logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć wideodomofon HiLook IP VIS Pro do napędu bramy Nice Robus 400?

lukmlody 17 Sie 2025 23:09 1494 8
  • #1 21637500
    lukmlody
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Potrzebuję pomocy w podłączeniu wideodomofonu Hi Look ip vis pro z napędem Nice Robus 400. Póki co wykonałem to jak na schemacie poniżej (tzn. Wejście COM2 i NO2 podłączyłem do SbS w napędzie) i brama otwiera się z aplikacji jak i z pilota, ale zamyka się tylko z pilota, a po próbie zamknięcia aplikacją lub z panelu wewnętrznego domofonu brama rusza i po ok. 15 cm., znowu się otwiera. W czym tkwi problem? Z góry dzięki za pomoc.
    Schemat połączeń wideodomofonu HiLook z napędem bramy Nice Robus 400

Schemat połączeń napędu Nice Robus 400 z wideodomofonem i innymi urządzeniami
  • Pomocny post
    #2 21637512
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1017
    Zielone przewody z rysunku videodomofonu podłączasz pod wejście SbS centrali napędu, tyle i tylko tyle ;).
  • #3 21637515
    lukmlody
    Poziom 8  
    Dokładnie tak mam zrobione i brama nie chce się zamknąć tylko ruszy i zaraz się cofa...
  • #4 21637520
    rokbok
    Poziom 40  
    A co się dzieje jak odepniesz przewody z wejścia SbS i zewrzesz na chwilkę, 1 sek. lub poniżej to wejście kawałkiem drutu?

Dodano po 4 [minuty]:

Może też być za długi impuls z videodomofonu, sprawdź w jego menu czy jest możliwość ustawienia czasu dla tego przekaźnika, ma być 1 sek. lub, a nawet lepiej poniżej, np. 0,5 sek.
  • #5 21637579
    lukmlody
    Poziom 8  
    Rozumiem że mam zostawić przewody w wejściu SbS i je ze sobą połączyć na chwilę? Do wejścia sbs podłączony mam jeszcze sterownik Proxima NM HCS, żeby otwierać bramę pilotami od garażu. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na poprawne działanie z wideodomofonem.
    Impuls w wideodomofonie ustawiony jest na 1 sec. Krócej nie można.
  • Pomocny post
    #6 21637643
    rokbok
    Poziom 40  
    lukmlody napisał:
    Rozumiem że mam zostawić przewody w wejściu SbS i je ze sobą połączyć na chwilę? Do

Możesz na początek tak zrobić i zaobserwować jak zachowa się brama, następna próba to masz zewrzeć na chwilkę wejcie SbS odpinając wcześniej z niego, nie z videodomofonu, przewody tam podłączone.
    To pomoże ustalić czy problemem jest połączenie z videodomofonem, sam videodomofon, czy sama centrala napędu.
  • #7 21638119
    lukmlody
    Poziom 8  
    Ok. Sprawdziłem SBS i działało jak należy. Zainstalowałem dodatkowo program iVMS 4200 i w nim okazalo się, że impuls ustawiony jest na 2s. Zmieniłem i wszytsko działa. Natomiast teraz na panelu wewnętrznym po włączeniu podglądu zewnętrznych stacji wyświetlają mi się jakby dwa urządzenia, a mam jedno (foto poniżej). Jak to zmienić?
    Ekran panelu z dwoma widocznymi ikonami: „Główny panel wejściowy” i „Domofon”.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wideodomofon HiLook IP VIS Pro do napędu bramy Nice Robus 400? 20250818_142539.jpg (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 21638139
    rokbok
    Poziom 40  
    lukmlody napisał:
    teraz na panelu wewnętrznym po włączeniu podglądu zewnętrznych stacji wyświetlają mi się jakby dwa urządzenia, a mam jedno (foto poniżej). Jak to zmienić?

Piszesz w liczbie mnogiej "po włączeniu podglądu zewnętrznych stacji" masz dwie, bo później piszesz że masz jedno urządzenie.

Występuje to pod różnymi nazwami, wygląda to jak by dwa razy był dodany panel zewnętrzny.
    Może z poziomu opcji da się jeden usunąć, a może należało by na nowo wszystko skonfigurować.
  • #9 21650685
    lukmlody
    Poziom 8  
    Faktycznie, ponowna konfiguracja pomogła. Dzięki wielkie 😉

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia wideodomofonu HiLook IP VIS Pro do napędu bramy Nice Robus 400, gdzie brama otwierała się poprawnie z aplikacji i pilota, ale zamykała tylko z pilota, natomiast próba zamknięcia z aplikacji lub panelu wewnętrznego powodowała cofanie się bramy po kilku centymetrach. Przyczyną okazał się zbyt długi impuls sterujący wysyłany przez wideodomofon do wejścia SbS centrali napędu. Testy z bezpośrednim zwarciem wejścia SbS potwierdziły poprawne działanie centrali. Po skróceniu czasu impulsu w ustawieniach wideodomofonu (z 2 sekund do około 1 sekundy lub mniej) problem został rozwiązany. Dodatkowo pojawił się problem z wyświetlaniem dwóch urządzeń w panelu wewnętrznym podczas podglądu zewnętrznych stacji, który został usunięty przez ponowną konfigurację systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA