logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroën DS5 – gdzie znaleźć darmowe mapy do nawigacji i jak je zainstalować?

Zybi019 16 Sie 2025 22:34 1398 7
REKLAMA
  • #1 21636668
    Zybi019
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanie, jak darmowo zaktualizować mapy w nawigacji dotyczącej Citroëna DS5, może jakiś link.
  • REKLAMA
  • #2 21636731
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Zybi019 napisał:
    jak darmowo zaktualizować mapy w nawigacji dotyczącej Citroëna DS5
    Obawiam się kolego, że to nie będzie takie proste, po pierwsze nie podałeś rocznika auta jak również wersji oprogramowania tego RT jakie tam masz, niektóre już nie są kompatybilne do najnowszej wersji poczytaj sobie najpierw te Pdf-y i przejrzyj oryginalne linki do nich, bo po kombinacji wgrania na "siłę" w najlepszym przypadku zablokujesz niektóre funkcje (telefon, asystent parkowania, potrafi też zmienić język bez możliwości zmiany na PL) lub nawet noże nic ci się nie uruchomić. Poczytaj uważnie te wypowiedzi i po tym z pomocą forumowiczów być może, że uda się znaleźć te mapy o których piszesz. Tak pomyślałem w zależności od rocznika i oprogramowania być może, że będzie potrzebne wsparcie ON line Citroena.

https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=82437 .

https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?p=610017#p610017 .
    Załączniki:
    • Jak wymienić wewnętrzną kartę MicroSD - RT6 - Francuskie Forum Samochodowe.pdf (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mapy Citroena DS5 2012 RT6 zniknęły po aktualizacji - Francuskie Forum Samochodowe.pdf (371.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21636738
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1306
    Są dostępne na znanym portalu.
  • #4 21636748
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    misiek-888 napisał:
    Są dostępne na znanym portalu.
    Oczywiście, tylko, że autorowi chodziło o darmówkę, nie dopisałem, bo to nie tyczy tego auta, ale być może ujdzie jakieś trzy miesiące temu uaktualniłem mapy w Hondzie 2018. Poszło w miarę bez problemu z jednym wyjątkiem, wrąbał się język japoński i mapy nie z tego regionu. Ze 2 godz kombinowaliśmy jak znaleźć po tych ich "zygzakach" słowo język, ale udało się, a tu jak zapewne przeglądałeś te pdef-y i raczej jest trochę kombinacji, a w zapytaniu jest tylko "jak darmowo zaktualizować" no i marka auta DS5.
  • #5 21641236
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1306
    W sumie to w tych czasach za darmo nic nie ma. Moje przeoczenie. Kwoty ze znanego portalu nie są wygórowane, gdzieś tam komuś kupowałem za 100-130 zł. W jednym swoim aucie mam TomToma (boxer). Kupiłem aktualizacje u nich za 50 EUR (tomtom ori), więc porównując ze znanym portalem jest drożej, a roczna ponad 100 EUR, ale nie pamiętam dokładnie. W Peugeocie to jest jeszcze znacznie drożej, a o tym powiedział mi magazynier (u nas jest drogo 120 EUR, mogę Ci dać rabat 10% na pracownika).
  • REKLAMA
  • #6 21641262
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Nie rozumiem dziadowania za parę pln.
  • #7 21641564
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    andrzej20001 napisał:
    Nie rozumiem dziadowania za parę pln
    Ale to i tak nie będzie takie proste Cyk Myk i Hula NIESTETY raczej Darmowki nie w instalujesz ,
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Aktualizacja darmowych map do nawigacji w Citroënie DS5 jest skomplikowana i zależy od rocznika pojazdu oraz wersji oprogramowania systemu RT. Niektóre wersje mogą być niekompatybilne z najnowszymi mapami, a nieprawidłowa instalacja może skutkować utratą funkcji takich jak telefon, asystent parkowania czy zmiana języka na niepożądany. Oficjalne wsparcie online Citroëna może być konieczne. Darmowe mapy są rzadko dostępne, a większość aktualizacji wymaga opłat – ceny na znanych portalach wynoszą około 100-130 zł, a oryginalne aktualizacje TomTom mogą kosztować około 50 EUR za pojedynczą aktualizację lub ponad 100 EUR rocznie. Warto zacząć od ustalenia modelu radia w DS5 (RT6 lub SMEG), gdyż od tego zależy sposób aktualizacji. Mapy i pliki do nawigacji można znaleźć na portalach takich jak FrenchCarForum czy Chomikuj.pl, jednak instalacja wymaga ostrożności i znajomości procedur opisanych w dokumentacji PDF.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA