logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows Podgląd Zdarzeń – jak wyłączyć rejestrowanie lub usunąć pojedyncze wpisy?

CwanyJarek 17 Sie 2025 19:35 1674 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak wyłączyć rejestrowanie w Podglądzie zdarzeń Windows albo usunąć pojedynczy wpis?

Możesz wyłączyć usługę EventLog (Dziennik zdarzeń Windows) ustawiając jej typ uruchomienia na „Wyłączony”; po restarcie systemu nie powinna sama wracać [#21637369] Nie ma jednak możliwości usuwania pojedynczych wpisów — można tylko wyczyścić cały dziennik danego typu naraz [#21637459] Nie istnieje też żadna standardowa usługa, która blokowałaby EventLog zanim ten wystartuje, bo uruchamia się bardzo wcześnie w systemie [#21638153] Wyłączanie logowania jest odradzane, bo psuje diagnostykę i bezpieczeństwo [#21637369][#21637948] Jeśli celem jest ochrona prywatności lub wykrycie cudzej aktywności, lepiej zabezpieczyć komputer hasłem BIOS/systemu, blokadą bootowania i szyfrowaniem dysku [#21638234]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #31 21638779
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Ale My nie jesteśmy lekarzami xD

... i to Tobie powinno zależeć aby te opcje były włączone abyś mógł kontrolować czy ktoś Cię nie szpieguje, a nie odwrotnie.

Ja i tak podtrzymuje Swoje, że to Ty chcesz zatrzeć Swoją aktywność na innym komputerze!
  • #32 21638852
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    W takim wypadku najlepiej w ogóle zrezygnować z korzystania komputera.

A temat za przeproszeniem mi "śmierdzi" jak to się powszechnie mówi.
  • #33 21639953
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Temat zakończony. Pomógł mi kolega (internetowy, którego ledwie znam...)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W systemie Windows Podgląd Zdarzeń nie oferuje natywnej opcji całkowitego wyłączenia rejestrowania zdarzeń, ponieważ jest to kluczowy element diagnostyki systemu. Możliwe jest jednak ograniczenie rejestrowania poprzez modyfikację ustawień dzienników zdarzeń lub wyłączenie konkretnych źródeł zdarzeń za pomocą narzędzia Event Viewer lub edytora rejestru. Usuwanie pojedynczych wpisów zdarzeń nie jest bezpośrednio wspierane przez interfejs Podglądu Zdarzeń; można natomiast wyczyścić cały dziennik zdarzeń, co usuwa wszystkie wpisy, ale nie pojedyncze. Modyfikacje rejestru lub dzienników powinny być wykonywane ostrożnie, aby nie uszkodzić integralności systemu. W przypadku problemów z uszkodzonymi wpisami lub rejestrem zaleca się tworzenie kopii zapasowych przed wprowadzaniem zmian.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA