To znowu ja... z moimi lękami...
Czy jest taka możliwość pozwalająca wstrzymać rejestrowanie przez system zdarzeń? (W Podglądzie Zdarzeń)
Czy można usunąć pojedyncze zdarzenie?
Pytam się Was, bo ja już nakombinowałem tyle, że mi się część rejestru (podglądu?) usunęła :/
Może to głupie, ale jesteś chyba najbardziej kompetentną osoba @dt1 i dlatego oznaczam Cię
Ale proszę o jakąkolwiek pomoc
PS A jest taka opcja żeby wklepać dziś "Usun wpisy z 18 sierpnia 2025 roku" i to usuwa te wpisy z podanego dnia
Dodano po 8 [minuty]:
Już wiem, że da się wyłączyć. Pytanie tylko czy włącza się on samodzielnie po wyłączeniu komputera?
Czy jest taka możliwość pozwalająca wstrzymać rejestrowanie przez system zdarzeń? (W Podglądzie Zdarzeń)
Tak, jest usługa eventlog (Dziennik zdarzeń systemu Windows), wyłączenie jej powinno spowodować unieruchomienie dziennika zdarzeń, a więc i wykonywania nowych wpisów.
Opis usługi: Ta usługa zarządza zdarzeniami i dziennikami zdarzeń. Obsługuje ona rejestrowanie zdarzeń, zapytania dotyczące zdarzeń, subskrybowanie zdarzeń, archiwizowanie dzienników zdarzeń i zarządzanie metadanymi zdarzeń. Umożliwia wyświetlanie zdarzeń w formacie XML i zwykłego tekstu. Zatrzymanie tej usługi może naruszyć zabezpieczenia systemu i zmniejszyć jego niezawodność.
CwanyJarek napisał:
Czy można usunąć pojedyncze zdarzenie?
Z tego co wiem, to nie - większość osób raczej woli mieć kompletne logowanie, a rejestr ten nie jest pamiętnikiem - nie ma potrzeb usuwania "niewygodnych" wpisów, bo na nic nie wpływają. Można wyczyścić całą sekcję, można wyłączyć rejestrowanie problemów, tylko nie widzę w tym większego sensu.
CwanyJarek napisał:
Już wiem, że da się wyłączyć. Pytanie tylko czy włącza się on samodzielnie po wyłączeniu komputera?
Jeśli typ uruchomienia ustawi się na wyłączony, to nie powinno się uruchamiać ponownie. Ale zawsze możesz uruchomić ponownie komputer i sprawdzić.
>>21637369 A jak się sprawa ma z tym usuwaniem przyszłych wpisów?
A odnośnie tej usługi eventlog - czy po wyłączeniu-włączeniu komputera Dziennik zdarzeń działa?
Jaka jest różnica między wyłączeniem a zatrzymaniem Dziennika?
Żadna.
CwanyJarek napisał:
Uniknięcie wykrycia aktywności na komputerze
Aktywność na komputerze można wykryć na dziesiątki innych sposobów. Dziennik zdarzeń ma bardziej funkcjonalność diagnostyczną, gdzie oczywiście znajdziesz wpisy o starcie czy zamknięciu systemu, no ale po co to blokować? Używasz cudzego komputera bez jego zgody? Bo na Twoim własnym nie powinieneś mieć problemu z tym, że w dzienniku pojawiają się informacje diagnostyczne z systemu i aplikacji.
Zamiast ciągnąć ten wątek wyłącz ten dziennik skoro Ci przeszkadza, zobacz czy przestał być dostępny i czy nie loguje niczego i tyle. Po co tyle pytań skoro w 5 minut możesz to sam zrobić i sprawdzić?
Wiem że to totalnie niezwiązane z tematem ale chciałem się spytać co robi ta opcja?
Nie da się jej odznaczyć. Nie pamiętam czy wcześniej była włączona czy nie
Zdradzę Koledze prostą sztuczkę.
Jak się wpisze ten opis w wyszukiwarce, to w kilku pierwszych wynikach da się znaleźć całkiem dużo informacji co to jest i po co się tego używa. Po co to przepisywać?
Ustaw hasło na BIOS, hasło na system i zainwestuj 50 złotych w zamek do drzwi pokoju, to powinno rozwiązać problemy.
Wyłączanie rejestrowania zdarzeń w Twoim przypadku nie ma sensu - pozostawiając włączony rejestr zdarzeń jesteś w stanie stwierdzić, czy komputer był uruchamiany (przez Ciebie czy nie), więc masz wtedy realne dane, a nie domysły.
>>21637948 Właśnie się boję że ten człowiek wyłącza mi rejestr!
Powoli sobie to w głowie układam (za co bardzo dziękuję). Chciałbym tylko wiedzieć, czy istnieje coś (??) co wyłącza (lub blokuje wlaczenie)Dziennik jeszcze zanim zacznie on działać?
Powiesz mi ocb z tym ustawieniem Power Shellu??
Nikt na forum nie bierze odpowiedzialności za ułomność percepcyjną "pytków". Poza tym... Proszę spojrzeć na poprzednio napisane przeze mnie, w tym poście, zdanie. Złożenie "do kupy" treści z linku i z opisu na zrzucie przeciętnemu absolwentowi szkoły powszechnej będzie "coś mówić".
CwanyJarek napisał:
czy istnieje coś (??) co wyłącza (lub blokuje wlaczenie)Dziennik jeszcze zanim zacznie on działać?
Tak, to o czym mowa (usługa) była w poście nr 2.
CwanyJarek napisał:
ocb
Skoro jest Pan w stanie tworzyć tak "zawiłe" akronimy, to nikt nie będzie wierzył, że zrozumienie kilku słów, zwrotów lub zdań - tu: m.in. tych na zrzucie i w pierwszym wyniku z linku - napisanych poprawną polszczyzną przerasta Pańskie możliwości intelektualne.
Na zakończenie dedykuję Panu cytat z Potopu Sienkiewicza (scena pojedynku Kmicica z Wołodyjowskim): "Kończ waść, wstydu oszczędź" (sobie).
>>21637976 Tak, wiem, co tam jest napisane (W związku z PowerShellem) ale nie mam pojęcia co to są skrypty i podpisywanie (W języku informatyki) i uprzejmie proszę o podzielenie się wiedzą i pomoc w zrozumieniemu na czym polega ta opcja
W drugim poście nie widzę odpowiedzi na moje pytanie i nie rozumiem o jakiej usłudze mówisz
Szanujmy się
Pozdrawiam
Tak, wiem, co tam jest napisane (W związku z PowerShellem) ale nie mam pojęcia co to są skrypty i podpisywanie (W języku informatyki) i uprzejmie proszę o podzielenie się wiedzą i pomoc w zrozumieniemu na czym polega ta opcja
Jak na osobę, która chce zdobyć duże ilości wiedzy, szalenie mało swoich zasobów czasowych poświęca Kolega na to, żeby taką wiedzę zdobyć. Bo co to jest skrypt i na czym polega podpisywanie można bardzo łatwo znaleźć w dowolnej wyszukiwarce. Z czego wynika ta niechęć do wykazania jakiejkolwiek samodzielności? Żeby to jeszcze były informacje trudne do znalezienia to można by było zrozumieć, ale nie są. Tak naprawdę, mimo że rzadko to robię, zaraz spróbujemy przetestować forumową sztuczną improwizację, żeby zobaczyć, czy coś mądrego wyprodukuje.
W drugim poście jest mowa o usłudze Eventlog, czyli usłudze dziennika zdarzeń.
Szanujmy się - to bardzo słuszna koncepcja, do tego musi działać w dwie strony. Bo czekając na gotowce bez jakiegokolwiek własnego wkładu w próbę zrozumienia zagadnienia użytkownicy Forum mogą Koledze również zarzucić brak szacunku. Dlatego dobrym zwyczajem jest aby prostymi rzeczami nie zawalać Forum, jeśli to zostało już napisane gdzie indziej setki razy i oczekiwać, że ktoś będzie poświęcał czas aby napisać to kolejny raz, tylko zmusić się do poświęcenia swojego cennego czasu, zadania kilku pytań wyszukiwarce i próbie zrozumienia kilku odpowiedzi (nie zawsze pierwszy znaleziony wynik jest dobry).
Wracając do próby AI:
@ElektrodaBot - wytłumacz proszę Koledze w najprostszy możliwy sposób co to jest skrypt, co to jest skrypt Powershell, na czym polega podpisywanie skryptów i co ono daje.
@ElektrodaBot - wytłumacz proszę Koledze w najprostszy możliwy sposób co to jest skrypt, co to jest skrypt Powershell, na czym polega podpisywanie skryptów i co ono daje.
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
• Skrypt = zwykły plik tekstowy z listą poleceń wykonywanych kolejno przez określony interpreter.
• Skrypt PowerShell = skrypt napisany w języku Microsoft PowerShell (rozszerzenie *.ps1*), służący głównie do automatyzacji i administracji systemów Windows.
• Podpisywanie skryptów = doklejenie do pliku kryptograficznego „pieczęci” (podpisu cyfrowego) utworzonej certyfikatem do podpisywania kodu.
• Co to daje? Pewność źródła (autentyczność), pewność że plik nie został zmieniony (integralność) i możliwość wymuszenia polityką, aby uruchamiać tylko zaufane skrypty (bezpieczeństwo).
---
Szczegółowa analiza problemu
1. Skrypt – definicja i analogia
1. Plik tekstowy z poleceniami wykonywanymi *sekwencyjnie* (jak przepis kucharski dla komputera).
2. Uruchamia go *interpreter* (cmd, Bash, PowerShell …).
3. Zalety: automatyzacja zadań, powtarzalność, eliminacja błędów ludzkich.
4. Typowe rozszerzenia: *.bat*, *.cmd*, *.sh*, *.ps1* – wszystkie to skrypty, różni je tylko język.
2. Czym jest PowerShell i skrypt PowerShell
1. PowerShell = powłoka wiersza poleceń + język skryptowy oparty na .NET, dostępny we wszystkich współczesnych Windows (oraz Linux/macOS jako *PowerShell Core*).
2. Obsługuje zarówno polecenia tekstowe, jak i obiekty .NET → umożliwia bardzo precyzyjne sterowanie systemem.
3. Skrypt PowerShell to plik *.ps1* zawierający polecenia/cmdlety.
Przykład minimalny skryptu:
Kod: text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
(zapisuje bieżącą datę na Pulpit).
3. Zasady wykonywania (Execution Policy)
Mechanizm bezpieczeństwa decydujący, czy i jakie skrypty wolno uruchomić:
Polityka
Domyślne użycie
Co wolno uruchamiać
Restricted
Windows-Client (fresh install)
Żadnych skryptów, tylko polecenia interaktywne
AllSigned
Serwery o wysokich wymaganiach
Tylko skrypty podpisane zaufanym certyfikatem
RemoteSigned
Rekomendowane dla użytkownika
Lokalne skrypty dowolne; pobrane – tylko podpisane
Unrestricted
Warsztat/lab bez obostrzeń
Wszystko (system ostrzega przy pobranych)
Bypass
Używane w CI/CD
Pełne wyłączenie kontroli
Undefined
Brak ustawienia w danym zakresie
Dziedziczy z wyższych Scope
Sprawdzenie:
Zmiana (tylko dla konta użytkownika, bez ryzyka dla całego systemu):
4. Na czym polega podpisywanie skryptów
1. Autor posiada certyfikat do podpisywania kodu (Code Signing Certificate).
2. Wykonuje polecenie:
3. PowerShell dopisuje na końcu pliku blok `# SIG # Begin Signature Block …`.
4. Przy uruchomieniu skryptu PowerShell:
a) weryfikuje podpis równaniem kryptograficznym,
b) sprawdza, czy certyfikat pochodzi z listy *Zaufanych głównych urzędów* (lub jest w magazynie Zaufane osoby).
5. Jeśli którykolwiek element się nie zgadza – skrypt się nie uruchomi (chyba że polityka ustawiona jest na *Bypass* lub *Unrestricted*).
5. Korzyści z podpisywania
1. Autentyczność – wiadomo, kto jest autorem.
2. Integralność – zmodyfikowanie jednego znaku unieważnia podpis.
3. Audyt i zgodność – łatwiej spełnić wymagania norm (ISO 27001, CIS Benchmarks, NIS2).
4. „Zero-trust” – organizacje mogą wymusić AllSigned i mieć pewność co uruchamiają administratorzy.
Dla użytkownika domowego najczęściej wystarcza `RemoteSigned`; podpisywanie własnych skryptów ma znaczenie głównie wtedy, gdy:
• dystrybuujesz skrypty do innych osób,
• pracujesz w firmie, gdzie wymaga się podpisu,
• automatyzujesz serwery produkcyjne.
6. Jak uzyskać certyfikat
1. Własny / Self-Signed – szybki do testów:
NIE nadaje się do produkcji poza Twoim komputerem.
2. CA korporacyjny (Active Directory CS) – najlepsza opcja w domenie.
3. Komercyjny CA (Digicert, GlobalSign…) – potrzebny, gdy skrypty trafiają do różnych firm.
7. Typowe pułapki
• Zbyt restrykcyjna polityka na stacji, a brak certyfikatu → skrypt się nie uruchomi.
• Samopodpisany certyfikat przesłany koledze – u niego nadal „niezaufany” (musi dodać do Trusted People).
• Edycja skryptu po podpisaniu → należy podpisać ponownie.
8. Związek z opcją ze zrzutu ekranu
Checkbox w Ustawienia → Prywatność & Zabezpieczenia → Dla deweloperów ustawia właśnie `RemoteSigned`:
„Zmień zasady wykonywania, aby zezwolić na uruchamianie lokalnych skryptów programu PowerShell bez podpisywania. Wymagaj podpisywania skryptów zdalnych”.
To kompromis między wygodą a bezpieczeństwem – można pisać i testować własne skrypty, a jednocześnie przypadkowo pobrany *.ps1* z Internetu nie uruchomi się bez podpisu.
---
Praktyczne wskazówki testowe
1. Sprawdź bieżącą politykę: `Get-ExecutionPolicy -List`.
2. Utwórz plik *Hello.ps1* z `Write-Host "Hello"` i uruchom.
3. Zmień politykę na *AllSigned* i spróbuj – zobaczysz ostrzeżenie.
4. Wygeneruj certyfikat self-signed i podpisz skrypt, ponownie uruchom.
5. Usuń jeden znak w skrypcie i spróbuj jeszcze raz – PowerShell wykryje zmianę.
---
Do dalszego zgłębiania
1. Microsoft Learn – artykuł *about_Signing* i *about_Execution_Policies*.
2. Blog „Hey, Scripting Guy!” – praktyczne scenariusze podpisywania.
3. „The Pester Book” – testowanie skryptów PowerShell (bezpieczeństwo przez testy).
W razie dodatkowych pytań — śmiało pytaj, chętnie pomogę rozwinąć wybrane zagadnienie.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
@ElektrodaBot Czy istnieje usługa, która dezaktywuje Dziennik zdarzeń nim ten zacznie działać?
Bezpośrednia odpowiedź
Nie – w standardowym, niezmodyfikowanym systemie Windows 10/11 (oraz Server 2016 → 2025) nie istnieje żadna „usługa-parasolka”, która wyłączałaby Dziennik zdarzeń (usługę *Windows Event Log*, nazwa systemowa `EventLog`) zanim ten zostanie uruchomiony. `EventLog` startuje w pierwszej fali usług systemowych zaraz po inicjalizacji kernela i przed większością pozostałych komponentów, dlatego nic uruchamianego później – ani osobna usługa, ani skrypt, ani harmonogram zadań – nie jest w stanie zapobiec jego wystartowaniu.
---
Szczegółowe wyjaśnienie
1. Kolejność startu Windows (uproszczenie)
1. UEFI/BIOS → Boot Manager 2. Kernel (`ntoskrnl.exe`) + sterowniki „boot-start” 3. Session Manager (`smss.exe`) 4. Service Control Manager (`services.exe`) 5. Pierwsza grupa usług systemowych – tu właśnie znajduje się `EventLog` 6. Logon, Explorer, usługi użytkownika, itp.
`EventLog` jest wymagany przez kilkadziesiąt innych usług (Task Scheduler, WER, WMI…). SCM musi więc podnieść go jak najwcześniej, aby inne procesy mogły rejestrować własne zdarzenia już w czasie rozruchu.
2. Co faktycznie *da się* zrobić
1. Wyłączyć usługę w rejestrze lub komendą SC
Kod: Text
• Wymaga uprawnień administratora i restartu. • System uruchomi się, ale wiele usług zgłosi krytyczne błędy; logowanie do domeny, zapora, harmonogram zadań mogą przestać działać. • Łatwe do wykrycia – w Podglądzie zdarzeń zobaczysz status „usługa niedostępna”.
2. Wyczyszczenie logów po starcie – np. w zadaniu „po zalogowaniu”:
Nie cofa to jednak wpisów z fazy bootowania.
3. Rootkit/ELAM bypass – modyfikacja kernela lub sterownika, aby przechwycić zapisy przed dotarciem do Event Log API. To już działalność malware, z ryzykiem naruszenia prawa i integralności systemu.
3. Dlaczego Microsoft tego nie umożliwia
• Wymogi audytu (ISO 27001, NIS2, PCI-DSS) – pełny ślad od momentu włączenia zasilania. • Diagnostyka – w przypadku BSOD-ów lub trudnych do odtworzenia błędów pierwsze sekundy startu są kluczowe. • Zabezpieczenia – wiele mechanizmów (np. Credential Guard, WDAC, AppLocker) zapisuje krytyczne informacje już w trakcie bootu.
4. Konsekwencje wyłączenia EventLog
1. Aplikacje korzystające z Event Log API zawieszą się lub zakończą z błędem. 2. Aktualizacje i instalatory mogą się cofać („Rollback because Event Log service not available”). 3. System Security Center zgłosi stan „niechroniony”. 4. Wiele narzędzi EDR/SIEM potraktuje to jako zdarzenie *high severity* – klasyczny objaw ataku.
5. Jeśli chcesz wykryć cudze uruchomienia komputera
Zamiast blokować logi:
• Zostaw `EventLog` włączony i filtruj zdarzenia z System/Security – ID 6005 (start logowania), 6006 (zamknięcie), 41/1074 (nieoczekiwane wyłączenia). • Dodaj własny *Custom Audit* (zadanie Harmonogramu lub skrypt PowerShell) zapisujący znacznik czasowy przy każdym odblokowaniu ekranu. • Zabezpiecz fizycznie maszynę: hasło UEFI, BitLocker, zamknięte drzwi – to eliminuje problem u źródła.
---
Podsumowanie
• `EventLog` uruchamia się tak wcześnie, że nie ma legalnej, dokumentowanej metody, aby jakaś inna usługa „wyprzedziła” ją i uniemożliwiła start. • Próby dezaktywacji przed bootem wymagają ingerencji na poziomie kernela (rootkit) lub ręcznego ustawienia `start= disabled` – oba podejścia są ryzykowne i łatwe do wykrycia. • Jeśli chodzi o prywatność lub kontrolę dostępu, lepiej skupić się na klasycznych zabezpieczeniach (hasła, szyfrowanie, monitorowanie) niż na „znikaniu” logów.
Masz dodatkowe pytania – np. o konkretne zdarzenia lub skrypty do audytu? Daj znać, pomogę skonfigurować je krok po kroku.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
>>21638180 @Matuzalem napisał to "Tak, to o czym mowa (usługa) była w poście nr 2." A bot mówi że nie
To chyba kluczową sprzeczność
Dodano po 20 [minuty]:
Znalazłem w internecie coś takiego:
Get-ExecutionPolicy -List
Set-ExecutionPolicy Restricted -Scope CurrentUser
Czy mogę to bezpiecznie wklepac do PowerShella?
@ElektrodaBot - co to są za komendy: Get-ExecutionPolicy -List
Temat jest cały czas o usłudze Eventlog. Usługę można wyłączyć, samodzielnie, ale nie powinno się z różnych powodów tego robić, co zostało napisane. Nie widzę żadnych sprzeczności w wypowiedziach. Dostał Kolega jak na razie dość jasne odpowiedzi na swoje pytania. Mimo że bot czasem leje wodę, to jego odpowiedź w tym przypadku również jest poprawna.
Mając fizyczny dostęp do komputera można z nim zrobić prawie wszystko, więc warto uniemożliwić j lub mocno utrudnić ego nieautoryzowane uruchomienie i zalogowanie się do systemu lub odczytanie z niego danych, ale cokolwiek Kolega kombinuje z blokowaniem zdalnych pulpitów, skryptów czy innych losowych usług diagnostycznych nie poprawia bezpieczeństwo komputera, tym bardziej że jest robione nie w pełni świadomie na podstawie dość losowych raczej decyzji.
Chce Kolega zabezpieczyć komputer? Co ja bym zrobił na starcie mając nierównego współlokatora? Wszystkie te rzeczy:
- hasło na BIOS.
- ustawienia startu tylko z jednego dysku
- blokada boot menu
- blokada bootloadera, jeśli możliwa
- jeśli to komputer stacjonarny - fizyczne zabezpieczenie przed otwarciem obudowy (kłódka), niektóre obudowy są na to przygotowane
- pełne szyfrowanie dysku (FDE) z odblokowaniem wymagającym podania pinu na starcie
- praca na koncie użytkownika bez uprawnień
- konto administracyjne chronione hasłem.
- zabezpieczenie pomieszczenia w którym stoi komputer zamkiem mechanicznym.
Bez żadnych głupot z losowym okaleczaniem systemu i zastanawianiem się, co jeszcze w systemie wyciąć i jakie mogą być tego konsekwencje. Każda z powyższych czynności jest w jakimś stopniu uzasadniona moim zdaniem.
@Matuzalem napisał to "Tak, to o czym mowa (usługa) była w poście nr 2." A bot mówi że nie
To chyba kluczową sprzeczność
Dodano po 20 [minuty]:
Znalazłem w internecie coś takiego:
Get-ExecutionPolicy -List
Czy mogę to bezpiecznie wklepac do PowerShella?
@ElektrodaBot - co to są za komendy: Get-ExecutionPolicy -List
Bezpośrednia odpowiedź
1. `Get-ExecutionPolicy -List` • Tylko odczyt – pokazuje, jakie zasady wykonywania skryptów (Execution Policy) są ustawione w każdym zakresie (MachinePolicy, UserPolicy, Process, CurrentUser, LocalMachine). • W pełni bezpieczne – niczego nie zmienia, jedynie wyświetla informację.
2. `Set-ExecutionPolicy Restricted -Scope CurrentUser` • Zmienia politykę wyłącznie dla bieżącego konta użytkownika na `Restricted`, czyli najbardziej rygorystyczną (blokuje uruchamianie wszystkich plików *.ps1*). • Komenda jest odwracalna, nie wymaga uprawnień administratora i nie wpływa na innych użytkowników ani na działanie systemu. • Aby przywrócić bardziej użyteczne ustawienie, wystarczy wpisać np. `Set-ExecutionPolicy RemoteSigned -Scope CurrentUser`.
Możesz więc bez obaw wykonać oba polecenia w konsoli PowerShell.
---
Dlaczego nie ma sprzeczności między @Matuzalem a ElektrodaBot
• @Matuzalem: „Usługa *EventLog* istnieje i po jej wyłączeniu dziennik zdarzeń się nie uruchomi.” – Prawda. • ElektrodaBot: „Nie ma innej usługi, która zablokuje *EventLog* zanim on sam wystartuje.” – Też prawda.
Mówimy o dwóch różnych rzeczach: istnieje usługa `EventLog`, ale nie istnieje „usługa-parasolka”, która uruchamiałaby się wcześniej i ją wyłączała. Sprzeczność jest więc pozorna – chodzi o kontekst pytania.
---
Szczegółowa analiza poleceń i mechanizmu Execution Policy
1. Co to jest Execution Policy?
Mechanizm ochronny PowerShella, który określa, jakiego typu skrypty mogą być uruchamiane. To nie jest mechanizm bezpieczeństwa na poziomie jądra, lecz „płotek ostrzegawczy” chroniący przed przypadkowym uruchomieniem złośliwych plików.
Dostępne poziomy (od najostrzejszego):
Nazwa
Opis
Typowe zastosowanie
Restricted
Żadne skrypty nie działają; tylko interaktywne.
Domyślnie na nowych stacjach klienckich.
AllSigned
Uruchomią się wyłącznie skrypty podpisane zaufanym certyfikatem.
Środowiska o wysokich wymaganiach audytu.
RemoteSigned
Skrypty lokalne dowolne, pobrane z Internetu – tylko podpisane.
Najczęstsze ustawienie „bezpieczne, ale wygodne”.
Unrestricted
Wszystko działa; przy pobranych pojawia się ostrzeżenie.
Laboratoria, stacje developerskie.
Bypass
Pełne wyłączenie kontroli.
Pipeline CI/CD lub moduły antywirusowe.
Hierarchia zakresów (ważniejszy nadpisuje mniej ważny): MachinePolicy > UserPolicy > Process > CurrentUser > LocalMachine.
2. Działanie poleceń
1. `Get-ExecutionPolicy -List` • Enumerator: odczytuje wartość z rejestru HKLM/HKCU oraz ewentualne GPO dla każdego scope. • Jeżeli w jakimś zakresie widzisz `Undefined`, oznacza to po prostu brak jawnego ustawienia – decyzja spada na niższy poziom.
2. `Set-ExecutionPolicy Restricted -Scope CurrentUser` • Zapisuje wartość `Restricted` do klucza rejestru: `HKCU\SOFTWARE\Microsoft\PowerShell\1\ShellIds\Microsoft.PowerShell\ExecutionPolicy`. • Nie wymaga restartu – zaczyna działać od następnej instancji PowerShell.
3. Jak cofnąć lub obejść na chwilę?
• Trwała zmiana: `Set-ExecutionPolicy RemoteSigned -Scope CurrentUser` (lub inna wartość). • Tylko w bieżącym oknie: `PowerShell -ExecutionPolicy Bypass -File .\MójSkrypt.ps1` (po zamknięciu okna system wraca do `Restricted`).
4. Ryzyka i dobre praktyki
1. Fałszywe poczucie bezpieczeństwa – złośliwy kod można ukryć w makrze Office, binarce EXE czy pliku MSI, więc Execution Policy to tylko dodatkowa warstwa. 2. Polityki grupowe – w środowisku domenowym lokalna zmiana może zostać nadpisana przez GPO. 3. Podpisywanie skryptów – jeżeli planujesz używać `AllSigned`, wygeneruj certyfikat Code Signing lub poproś administratora o certyfikat z korporacyjnego CA.
---
Praktyczne ćwiczenie
1. Otwórz PowerShell jako zwykły użytkownik. 2. Wpisz `Get-ExecutionPolicy -List` i zapisz wynik. 3. Wpisz komendy:
Kod: Text
Zobaczysz, że tylko `CurrentUser` zmienił się na `Restricted`. 4. Utwórz plik `test.ps1` z treścią `Write-Host "Działa"` i spróbuj go uruchomić – otrzymasz błąd. 5. Przywróć możliwość uruchamiania swoich skryptów: `Set-ExecutionPolicy RemoteSigned -Scope CurrentUser`.
---
Co dalej?
• Przeczytaj oficjalne „about_Execution_Policies” w Microsoft Learn – zawiera przykłady i scenariusze korporacyjne. • Jeżeli chcesz testować podpisywanie: `New-SelfSignedCertificate -CertStoreLocation Cert:\CurrentUser\My -Type CodeSigning` i `Set-AuthenticodeSignature`. • Rozważ użycie modułu Pester do pisania testów jednostkowych dla skryptów – minimalizuje ryzyko błędów.
Masz kolejne wątpliwości? Napisz, a podpowiem następne kroki lub pomogę w interpretacji wyników poleceń.
Czy istnieje usługa, która dezaktywuje Dziennik zdarzeń nim ten zacznie działać?
Czy uważasz (tak jak bot) że odpowiedzią na to pytanie jest NIE?
Byłbym Ci mega wdzięczny jakbyś odniósł się do tych dwóch linijek kodu z poprzedniego postu
Jak widzisz sam próbowałem sobie z tym poradzić, jednak bot pisze w sposób dla mnie niezrozumiały
Edit: bardzo, bardzo przepraszam, nie doczytałem - mam już odpowiedź na 2 sprawę. Chciałem tylko się dopytać co ma na myśli bot mówiąc "on sam" - system, usługę czy co?
ElektrodaBot napisał:
Nie ma innej usługi, która zablokuje *EventLog* zanim on sam wystartuje.”
Czy istnieje usługa, która dezaktywuje Dziennik zdarzeń nim ten zacznie działać?
Czy uważasz (tak jak bot) że odpowiedzią na to pytanie jest NIE?
Nie istnieje, żadna z usług Microsoftu tego nie robi, bo nie miałoby to sensu (po co pisać usługę wyłączającą jeśli można po prostu ustawić w parametrach usługi docelowej, żeby nie włączała się). Natomiast zgaduję, że będąc programistą można by było napisać program działający jako usługa i wyłączający inną usługę, jeśli miałoby się nadane odpowiednie uprawnienia. Gra nie warta świeczki, bo mając takie uprawnienia można to zapewne zrobić prościej.
CwanyJarek napisał:
Chciałem tylko się dopytać co ma na myśli bot mówiąc "on sam" - system, usługę czy co?
Z kontekstu zdania wynika, że mowa o EventLog, a więc "on" tyczy się dziennika zdarzeń.
Przekopalem sie przez kolejny temat tego uzytkownika i nie wydaje mi sie, zeby mial takie problemy - w sensie - faktycznie wygląda na to jakby ewidentnie chodzilo o cudzy komputer i chęć posiadania wiedzy dotyczącej możliwości zatarcia śladów ingerencji w taki system operacyjny.
Wiem, ze ten tego - ale myślę, że należy o tym wspomnieć.
Jeśli chodzi o współlokatora i fizyczny dostęp do maszyny to po co męczenie tematu o pulpit zdalny?
I takie tam.
Skoro powiedzmy jest faktycznie taki problem to niech autor tematu zainstaluje sobie program do szyfrowania całego dysku. Sam korzystam z niego.
Żeby Win10 się uruchomił należy podać hasło. Nawet dla specjalisty IT złamanie tego to byłby problem.
Czyli:
1. Instalacja nowego - czystego systemu,
2. Instalacja w/w programu,
3. Ustawienie hasła (byle nie "12345")
4. Szyfrowanie całego dysku lub partycji wg. intrukcji.
5. Restart komputera
6. Po POST należy podać hasło.
I takie coś rozwiązuje wszelkie w/w problemy. Są rozwiązania płatne i bezpłatne. Można zastosować np. VeraCrypt.
7. Ewentualnie #1 jak ktoś ma paranoję-level-hard może jeszcze dolozyc uruchomienie systemu operacyjnego po wlozeniu specjalnie spreparowanego pendrive. Takiego pendrive nie zostawia się w szufladzie biurka tylko nosi ze sobą.
8. Ewentualnie #2 można zastosować czytnik biometryczny (linii papilarnych na USB). Takie coś też jest stosowane w firmach.
Do zakładającego temat: PC to pierwsze litery opisu urządzenia, z j.ang.: Personal Computer, co oznacza komputer osobisty.
Po co więc udostępniasz komuś swój osobisty komputer?
Uporczywie powtarzasz jedno pytanie:
-jak wyłączyć działanie czegoś przed rozpoczęciem działaniem tego czegoś?
Ty pomimo, ze dostałeś podpowiedzi, jak zabezpieczyć komputer przed ingerencją -
nie robisz tego, nawet nie podejmujesz tematu, jakbyś tego nie mógł robić, bo to nie twój sprzęt. Nasuwa się też prosty wniosek: to właśnie ty chcesz usunąć ślady swojej bytności na cudzym komputerze, którego używasz pod nieobecność jego właściciela.
Mam pewność, że taki wniosek nasuwa się wielu innym użytkownikom, czytających ten dziwaczny temat.
>>21638765@zdolnyadam Od 6 lat choruję na schizofrenię. Lekarz mówi że biorę maxymalne dawki leków. Jeszcze zanim zachorowałem (miałem tylko nerwicę) moje objawy koncentrowały się wokół bycia prześladowanym
Nie pisałem o tym, bo bałem się Waszej reakcji.
Teraz pozostaje mi wierzyć, że poważnie potraktujecie moje problemy (mimo że wydają się absurdalne) i pomozecie mi je rozwiązać
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W systemie Windows Podgląd Zdarzeń nie oferuje natywnej opcji całkowitego wyłączenia rejestrowania zdarzeń, ponieważ jest to kluczowy element diagnostyki systemu. Możliwe jest jednak ograniczenie rejestrowania poprzez modyfikację ustawień dzienników zdarzeń lub wyłączenie konkretnych źródeł zdarzeń za pomocą narzędzia Event Viewer lub edytora rejestru. Usuwanie pojedynczych wpisów zdarzeń nie jest bezpośrednio wspierane przez interfejs Podglądu Zdarzeń; można natomiast wyczyścić cały dziennik zdarzeń, co usuwa wszystkie wpisy, ale nie pojedyncze. Modyfikacje rejestru lub dzienników powinny być wykonywane ostrożnie, aby nie uszkodzić integralności systemu. W przypadku problemów z uszkodzonymi wpisami lub rejestrem zaleca się tworzenie kopii zapasowych przed wprowadzaniem zmian. Wygenerowane przez model językowy.