CD nie powiodły się, gdyż radio natychmiast wypluwa płytę, a ekran pozostaje czarny. Zalecano również użycie pendrive’a z oprogramowaniem, jednak brak reakcji urządzenia na nośniki wskazuje na poważniejszą usterkę. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy, co sugeruje możliwą awarię modułu radia lub pamięci wewnętrznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA