logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KD-55XE9005 nie włącza się po odłączeniu od prądu – brak reakcji, ciemna dioda

Zegzii 20 Sie 2025 12:26 402 7
REKLAMA
  • #1 21639613
    Zegzii
    Poziom 2  
    Hej,

Posiadam telewizor SONY KD-55XE9005, kupiłem go ok. 7 lat temu. Działał normalnie, wszystko było ok. Przed wyjazdem na tygodniowe wakacje odłączyłem go od kontaktu. Po powrocie i po włożeniu wtyczki do gniazdka telewizor nie reaguje. Próbowałem wszystkiego, co znalazłem w internecie na temat twardego resetu itd. Żadna dioda się nie świeci.
    Znajomy elektryk sprawdził zasilacz i daje prąd.
    Czy mogło być tak, że robiła się jakaś aktualizacja systemu w tle i wtedy został wyłączony i po prostu ten system padł? Czy to płyta główna?
    Od czego zacząć? :)
    Z góry dzięki i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21639633
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2302
    Zegzii napisał:
    Znajomy elektryk sprawdził zasilacz i daję prąd.

Wykonał pomiary na złączu, które jest podłączone do płyty main, są poprawne.
    Popraw oznaczenie TV w temacie.
  • REKLAMA
  • #3 21639634
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    Zegzii napisał:
    55-XE9005

Nie ma takiego tv, jest KD-55XE9005.
    Może być uszkodzona płyta główna, podaj jej typ, może na forum ktoś oferuje regeneracje takich płyt.
  • #4 21639659
    Zegzii
    Poziom 2  
    >>21639633 Jasne, mój błąd, źle wpisałem model. Rozumiem, czyli jeszcze w jakiś sposób lepiej sprawdzić ten zasilacz?
  • REKLAMA
  • #6 21639708
    Zegzii
    Poziom 2  
    Dokładnie taki zasilacz posiadam, jak na zdjęciu
    Czarny zasilacz Sony z etykietą informacyjną i spiralnym przewodem
  • REKLAMA
  • #7 21700662
    MPTB
    Poziom 1  
    Witam,

Pojawiły się u mnie identyczne objawy (model KD-49XE9005). Czy udało się znaleźć jakieś rozwiązanie, naprawić TV?
    Sprawdziłem: na zasilaczu jest 19,5 V, a zasilanie pojawia się na płytce zasilającej.
    Czy da się jeszcze jakoś sprawdzić płytę główną?
  • #8 21700825
    Zegzii
    Poziom 2  
    >>21700662
    Hej, oddałem do naprawy, okazało się, że jakaś pamięć Flash na płycie głównej jest uszkodzona i to naprawili. Trochę dużo kasy, ale nadal warto było, 500 zł z odbiorem i podwózką do domu :)
    Wszystko teraz działa jak wcześniej

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SONY KD-55XE9005 po odłączeniu od zasilania przestał się włączać, nie reaguje i nie świeci żadna dioda. Zasilacz został sprawdzony i dostarcza napięcie, jednak problem najprawdopodobniej leży po stronie płyty głównej. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników na płytce Power Input oraz dokładna diagnostyka płyty main. W podobnym modelu KD-49XE9005 uszkodzenie pamięci Flash na płycie głównej zostało zdiagnozowane i naprawione, co przywróciło pełną funkcjonalność telewizora. Możliwe, że przerwanie aktualizacji systemu podczas odłączenia zasilania spowodowało uszkodzenie oprogramowania na płycie głównej. Naprawa płyty głównej lub jej regeneracja jest rekomendowanym krokiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA