logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Machine Check Exception – komputer nie uruchamia się, ciągłe restarty po BIOS

jalubmlot11 13 Sie 2025 22:37 285 6
REKLAMA
  • #1 21634368
    jalubmlot11
    Poziom 2  
    Machine Check Exception
    Witam, mam następujący problem. Wczoraj wyskoczył mi błąd machine check exception, jednak po jednorazowym restarcie wszystko działało sprawnie. Natomiast dzisiaj znowu ten sam błąd, ale w znacznie gorszym wydaniu. Komputer zgasł, wyskoczył ww. błąd. Urządzenie próbuje samo się zrestartować, jednak ciągle na etapie odpalania wyskakuje ten sam błąd, tworząc błędne koło tego samego błędu. Co teraz? Wina komponentów czy może czegoś innego? Proszę o radę, ponieważ sam jestem nieszczególnie biegły w te sprawy
  • REKLAMA
  • #2 21634387
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    możesz wejść do biosu?
  • REKLAMA
  • #3 21634389
    jalubmlot11
    Poziom 2  
    >>21634387 Wcześniej nie mogłem ze względu na resety. Zostawiłem kompa zgaszonego na pół godziny, żeby ochłonął. Póki co chodzi dobrze. Co zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 21634439
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Napisz coś o swoim sprzęcie: płyta, procek,model i ilość ram, zasilacz, Vga

MCE jest błędem, który występuje, gdy sprzęt komputera wykrywa problem, często wskazujący na usterkę lub błędną konfigurację. Jest to błąd na poziomie sprzętu wywołany przez architekturę sprawdzania maszyn procesora, który stale weryfikuje integralność procesora. Typowe przyczyny obejmują przetaktowanie, przestarzałe oprogramowanie układowe, przegrzanie i problemy z urządzeniami PCIe lub urządzeniami pamięci masowej.

Ogólnie: W przypadku większości komputerów osobistych MCE wskazuje na wadliwy lub błędnie skonfigurowany sprzęt.

=>Sprawdź koniecznie logi dziennika systemu (jeśli jest - napisz nam)
    - sprawdź w pierwszej kolejności ustawienia biosu, szczególnie oc prosesora i ustawienia pamięci
    - sprawdź czy masz najnowszy bios u producenta płyty głównej
  • REKLAMA
  • #5 21634553
    qrek1
    Poziom 38  
    pawelklosmobile napisał:
    Ogólnie: W przypadku większości komputerów osobistych MCE wskazuje na wadliwy lub błędnie skonfigurowany sprzęt.

skąd taki niemądry wypowiedź. Jak sprzęt postał to się dobrze skonfigurował? MCE wskazuje ogólnie na awarię sprzętu.

jalubmlot11 napisał:
    Zostawiłem kompa zgaszonego na pół godziny, żeby ochłonął. Póki co chodzi dobrze

Może się przegrzewa? Moim zdaniem jakiś komponent jest na granicy popsucia. Jak się nagrzewa i stygnie to coś nie styka, więc raz działa raz nie. Uszkodzone może być praktycznie jakaś dowolna rzecz: Zasilacz, płyta, ram. dysk, cpu lub gpu.

Jak znowu się powtórzy to albo samemu części podmieniać albo serwis, albo kupić inny komputer...
  • #6 21634565
    jalubmlot11
    Poziom 2  
    Płyta główna Gigabyte H610M H V3 DDR4
    Procesor Intel i5-13400F
    Karta graficzna GeForce 5060
    RAM 2x16 GB
    Zasilacz Deepcool PF600
    Chłodzenie Fortis 5 Black

I do tego wpięty adapter Wi‑Fi TP-Link Archer TX20U
  • #7 21634632
    qrek1
    Poziom 38  
    Masz zarówno badziewną płytę główną jak i badziewny zasilacz którego się nie poleca do GPU, tak więc...
    Nie rozumiem, dość droga karta graficzna, cpu też raczej nie tani a połączone z czymś takim

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu Machine Check Exception, który powoduje ciągłe restarty komputera na etapie uruchamiania BIOS. Początkowo błąd pojawił się jednorazowo i po restarcie system działał poprawnie, jednak następnego dnia problem powrócił w formie ciągłych restartów i wyświetlania tego samego błędu. Przyczyną mogą być uszkodzone komponenty sprzętowe, takie jak pamięć RAM, procesor lub płyta główna, bądź problemy z zasilaniem lub przegrzewaniem. Zalecane jest przeprowadzenie diagnostyki sprzętowej, w tym testów pamięci RAM (np. MemTest86), sprawdzenie temperatury CPU, a także weryfikacja poprawności działania zasilacza i ewentualne odłączenie lub wymiana podejrzanych podzespołów. Warto również zaktualizować BIOS do najnowszej wersji, aby wykluczyć błędy firmware. Jeśli problem utrzymuje się, może być konieczna wymiana uszkodzonego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA