logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Xiaomi Redmi Note 14 4G – ładowanie max 22W zamiast 27W, różnica między egzemplarzami

wujekb 16 Sie 2025 18:05 1503 4
REKLAMA
  • #1 21636505
    wujekb
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Przychodzę z zapytaniem odnośnie ładowania smartfona Xiaomi Redmi Note 14 4G. Kupiłem sobie ostatnio miernik USB-C do podglądania parametrów ładowania urządzeń i zauważyłem pewien problem z moim telefonem. Sprawa wygląda tak, że w trybie standardowym, jak i ustawionym trybie "przyspiesz", ładuje się zawsze max 9 V i 2,5 A, co daje jakieś 21~22 W. Producent zaleca ładowarkę 5-33 W i mam takie 3 sztuki różnych firm nawet jedna orginalna mi combo 120 W. Myślałem, że tak po prostu ma być, ale ostatnio kupiłem narzeczonej taki sam telefon i na tej samej ładowarce i tym samym kablu ładowanie wskakuje od razu na 12 V i 2,3 A, więc jakieś 27 W. Czy w moim telefonie może być coś uszkodzone od nowości? Gniazdo USB-C jest wyczyszczone, jak nowe, telefon mam dopiero jakieś 3 miesiące. Proszę o podpowiedź, czy kwalifikuje się taka usterka na gwarancję lub co z tym mogę zrobić gdzieś w ustawieniach, bo czasami naprawdę szybsze podładowanie przydałoby się przed wyjściem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21636585
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1292
    Ten zasilacz ktorego uzywasz, masz port USB-A, czy USB-C i uzywasz kabla USB-C <-> USB-C?
  • REKLAMA
  • #3 21636608
    wujekb
    Poziom 9  
    >>21636585 2 ładowarki mam USB A i USB C, korzystam z kabli USB C - USB C. Jedną ładowarkę mam USB A (oryginalną MI Combo 120 W). Dla uproszczenia sprawy: rozładowałem telefon do 5% i wyłączyłem, poczekałem na telefon narzeczonej rozładowany do 8%. Włączyłem swój i podłączyłem do ładowarki, ładowanie 21 W. Odłączam i podłączam telefon narzeczonej, ładowanie 28 W. Zmiana ładowarki i kabla, to samo. Na ładowarce MI Combo i oryginalnym kablu z pudełka (USB A - USB C) ładowanie 18 W na obydwu telefonach (na USB A chyba telefon nie ma kontaktu z ładowarką i nie ma PD, tylko Quick Charge).
  • REKLAMA
  • #4 21636715
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21636608 Hallo,
    masz oryginalny kabel od Xiaomi — ten, w którym złącze USB Typ A jest z czerwonym plastikiem? Powinien działać, a skoro nie działa, to raczej wina kabla. Zobacz, czy ktoś ze znajomych nie ma takiego kabla (z czerwonym plastikiem, może być z niebieskim) i sprawdź na innym kablu.

A co do ładowania poprzez USB C, wygląda, że masz w telefonie usterkę. Zanieś do sklepu, gdzie kupiłeś i ją zgłoś. A jak nie wierzą, to niech sami sprawdzą i Ci pokażą, że ładuje szybko.
  • #5 21637382
    wujekb
    Poziom 9  
    Temat zamykam. Nie wiem, w jaki sposób, ale telefon się sam naprawił. Chciałem oddać Xiaomi na gwarancję. Przerzuciłem wszystko na starego Samsunga, a Xiaomi przywróciłem do ustawień fabrycznych i teraz ładuje 28 W bez problemu. 🤔🤷

Edit: po kilku dniach przestał działać mikrofon od rozmów, więc telefon i tak trafił dzisiaj na serwis... Musiało coś być z płytą od ładowania, gdzie jest wlutowany mikrofon. Zobaczymy, co odpiszą z gwarancji.
REKLAMA