logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Logitech G502 Hero – niedziałające boczne przyciski w Tibii, G Data blokuje?

hardasiek 16 Sie 2025 19:50 522 1
REKLAMA
  • #1 21636566
    hardasiek
    Poziom 2  
    Szanowni koledzy,

Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie, który przerósł moje możliwości i wyczerpał wszystkie znane mi rozwiązania, a dotyczy myszy Logitech G502 Hero. Namówiłem tatę do zakupu tej myszki ze względu na sporo funkcjonalnych przycisków bocznych i fakt, że sam z takiej korzystam i jestem mega zadowolony. Zaczęliśmy standardowo, czyli od podłączenia sprzętu, który został wykryty, i od razu podstawowe funkcje (klik prawym/lewym, scroll) zaczęły działać (laptop DELL Inspiron P35004, Windows 10 Home). Zastanowił mnie tylko komunikat ze strony antywirusa G Data, który u ojczulka jest zainstalowany, o treści jak w załączonym zdjęciu, że wykrył to urządzenie jako klawiaturę:
    Komunikat G DATA USB Keyboard Guard o nowym urządzeniu HID Logitech

Następnie ściągnęliśmy soft G Hub i zabraliśmy się do programowania przycisków bocznych. Tutaj spotkała nas niemiła niespodzianka, gdyż w grze, w której chcieliśmy je stosować (Tibia), niestety nie powodowały żadnej akcji. Normalnie natomiast działały standardowe przyciski, ale żaden z przypisanych bocznych nie działał. Zrobiliśmy wszystko, co sugerował Logitech, czyli ponowną konfigurację myszki i softu, wyłączenie w systemie trybu gry, i nadal nic nie działało. Sprawdziłem ją u siebie na lapku i bez problemu wszystkie przypisane przeze mnie funkcje do przycisków działały. Na drugim laptopie taty (ASUS ROG Strix, Windows 11 Home) również próbowaliśmy zainstalować mysz i soft i pojawił się ten sam problem z niedziałaniem przycisków bocznych. Na nim również zainstalowany jest G Data, stąd moje myśli poszły w kierunku, że może ten program blokuje poprawne działanie myszki. Ja go nie znam, bo nie korzystam, i u mnie bez problemu wszystko udało się zaprogramować, stosując te same kroki jak w tym wypadku.

Nie mam już pojęcia, co może być problemem, stąd moja ogromna prośba do Was o pomoc. Czy to przez G Data, a może problem z gniazdem USB w starym lapku (ale w nowym również nie działa), albo jeszcze inny powód, którego nie potrafię zdiagnozować?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, żeby ojczulek się nade mną nie pastwił, że mu jakiegoś gniota poleciłem!
    AI: Czy boczne przyciski działają poprawnie poza grą Tibia na laptopach taty, np. w systemie Windows, przeglądarce lub innych programach?
    Poza grą również nie działają przyciski boczne. Sprawę testowaliśmy na prostych akcjach, jak copy/paste, i nie powodowały żadnej akcji.
    AI: Czy próbowaliście na chwilę całkowicie wyłączyć lub odinstalować G Data i sprawdzić wtedy, czy boczne przyciski zaczynają działać w Tibii?
    Póki co nie wykonaliśmy tej akcji.
  • REKLAMA
  • #2 21636680
    hardasiek
    Poziom 2  
    Sprawę rozwiązała zmiana ustawień w G Data i wyłączenie funkcji "USB Keyboard Guard".
REKLAMA