logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thinkpad X1 Carbon 3rd Gen LMQ-2MB 13268-1 – jak usunąć hasło BIOS MX25L12873F?

Iseeyouexe 17 Sie 2025 03:27 300 1
REKLAMA
  • #1 21636717
    Iseeyouexe
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem w laptopie z hasłem bios ponieważ przez nie znane mi haslo bios, nie moge zmienic bootowania, czasu itp.
    Mam taki symbol z lewej strony oznaczony kłódką i tam mam do wpisywania hasło.

Laptop: Thinkpad X1 Carbon 3th Generation
    Procesor I5-5300U
    Płyta główna oznaczenie: LMQ-2MB 13268-1
    Bios: MX25L12873F

Wstawiam zahasłowany bios, prosze o odhasłowanie biosu :)
    Załączniki:
    • thinkpadx1carbon.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21637458
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    Witaj. Hasło nie jest zapisywane w BIOS, tylko w EC. Możesz spróbować użyć tej metody - czasem działa. W załączniku Twój spatchowany BIOS. Wgraj go do laptopa, uruchom komputer, wejdź do BIOSu od razu podczas startu. Powinien zapytać o hasło, podaj mu jakiekolwiek hasło (pojedynczy znak wystarczy). Kiedy pokaże Hardware ID - potwierdź enterem. Potem dwa razy naciśnij spację. Wyłącz komputer. Wgraj swój stary, niezmodyfikowany BIOS. Odpal komputer, wejdź do BIOS, przywróć ustawienia domyślne BIOS, zachowaj zmiany.

Zadziała lub nie, moduły, które trzeba było zastąpić były w tym BIOSie obecne, więc jakaś szansa jest. Równie dobrze może być jakiś error lub czarny ekran na starcie, nie jestem w stanie przewidzieć, czy to poprawnie zadziała. Jak sprawdzisz to daj znać :)

Jeśli laptop ma anti tamper switch, to być może będzie trzeba go przytrzymać podczas uruchamiania (bądź złożyć obudowę).
    Załączniki:
    • thinkpadx1carbon_mod.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA