logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lexmark CX317dn – powracające plamy na wydrukach, widoczne na bębnach, jak wyeliminować?

captain4 17 Sie 2025 11:18 294 12
REKLAMA
  • #1 21636872
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 53
    Witam,
    mam drukarke Lexmark CX317dn i podczas druku mam dodatkowo wydrukawane "plamy" na kartce jak na obrazku.
    Sa one tez widoczne na bebnach poszczegolnych kolorow.
    Ma ktos jakis sposob na te drukarke, aby zlikwidowac powstajace "plamy" podczas drukowania?
    Usowalem te kropki z bebna, ale powracaja od razu.
    Pytalem w serwisie lexmark´a, ale oni nie maja programow serwisowych do tego modelu.
    Moj stary canon ma taka opcje w menu.

Wydruk próbny z powtarzającymi się kropkami w kolorach magenta, cyjan, żółty i czarny
  • REKLAMA
  • #3 21638013
    captain4
    Poziom 25  
    Nie, pojawiło się dopiero jakieś 3-4 miesiące temu.
    Drukarka ma parę lat, ale mało co drukowałem.
  • #4 21638414
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    https://www.magusz.com.pl/beben-lexmark-700z5-40k-cx310-cx410-cs510.html

1500zł kosztuje cały zestaw bębnów z wywoływaczką. Troche dużo.
    Jaki jest stan liczników?
    Czy drukarka stała gdzieś w wilgotnym pomieszczeniu?
    Czy czyściłeś dokładnie cały zespół wywoływacza?
    Ile lat mogą mieć tonery?
    Drukarka była włączona a nie używana czy leżała gdzieś w piwnicy?
    Jak wydrukujesz ciągiem 50 stron bledną/znikają kropki?
    Infolinia Lexmarka dokładnie tłumaczy krok po kroku co robić z ich maszynami, więc niemożliwe że rozmawiałeś z serwisem Lexmarka ;)
  • REKLAMA
  • #5 21639024
    captain4
    Poziom 25  
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Więc tak:
    - 1500 PLN hehe, ja kupiłem nową za 430 PLN, więc odpada.
    - Gdzie odczytać stan liczników?
    - Drukarka stoi cały czas przy kompie, jest tu sucho i ciepło, więc nie zawilgocona.
    - Nie, nie czyściłem dokładnie tego, czyściłem tylko, jak na razie, tę czerwoną kropkę, niestety wraca już podczas pierwszego drukowania.
    - Tonery wymieniłem na nowe jakieś 1,5 roku temu, bo oryginały się wyczerpały.
    - Drukarka była włączana tylko w razie potrzeby drukowania w kolorze, bo do czarno-białych mam starego Canona.
    - Wydrukowałem jakieś 30–35 kartek ostatnio (serwisówka do sprzętu była potrzebna w kolorze) i każda kartka ma te same błędy.

Uwierz mi, pierwsze, co powiedzieli, drukarka nie ma softwarowego czyszczenia przebiegu drukowania, po prostu za niska klasa drukarki. Powiedzieli, że można przysłać do nich.
    Wiadomo, że koszty będą większe od ceny kupna drukarki.
    No i dzwoniłem do Lexmark Germany, bo tu mieszkam i to na pewno był serwis, bo numer telefonu jest z centrali Lexmarka w Niemczech.

W sumie nie duża strata, tyle że takiej promocji (99 € z przesyłką) za kolorową laserówkę ze skanerem już nie dostanę.
    Dlatego też 1500 PLN (jakieś 350 €) mija się z opłacalnością takiej naprawy.
  • #6 21639032
    dr.master
    Poziom 39  
    Pytanie po co Ci kolorowy laser który stoi.
    Są bardzo tanie, dolewane atramentówki (np Brother t720) gdzie jak będzie włączona do prądu sama się czyści i 2-3lata możesz nic nie wydrukować a po tym czasie drukujesz bez problemu.
  • #7 21639043
    captain4
    Poziom 25  
    Bo właśnie laserki mają to do siebie, że tusz w nich nie wysycha (bo go nie ma) i jak do niedawna, są niezawodne (no był co najmniej parę lat).
    Poza tym ta laserka była tańsza jak plujki w tanim segmencie.
    Jakość wydruku laserówki jest - wedle mnie - dużo lepsza, szczególnie gdy literki i cyferki są malutkie.
  • #8 21639044
    dr.master
    Poziom 39  
    No to bez rozbiórki i czyszczenia porządnego nie ruszymy do przodu.
  • REKLAMA
  • #9 21639057
    captain4
    Poziom 25  
    W sumie nie ma sprawy, tylko powiedz mi, czym to czyścić, są jakieś preparaty, jakieś specjalne ściereczki i płyny do czyszczenia bębnów?
  • REKLAMA
  • #10 21639063
    dr.master
    Poziom 39  
    Trzeba poodkurzać bębny i zespół utrwalacza pod bębnami.
  • #11 21639126
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    Szczerze wątpię, że cos z tym zrobisz :) ale mozliwe. Najpierw rozejrzyj się w okolicy bebna na elektrody. Czy nie ma na nich jakiegos brudu, elektrody mozesz odkurzyć lub delikatnie wytrzeć szmatką bawelnianą lub pędzelkiem, ale pamietaj bardzo delikatnie. Z tego co pamietam to tutaj mogą byc elektrody w formie walcow pokrytych gabką. Na bebny uwazaj zeby nie porysować. Obejrzyj dokładnie beben w miejscu występowania tych kropek... Mialem przypadek, że zastał się i zrobił "wklesly". Jesli widzisz tlustą plamę na powierzchni bebna. Mozesz delikatnie ale naprawde delikatnie alkoholem "ipa" lub benzyną ekstrakcyjną. Jesli nie masz nic pod ręką to bawelniana czysta sciereczka ale uwazaj zeby nie cisnąć zbyt mocno.

Dodano po 12 [minuty]:

To co kolega wyżej Ci powiedzial ~1500 zł brutto to koszt calego zestawu obrazujacego. Mozna kupić moduł bebna bez modułów developera. Ale koszt też spory bo ~800-900zł

Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie. Wyprzedawali drukarki laserowe. Z modułami sredniej wydajnosci cenowo porównując do zakupu drukarki wprost nieopłacalne i tonerami o niedużej wydajności.

Ile juz lat Ci to sluzy?
  • #12 21639149
    captain4
    Poziom 25  
    Witam,
    mam ją już jakieś 5 lat i używałem tyle, że mam dopiero drugi zestaw tonerów.
    W prawdzie się już kończy, ale to i tak niewiele jak na laserówkę.
    Mój stary Canon to już chyba z 30 k stron zrobił, ale w nim się wymienia kasetę tonera wraz z bębnem i połową rolek.
    No nic, tak jak podejrzewałem, gra nie warta świeczki.
    Spróbuję jeszcze, jak piszecie, ale z tego, co znalazłem w sieci, to raczej rzadko się udawało to zrobić tanim kosztem.
    Dzięki za infos i pozdrawiam.
  • #13 21645018
    captain4
    Poziom 25  
    Termat zamykam.
    Niestety wymiana bębnów i reszty zestawu naprawczego przekracza wartość sprzętu. Będzie drukowana tylko w kopiach roboczych, co mi nie przeszkadza z plamami na kartce.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Lexmark CX317dn generuje powracające plamy na wydrukach, widoczne również na bębnach poszczególnych kolorów. Problem pojawił się po kilku latach użytkowania, mimo niewielkiej intensywności drukowania. Próby usunięcia plam poprzez czyszczenie bębna były nieskuteczne, a serwis Lexmarka potwierdził brak oprogramowania serwisowego do samodzielnego czyszczenia tego modelu. Koszt wymiany całego zestawu bębnów z wywoływaczką jest wysoki (około 1500 zł), co przekracza wartość drukarki. Zalecane jest dokładne czyszczenie bębnów i zespołu utrwalacza, delikatne usuwanie zabrudzeń z elektrod za pomocą miękkiej ściereczki lub pędzelka oraz ewentualne użycie alkoholu izopropylowego lub benzyny ekstrakcyjnej do usunięcia tłustych plam. Jednakże ze względu na koszty i brak dostępnych narzędzi serwisowych, użytkownik zdecydował się na dalsze użytkowanie urządzenia z plamami, ograniczając druk do kopii roboczych. Dyskusja porusza także porównanie laserówek z atramentówkami pod kątem niezawodności i jakości wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA