logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe po wymianie grzejników – zimne pętle

Lakondziorex 20 Sie 2025 08:00 597 20
  • #1 21639390
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam,
    Po wymianie grzejników mam problem z ogrzewaniem podłogowym. Wcześniej grzało wszędzie, jedynie w kuchni słabo albo wcale.

Odpowietrzałem pętle każdą po kolei, wodą z kranu z zewnątrz domu i powrót do umywalki wężem ogrodowym i szybkozłączkami 1/2". Nie było słychać powietrza, normalnie leciała woda z każdej pętli.

Zawór mieszający Afriso ATM 341 ustawiony na maxa 6 pozycja na 43 stopnie.

Na ten moment 2 środkowe pętle są ciepłe na powrocie, ale pierwsza i ostatnia są chłodne. Co może być przyczyną? Czy w tym przypadku pomogło by założenie rotametrów na dolną listwę powrotu ?

Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z czerwonymi pokrętłami i zaworami kulowymi
  • #2 21639404
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4671
    A przy wymianie grzejników zawory widoczne z boku przy listwach były zamknięte?
  • #3 21639410
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Właśnie nie były, za późno o tym pomyślałem :/
  • #4 21639415
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No to błąd. Rotametry służą do ustawienia(regulacji) przepływów przez poszczególne pętle i nie maja one wpływu na obecność powietrza, czy też nie wpłyną na usunięcie powietrza. Wpuszczając świeżą wodę z sieci jest prawdopodobne, że wpuszczasz do instalacji wraz z nią powietrze.
  • #5 21639417
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    To co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić?

Dodano po 4 [minuty]:

Jest jeszcze opcja że mógłbym zalać beczkę 200L wodą i tam wrzucić pompkę ze studni i wtedy tym odpowietrzyć to - wtedy już nie ma skąd powietrze iść
  • #6 21639432
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jest prawdopodobne, że pompując wodę odstaną z beczki w instalacji znajdzie się mniej powietrza, tylko że pompa hydroforowa robi to zbyt szybko, więc to może tez być niekorzystne. Zrozumiałe, że nie każdy posiada do tego odpowiedni sprzęt, a tu przy napełnianiu podłogówki przydała by się pompa, która robi to pomału. Może wyjściem byłoby umieszczenie beczki z woda wyżej (na strychu) i podłączenie jej do jednej pętli podłogówki wężem, a druga strona odpowietrzana. Po przepuszczeniu odpowiedniej ilości wody, zrobić to z kolejnymi pętlami.
  • #7 21639437
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Czyli generalnie problem jest z powietrzem gdzieś w pętlach lub rurkach idących z pieca? Nawet wcześniej jak przed wymianą grzejników w kuchni jedna pętla słabo grzała albo wcale? Zakładanie rotametrów w tym przypadku nic nie da, zgadza się?

Zastanawia mnie też fakt że za zaworem mieszalnym jest automatyczny odpowietrznik i tak samo 2 są na listwach podłogówki i czy one sobie nie poradzą z powietrzem?
  • #8 21639444
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przecież odpowietrzniki miałeś wcześniej, a twierdzisz, że kuchnia nie grzała tak jakbyś mógł się spodziewać, więc masz odpowiedź na to czy teraz poradzą sobie z powietrzem w poszczególnych pętlach. Powietrze w rurach CO poprowadzonych w układzie dól-góra, ma szansę wydostać się odpowietrznikiem, a jak ma się wydostać z rury ułożonej poziomo z wieloma zakrętami, a być może są tam tez "góry-doliny". W listwie dolnej widzę odpowietrznik, ale w górnej ? chyba nie.
  • #9 21639460
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    W obu listwach jest odpowietrznik tylko zdjęcie się ucięło.

To w takim razie zostaje próba z tą beczką a jak nie pomoże to wziąć kogoś kto ma pompkę do podłogówki.

Jedynie zastanawia mnie też co robią te "kółka" na powrocie. Je można swobodnie kręcić w prawo i lewo śrubokrętem.
    Cztery zawory z nacięciem na śrubokręt w mosiężnej listwie z rurami powrotnymi
  • #10 21639993
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Dyskusja toczy się wokół ewentualnego zapowietrzenia, a tak naprawdę przyczyna może leżeć gdzie indziej.
    Wiemy, że jest zastosowany zawór mieszający i nic więcej.
    Nie wiemy, jak jest zamontowany ten zawór mieszający, czy jest pompa dla układu podłogowego – jaka, czy są jeszcze inne pompy w instalacji, jak jest zbudowana instalacja, układ zamknięty czy otwarty, jakie źródło ogrzewania (kocioł), czy jest sprzęgło, itp.
    Nie wiemy też, czy całe ogrzewanie grzejnikowe zostało zastąpione podłogowym, czy są też grzejniki.
    A to są kluczowe informacje, aby próbować zdiagnozować problem, tym bardziej że wiemy, że instalacja niedomagała jeszcze przed modernizacją:
    Lakondziorex napisał:
    Wcześniej grzało wszędzie, jedynie w kuchni słabo albo wcale.
    .
    @Lakondziorex Uzupełnij informacje, jak wyżej. W przeciwnym razie to wróżenie z fusów i zgadywanie.
  • #11 21640072
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Podsyłam zdjęcia.

Tak - jest pompa Grundfos. Innych pomp nie ma.

Po czym poznać czy otwarty czy zamknięty? Wydaje mi się że zamknięty

Kocioł kondesacyjny dwufunkcyjny.

Hybrydowo - są i grzejniki i podłogowe.
    Pompa Grundfos w instalacji grzewczej z rurami w czerwonej izolacji termicznej
    Etykieta znamionowa kotła gazowego Termet ECOCONDENS-25
    Pompa obiegowa Grundfos UPS 25-60 180 z przewodem i nakrętką regulacyjną
    Zawór ATM 761 z zakresem temperatury 20–43°C i oznaczeniem przepływu.
  • #12 21640450
    Rysio4001
    Wykonanie takie sobie.
    A ile jest wszystkich pętli podłogowych? Tylko cztery, jak widać na zdjęciu, czy jest jeszcze coś więcej?
    Jak długie są pętle?
    Czy któreś pętle nie są ułożone powyżej rozdzielacza?
    Co do zapowietrzenia, to raczej mało prawdopodobne (ale możliwe), skoro pętle zostały tak przelane wodą, zwłaszcza że przed i po sytuacja nie uległa zmianie, jak wynika z wypowiedzi. Można jeszcze spróbować zamknąć pętle, które pracują, aby ruszyły pętle niepracujące (tak się czasem robi).
    Natomiast czy ta pompa jest sprawna oraz na jakim biegu jest ustawiona? Jest to pompa już 25-letnia. W takich pompach bywa, że wysiada kondensator rozruchowy, co może skutkować brakiem pracy pompy lub pracą z dużo mniejszą wydajnością (pompa ledwie się obraca). Może też być tak, że turbina pompy jest zarośnięta szlamem lub zapchana zanieczyszczeniami – widziałem takie przypadki. Skąd pochodzi ta pompa, ze starego kotła, jak długo pracowała, itp.?
    Te rozdzielacze też chyba nowe nie są i mogą mieć np. zamulone zaworki (tak też się zdarza). Czy masz pewność, że wszystko jest drożne? Filtrów też nie widzę, więc mogło chociażby przytkać zawór mieszający np. włóknem lnianym po pracach monterskich, itp.
    Ja na początek bym zweryfikował tę pompę.

Dodano po 2 [minuty]:

Rozrysuj schemat, jak to jest połączone, bo ze zdjęć nie za bardzo widać.
  • #13 21640456
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Dlaczego takie sobie? Co to powoduje że takie sobie?

4 na dole i 1 na górze w łazience
    Nie znam długości gdyż jest to dom z rynku wtórnego.

Wcześniej na dole wszędzie podłoga była ciepła oprócz kuchni, na górze tak samo była ciepła w łazience. Tylko kuchnia na dole słabo albo wcale czasami

Tego nie wiem, aczkolwiek widziałem w garażu starą pompę więc musieli zmienić na tą co jest.

Pompa na 3 biegu cały czas.

Ok, Dzięki za informację. Sprawdzę to i zobaczymy.
  • #14 21640870
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 481
    Wirnik się kręci w pompie? Przelewałeś każdą pętlę osobno? inne wtedy były zamknięte?
  • #15 21640963
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    @PchlaW81 Słychać jak tłoczy wodę. Tak każdą z osobna i wtedy inne zawory (te czerwone były zamknięte).
  • #16 21641003
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Lakondziorex napisał:
    Dlaczego takie sobie? Co to powoduje że takie sobie?

Dało się to ładniej i taniej zrobić - trochę rzeźba i tyle. Brak zwrotnego na powrocie ATM ale to nie powód takich numerów jak masz. Pozostaje wyzymykać wszystko i sprawdzać każdą pętlę z osobna czy idzie ciepła woda na belkę zesilającą a później robi się cepla powrotna.
  • #17 21641178
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Ok, spojrzę na to jeszcze. Jak nie pomoże nic to wezwę lokalnego fachowca od C.O. i zobaczymy co to będzie.
  • #18 21641580
    Rysio4001
    Lakondziorex napisał:
    Słychać jak tłoczy wodę
    To, że słychać jakiś szum, to nie świadczy, że wystarczająco pompuje wodę. Może być całkowity brak krążenia wody, a odgłos z pompy może być słyszalny.
    Odkręcić zaślepkę na pompie (będzie z tamtąd ciekła woda, jest to normalne) i sprawdzić, czy wał pompy wiruje, i czy ledwie się obraca, czy wiruje szybko.
    Ponadto, jak już pisałem, mogą być też jakieś niedrożności, a po spuszczaniu wody z instalacji często dochodzi do odrywania się mułu i zanieczyszczeń zalegających wewnątrz.
    Sprawdź też kondensator rozruchowy w pompie (jeśli masz możliwość i wiesz jak), lub wymień profilaktycznie na nowy. Pompa ma już 25 lat, i w tak leciwych pompach kondensatory bardzo często mają bardzo dużą utratę pojemności, i z doświadczenia wiem, że wydajności tych pomp z tego powodu są bardzo małe w porównaniu do pompy ze sprawnym kondensatorem. W tej pompie jest kondensator o pojemności 2,5 µF.
  • #19 21641712
    PchlaW81
    Poziom 31  
    albo niech podmieni pompe i tyle, myśle, że jak pisze, ze pompa tłoczy to dotykał rurek i czuje że ciepło idzie dalej oczywiście nie wiemy jak szybko
  • #20 21641735
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Sprawdzę Panowie jak mówicie tą pompę w następnym lub za 2 tygodnie bo teraz mam temat alarmu + wizyta elektryka. Także potem będzie kolej spowrotem z C.O. :D
  • #21 21689391
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Zamknąłem zawory w listwie zasilającej i powrocie i zostawiłem to na parę godzin. Po jakiś 10 minutach usłyszałem jak powietrze wylatuje z tych automatycznych odpowietrzników. Ustawiłem zawór mieszający na pozycję nr 6 (43 stopnie) i otwarłem listwy i korki od pętli. Po 2 godzinach od grzania podłogi były wszędzie ciepłe (oprócz kuchni, tam była letnia) . Także narazie chyba to zostawię i zaobserwuję to jak będzie okres zimowy. I wtedy ewentualnie wezmę fachowca z pompą żeby to przepchał.
    Czyli reasumując było powietrze w instalacji, pewnie nadal gdzieś trochę jest jeszcze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie grzejników pojawił się problem z nierównomiernym ogrzewaniem podłogowym – dwie środkowe pętle są ciepłe, a pierwsza i ostatnia chłodne. Próby odpowietrzenia pętli wodą z kranu nie przyniosły pełnej poprawy, a rotametry nie pomogą w usunięciu powietrza, służą jedynie do regulacji przepływu. W instalacji zastosowano zawór mieszający Afriso ATM 341 ustawiony na maksymalną pozycję 6 (43°C) oraz automatyczne odpowietrzniki na listwach zasilającej i powrotnej. Instalacja jest hybrydowa – podłogówka i grzejniki, zasilana kotłem kondensacyjnym dwufunkcyjnym. Pompa obiegowa to Grundfos, około 25-letnia, pracująca na trzecim biegu, co budzi podejrzenia o jej sprawność (możliwy uszkodzony kondensator rozruchowy lub zanieczyszczenia). Problem może wynikać z obecności powietrza w pętlach lub niedrożności, a także z nieoptymalnego wykonania instalacji i braku zwrotnego zaworu na powrocie zaworu mieszającego. Zalecane jest powolne odpowietrzenie instalacji, np. przez podłączenie beczki z odstana wodą i pompką, oraz sprawdzenie i ewentualna wymiana pompy. Po zamknięciu zaworów i odpowietrzeniu powietrze zaczęło się usuwać, a po kilku godzinach ogrzewanie podłogowe poprawiło się, choć kuchnia nadal grzeje słabo. W razie braku poprawy wskazane jest wezwanie fachowca z odpowiednim sprzętem do odpowietrzenia i diagnostyki instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA