logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel ANTARA 2007 – zamek klapy bagażnika nie otwiera się

Pyzaczek 18 Sie 2025 19:20 372 6
REKLAMA
  • #1 21638205
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Mam problem z zamkiem klapy bagażnika. Po wciśnięciu przycisku na klapie, słychać że siłownik chce otworzyć ale nie daje rady. Wymontowałem zamek i zasiliłem go z zasilacza, Zamek działa, ale trzeba odczekać ok. 10 sek. aby zadziałał znowu. Zasilenie go w czasie krótszym powoduje niepełny obrót krzywki otwierającej. Im krócej czekam między cyklami tym mniej obraca się krzywka. Nie wiem czy tak ma być - nie mam pojęcia jak jest on zbudowany, nie widzę w nim żadnej elektroniki.
    Postanowiłem sprawdzić napięcie na wtyczce w klapie. W momencie wciśnięcia przycisku pojawia napięcie 12 V ale dość szybko zanika. Myślę że napięcie pojawia się na zbyt krótką chwilę. Pomiar wykonałem bez podłączonego zamka.
    Proszę o pomoc,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21638237
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Podaj masę bezpośrednio na siłownik, trzeba coś wykluczyć
  • REKLAMA
  • #3 21638250
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    vogelek1 napisał:
    Podaj masę bezpośrednio na siłownik, trzeba coś wykluczyć

Dlaczego na to nie wpadłem? - nie wiem. Jutro sprawdzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21638298
    michalq10
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Albo zobacz przekaźnik jak jest
  • REKLAMA
  • #5 21638535
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    michalq10 napisał:
    Albo zobacz przekaźnik jak jest

Musi być, bo początkowy prąd zadziałania zamka to ponad 5 A (włącza się ograniczenie w zasilaczu), a przycisk otwierający jest lichutki.
    Gdybym miał choć kawałek schematu...
  • #7 21642024
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Dziękuję za schemat. Ciężko mi się w nim połapać - wszystko po niemiecku.
    Poruszałem wiązką klapy w gumowej osłonie i zamek działa już kilka dni.
    Na razie nie będę ruszał. Jak znów zastrajkuje to wezmę się za to porządnie.
    Dziękuję wszystkim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zamka klapy bagażnika w Opel Antara 2007, który nie otwiera się prawidłowo. Po naciśnięciu przycisku słychać próbę działania siłownika, jednak mechanizm nie wykonuje pełnego obrotu krzywki otwierającej. Po demontażu i zasileniu zamka z zasilacza, zamek działa, ale wymaga około 10 sekund przerwy między cyklami, inaczej obrót krzywki jest niepełny. Pomiar napięcia na wtyczce klapy wykazał pojawienie się 12 V na krótki czas, który szybko zanika, co może wskazywać na problem z czasem podania napięcia. Sugerowano bezpośrednie podanie masy na siłownik w celu wykluczenia problemów z okablowaniem lub przekaźnikiem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia przekaźnika sterującego zamkiem, ponieważ prąd rozruchowy siłownika przekracza 5 A, co może powodować ograniczenia w zasilaniu. Udostępniono link do schematów instalacji elektrycznej Opla Antara, które mogą pomóc w diagnozie i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA