logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja

AdamZie 25 Paź 2018 09:41 2268 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak doraźnie uruchomić ogrzewanie podłogowe na dole i jak poprawić instalację, w której grzejniki oraz podłogówka są podłączone do jednego obiegu?

Problem wynika głównie z braku pompy obiegowej za zaworem 3-drogowym ATM 343: po przymknięciu zaworu przepływ przez dolną podłogówkę zanika, a woda płynie łatwiejszą drogą przez grzejniki i krótkie pętle łazienkowe [#17517892] [#17518007] Doraźnie można całkowicie zamknąć grzejniki, ustawić pompę kotła na maksymalny bieg i sprawdzić, czy rotametry podłogówki pokażą przepływ [#17517404] [#17519489] W razie potrzeby można tymczasowo obniżyć temperaturę kotła do około 35°C i ustawić ATM 343 na maksimum, ale nie jest to prawidłowa naprawa instalacji [#17518007] Docelowo należy zamontować właściwą pompę dla obiegu podłogowego, filtr oraz uporządkować zasilanie i powrót, a dla całej instalacji rozważyć sprzęgło i osobne pompy obiegu grzejnikowego oraz podłogowego [#17519124] [#17520692] Podłogówka w górnej łazience wymaga ograniczenia temperatury, np. zaworem RTL, ponieważ jest podłączona jak grzejnik [#17517892] [#17520692]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17516587
    AdamZie
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witajcie,

Oto mój problem - W tym roku przeprowadziłem się do nowo wybudowanego domu. Na górze mam grzejniki (plus podłogówka w łazience), natomiast na dole wszędzie podłogówka + grzejniki w garażu i kotłowni. Hydraulik, który robił mi instalacje zainstalował to na jednym obiegu. Nie mam sprzęgła, nie mam żadnych nowoczesnych rozwiązań, mam zamontowany zły zawór mieszający do podłogówki (Atm 343, 35-60 stopni). Niestety zaufałem hydraulikowi, który twierdził, że wszystko będzie ok. Przez moją niewiedzę i olanie tematu teraz tuż przed mrozami zostałem z dużym problemem, a z hydraulikiem kontakt się urwał.

Przy temperaturze na piecu 55 stopni, wszystkie grzejniki grzeją mocno (termostaty przy grzejnikach ustawione na 3,5/6). Podłogówka działa tylko w łazienkach (jest gorąca). Czyli na górze ciepło, na dole zimno. Przy temperaturze na piecu 45 stopni, grzejniki grzeją średnio, podłogówka w łazienkach nadal całkiem ciepła - na górze nadal ok, na dole zimno. Przy temperaturze na piecu 40 stopni, grzejniki praktycznie nie grzeją, podłogówka również. Wszędzie zimno. Na zaworze mieszającym do podłogówki Atm 343 mam ustawiony poziom 2, który odpowiada temperaturze 44 stopni, która i tak jest za duża jak na podłogówkę. Boję się ustawiać wyższą.

Przy żadnym z powyższych ustawień nie działa mi cały dół oprócz łazienki (salon, drugi pokój, jadalnia, kuchnia i hol).

Bardzo Was proszę o pomoc czy mogę zrobić coś doraźnie tak aby włączyła się podłogówka na dole, bo zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba będzie dużo pozmieniać żeby instalacja była wykonana jak należy.

Dziękuję i liczę na Waszą pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17517311
    maestro11
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Jak na jednym obiegu to odpowiedź prosta: woda płynie tam gdzie są mniejsze opory czyli w grzejniki i krótkie odcinki podłogówki np w łazience. Trzeba próbować wyregulować przepływy w instalacji. Grzejniki zredukuj na zaworkach na powrocie.
    Jak jest połączona instalacja podłogowa? Masz szafki z rozdzielaczami? Powinna być gdzieś zrobiona regulacja przepływów podłogówki. Fachowo to montuje się belki z rotametrami i ustawia aby przepływ był równy na wszystkich (choć czasem specjalnie ustawia się większy w łazienkach i mniejszy w sypialniach). Pamiętaj że podłogówka ma dużą bezwładność i po regulacji będziesz musiał czekać kilka godzin na efekty.
  • REKLAMA
  • #3 17517321
    AdamZie
    Poziom 6  
    Dziękuję za odpowiedź. Jak się reguluje przepływy w instalacji i redukuje zaworki na powrocie? Tak, mam dwie skrzynki (na dole i górze). W tej na dole są takie wskaźniki w przeźroczystych "buteleczkach" Za 2 h będę w domu, to zrobię zdjęcie.
  • #4 17517330
    maestro11
    Poziom 15  
    Właśnie te buteleczki to rotametry. Ustaw żeby na wszystkich wskazówka była na równym poziomie. Regulacje robisz na tej drugiej belce gdzie są pokrętła. Jakie grzejniki, zasilanie dolne czy z boku?
  • #5 17517349
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    AdamZie napisał:
    Bardzo Was proszę o pomoc czy mogę zrobić coś doraźnie tak aby włączyła się podłogówka na dole, bo zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba będzie dużo pozmieniać żeby instalacja była wykonana jak należy.

Dziękuję i liczę na Waszą pomoc

Zbieraj rachunki i faktury. A wcześniej pisemne wezwanie z terminem do poprawienia fuszerki, wraz z informacją o powierzeniu innemu wykonawcy prac po upływie terminu na jego koszt, lub odstąpieniem od umowy i wyegzekwowaniu zwrotu zapłaty sądownie.

Kodeks cywilny: Art. 636 i 637.

Nic na gębę, tylko pismo z potwierdzeniem odbioru.
  • #6 17517353
    AdamZie
    Poziom 6  
    Wlasnie dziwne bylo to, ze w tych buteleczkach wszystkie wskazniki byly na 0, a w lazienkach podloga byla goraca (przy 55 stopniach na piecu)
  • #7 17517369
    maestro11
    Poziom 15  
    Przepływ w podłodze znikomy lub zerowy bo cały idzie w grzejniki.
    Z tą fuszerką to nie tak szybko, nie takie proste udowodnić że instalacja jest źle wykonana. Wiele budynków działa na jednym obiegu pompy i wszystko działa. Źle zrobiona instalacja to np: źle dobrane przekroje rur, wycieki, zamieniony powrót z zasilaniem, lub brak urządzeń zabezpieczających w instalacji itp.
  • #8 17517374
    AdamZie
    Poziom 6  
    Ale nie powinno byc tak, ze w rotametrach odpowiedzialnych za lazienki, wskazowka powinna wskazywac wartosc inna niz 0? W koncu tam podlogowka grzala
  • #9 17517404
    maestro11
    Poziom 15  
    Nie powinno, ale nie ma pewności że zero na tym wskaźniku to całkowity brak przepływu. Być może przepływ minimalnie wzrasta gdy zamkną się głowice na grzejnikach. Zakręć całkowicie wszystkie grzejniki, pompę daj na max obrotów i zobacz czy podniosą się rotametry. Podaj powierzchnię domu i typ pompy. Może za słaba.
  • #10 17517412
    AdamZie
    Poziom 6  
    Jak wyglada taka pompa? Dom 200m2 (160 uzytkowe, reszta garaz/kotlownia)
  • REKLAMA
  • #11 17517425
    maestro11
    Poziom 15  
    Nie jest ważne jakie pomieszczenia, ważne czy ogrzewane. Żeby nie reklamować, wpisz pompa c.o. w wyszukiwarce lub znanym portalu aukcyjnym.
  • #12 17517446
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Zdjęcia kotłowni i szafek.
  • #13 17517716
    AdamZie
    Poziom 6  
    Mam dwie informacje:

1. nie mam pompki C.O. (wcale mnie to nie dziwi).
    2. jak wróciłem z pracy do domu, to się pozytywnie zdziwiłem, ponieważ podłogówka na dole się uruchomiła i jest idealna temperatura. Nie wiem czemu tak się stało, ponieważ od wczoraj nic nie ruszałem, a jeszcze rano podłogówka nie działała.

Być może przez to, że zadziałała uda nam się do czasu mrozów coś wymyślić, bo przy minusowych temperaturach to co jest teraz na pewno nie wystarczy. Na górze kaloryfery mam ustawione na 6, a grzeją lekko (na teraz akurat).

Wszystkie rotametry są na poziomie 1 i rozkręcone są maksymalnie.

Przesyłam zdjęcia kotłowni (ten wiszący kabel wychodzący z kotła jest od czujnika pogodowego. Poprzedni był uszkodzony i pokazywał błędną temperaturę. Ten nowy jest prowizorką, ale przynajmniej poprawnie działa).

Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja
    Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja

i jeszcze rozdzielacz na górze:

Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja

grzejniki - firma purmo:

Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja grzejniki - firma purmo:
  • Pomocny post
    #14 17517892
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    Nie dziwne że podłogówka na dole nie chodzi, bo nie ma pompy obiegowej za wyjściem z zaworu 3-drogowego. Tam MUSI być pompa.

A jak z podłogówką na górze? Masz rozdzielacz na grzejniki + rozdzielacz na podłogówkę wpięty do niego? A gdzie ograniczniki temperatury wody - tzw. RTL? Może są w łazienkach?

Gdzie zawory odcinające rozdzielacze? Poza tym nie wróżę dobrze tym kształtkom ocynkowanym w rozdzielaczach.

A gdzie i jak zamontowany filtr przed kotłem - bo go nie widać?
  • Pomocny post
    #15 17518007
    maestro11
    Poziom 15  
    A jednak fuszera!
    Brak pompy w obiegu dolnej podłogówki. Jak zawór termostatyczny się przymknie to przepływ umiera.
    Podłoga w górnej łazience grzeje jak szalona bo podłączona jako grzejnik bez redukcji temperatury.
    Co do redukcji przepływu przez grzejniki to na dole na przyłączu masz dwa okrągłe dekielki. Pod nimi jest regulacja na klucz imbusowy, tam możesz ograniczyć przepływ, wystarczy na jednym z nich.
    Pompę obiegową masz wbudowaną pod osłoną pieca.
    Zmniejsz temp na piecu na minimum (jak się da to np 35 stopni) a Atm 343 daj na maxa. Podłoga powinna ruszyć, ale to jest właśnie rozwiązanie doraźne, instalacja jest do poprawy.
  • #16 17518152
    AdamZie
    Poziom 6  
    is_77 na przedostatnim zdjęciu jest rozdzielacz od górnej podłogówki. Pytałeś czy "Masz rozdzielacz na grzejniki + rozdzielacz na podłogówkę wpięty do niego?" nie wiem, mam? widzisz to na zdjęciu?
    nie mam w łazienkach żadnych ograniczeń temperatury wody. Nie wiem czy mam jakiś filtr przed kotłem... może jest w środku kotła?

maestro11 jak ograniczę przepływ na grzejniki i zmniejszę temperaturę na piecu do 35 stopni to wydaje mi się, ze będę miał zimno na górze. Czy tak będzie? już teraz mam tam grzejniki ustawione na 6 i jest akurat. Jak rozumiem, mam jednak Pompę C.O? czy pompa obiegowa to coś innego?

Potraficie określić z jakimi nakładami finansowymi wiąże się doprowadzenie tej instalacji do porządku? i czy ta robota będzie brudna, tzn kucie itp?
  • Pomocny post
    #17 17518845
    gersik
    Poziom 33  
    AdamZie napisał:
    Potraficie określić z jakimi nakładami finansowymi wiąże się doprowadzenie tej instalacji do porządku?

Łatwo policzyć. Aby było poprawnie potrzeba sprzęgło, dwie pompy, parę jakiś kształtek, zawory zwrotne, filtry i zawór rtl do łazienki do góry + robocizna. Przybliżone ceny znajdziesz w internecie, a robota będzie czysta i prosta instalacja w kotłowni jest po wierzchu.

Dodano po 1 [minuty]:

gersik napisał:
    AdamZie napisał:
    Potraficie określić z jakimi nakładami finansowymi wiąże się doprowadzenie tej instalacji do porządku?

Łatwo policzyć. Aby było poprawnie potrzeba sprzęgło, dwie pompy, parę jakiś kształtek, zawory zwrotne, filtry i zawór rtl do łazienki do góry + robocizna. Przybliżone ceny znajdziesz w internecie, a robota będzie czysta i prosta instalacja w kotłowni jest po wierzchu.
    Jeszcze oczywiście można by było wymienić zawór 3d termostatyczny na taki z siłownikiem i dołożyć odpowiednie sterowanie co nie jest tanie.
  • #18 17518917
    AdamZie
    Poziom 6  
    Dzięki gersik za odp. Prawda jest taka, że po budowie w portfelu już jest pusto, więc zrobię to co jest niezbędne, czyli tak jak napisałeś: " sprzęgło, dwie pompy, parę jakiś kształtek, zawory zwrotne, filtry i zawór rtl do łazienki do góry". Rozumiem, że zawór 3d termostatyczny z siłownikiem i inne sterowanie nie jest konieczne, więc z tego będę musiał zrezygnować. Teraz tylko muszę znaleźć odpowiednią osobę, która będzie mogła wykonać tę pracę i poznać cenę, ponieważ sam tego nie skalkuluję na podstawie cen z internetu. Nie wiem jakiego typu mają to być urządzenia, jestem zbyt zielony w tym temacie. Pomożesz to określić tak "na oko". Byłbym wdzięczny
  • #19 17519103
    gersik
    Poziom 33  
    Sam tego wykonywał nie będziesz więc zaproś ze trzy ekipy i poproś o wycenę wraz z wykazem materiałów. Dobrze by było aby Ci wytłumaczyli jak to ma wyglądać a jeszcze lepiej narysowali. Wrzuć tu i będziemy weryfikować.
  • #20 17519124
    maestro11
    Poziom 15  
    Jak masz zrobić tylko to co niezbędne to tu gdzie zaznaczyłem na czerwono zamontuj pompę i filtr skośny. Albo na górnej albo na dolnej belce, tak jak wykonawcy będzie wygodnie. Zawór 3D termostatyczny zostaw tak jak jest, powinien działać ok. Nie pakował bym się w zawory z siłownikiem. Jedyna sprawa to czy jest dobrany odpowiednio do wielkości instalacji i czy zapewni odpowiedni przepływ. Jeżeli nie to trzeba go wymienić na odpowiednio większy. Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja

Tu gdzie zaznaczyłem na żółto zamontuj zawór RTL. Choć nie jestem zwolennikiem tych zaworów bo tak naprawdę ograniczają przepływ a nie temperaturę. Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja
    A rurę zasilającą przepnij na lewą stronę belki.
    Wg mnie tyle na już po minimalnych kosztach.
  • #21 17519165
    gersik
    Poziom 33  
    Co da w tym miejscu zawór RTL ?

Dodano po 51 [sekundy]:

maestro11 napisał:
    tu gdzie zaznaczyłem na czerwono zamontuj pompę i filtr skośny
    Jak ma to zmieścić?
  • #22 17519274
    AdamZie
    Poziom 6  
    maestro11 piszesz żebym zawór 3D termostatyczny zostawił tak jak jest. Czy chodzi Ci o ten zawór Atm 343? Mi się wydaje, że on jest też do wymiany, bo ten działa w zakresach 35-60 stopni, a do podłogówki chyba powinien być słabszy tj. 20-43 stopnie??
  • #23 17519280
    maestro11
    Poziom 15  
    Dzięki gersik za uwagę.
    Jak zmieścić? Wiem że to nie będzie tak że rozkręci śrubunek w założy pompę. Najgorzej się poprawia po kimś. Trzeba będzie pokombinować, dlatego napisałem że zależy gdzie wykonawcy będzie lepiej. Jeżeli ma to być doraźnie i po kosztach to przecież lepsze niż dociągnięcie dodatkowego "pionu" z kotłowni. Chyba że rozdzielka jest za ścianą to co innego. Wg mnie wszystkie pompy powinny być w kotłowni i jestem przeciwnikiem stosowania np pomp mieszających w szafkach rozdzielczych. Każda pompa generuje hałas więc powinna być jak naj dalej od części mieszkalnej.
  • #24 17519369
    gersik
    Poziom 33  
    maestro11 napisał:
    Chyba że rozdzielka jest za ścianą to co innego.
    Oglądałeś pierwsze zdjęcie?
  • #25 17519489
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A tak doraźnie, można by jeszcze spróbować dwie rzeczy:

- otwórz kocioł (zdejmij pokrywę), znajdź pompę i zobacz, czy nie ma na niej przełącznika I - II - III lub podobnego, sprawdź na jakiej jest pozycji.
    - niezależnie od wyniku poprzedniego punktu - zamknij obieg grzejników (lub wszystkie grzejniki na 0) i sprawdź, czy wskazania rotametrów na podłogówce się podniosły (nie musisz czekać aż się cokolwiek nagrzeje)
  • #26 17519506
    maestro11
    Poziom 15  
    gersik dzięki po raz drugi.
    Rzeczywiście nie dostrzegłem tego że szafka jest w kotłowni. Ułatwia to sprawę o tyle że pompa może być poza rozdzielką więc nie ma problemu jak ją zmieścić.
  • #27 17520576
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2125
    Zmieści się bez problemu, tylko trzeba wszystko zasilić z prawej strony belki grzejnikowej, a z lewej strony ( tej samej belki) dać zawór 3D i dalej w lewo pompę. Krótka pompa do mieszaczy wejdzie bez problemu z filtrem.
    Ogólnie robota nieźle spartolona, cała instalacja przy kotle 24kW (na 160m2 ?) w rurkach PPR25 i 20 mm... Rura PPR stabilizowana ma wewnętrzną średnicę tylko 16 mm !!!
    AdamZie napisał:
    a z hydraulikiem kontakt się urwał.

Nie odbiera telefonu? Zadzwoń ( a najlepiej ktoś inny) z innego numeru i umów się , że masz super zlecenie, najlepiej u następnego klienta ( bo chcesz obejrzeć jego "robotę"). A jak już go odnajdziesz to zaproś na poprawki.
  • #28 17520692
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    Moim zdaniem to jak już przerabiać - to zrobić dobrze. Sprzęgło, pompa na grzejniki (góra + dół) i pompa z mieszaczem na podłogówkę na dół. Na górze do łazienki/łazienek zawory RTL.
    Wywal ten zawór 3-drogowy ATM, bo ma za wysokie temp., a nowy (na 20-43°C) też nie ma sensu. Na takim zaworze możesz jedynie ustawić stałą temp. wody w O.P. a na dole masz w przeważającej części podłogówkę - tutaj powinna być reg. pogodowa z siłownikiem i automatyką - inaczej komfort mieszkania do dupy. Cały czas chodzenie i kręcenie zaworem ATM bo raz za gorąca a raz za zimno.
    Zrób jeszcze zdjęcie przyłączy pod kotłem, bo pewnie tam kryją się jakieś "kwiatki".
  • REKLAMA
  • #29 17520802
    AdamZie
    Poziom 6  
    Andrzeju, hydraulik wyjechał za granicę. Telefon wyłączony :(
  • #30 17522565
    AdamZie
    Poziom 6  
    Przesyłam zdjęcia tego co się dzieje pod kotłem i zasobnikiem

Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja Podłogówka i grzejniki - źle zrobiona instalacja

Bardzo Was proszę - możecie kogoś solidnego polecić do tej pracy z Warszawy lub okolic??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją ogrzewania w nowo wybudowanym domu, gdzie na górze znajdują się grzejniki, a na dole podłogówka. Instalacja została wykonana na jednym obiegu bez sprzęgła, co powoduje, że podłogówka działa tylko w łazienkach, a grzejniki na górze grzeją mocno, podczas gdy na dole jest zimno. Użytkownik zauważa, że zawór mieszający (Atm 343) jest źle dobrany, a hydraulik, który wykonał instalację, nie jest dostępny. W odpowiedziach sugerowane są różne metody regulacji przepływu, montaż pompy obiegowej oraz wymiana zaworu na odpowiedni do podłogówki. Użytkownik planuje przeprowadzenie niezbędnych poprawek, ale obawia się kosztów i skomplikowania prac.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA