logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 – opóźnione połączenie Ethernet po starcie, ikona sieci mruga 20s

MrxPL 21 Sie 2025 07:11 423 6
REKLAMA
  • #1 21640253
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Mam pytanie, złożyłem komputer ale uruchamia się za szybko w stosunku do połączenia internetowego. Po uruchomieniu windowsa do pulpitu, ikona internetu (przez kabel, nie używam wifi) mruga przez 10-20 sekund, po czym łączy. Czego to może być wina, że za wolno startują jakieś usługi intenetowy, czy że moj router za wolno przypisuje IP? Mogę to jakoś przyśpieszyć?

Jest to o tyle denerwujące, że parę programów typu Discord czy Steam uruchamia się jeszcze zanim wskoczy internet i wyświetlają one wtedy brak internetu...

Windows 11 jak coś

Mogę podać parametry ale może wystarczy coś skonfigurować w PC, albo routerze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21640263
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21640276
    MrxPL
    Poziom 10  
    Na tym samym kablu był mój poprzedni komputer ale jak na złość nie pamiętam czy tam było to samo. Był tam wolniejszy dysk więc może tego tak nie zauwazalem. Może przyniosę dzisiaj laptopa z pracy to sprawdzę.

Karta to Realtek Gaming 2.5GbE Family Controller. Co do prędkości wrzucę screena jak wrócę z pracy.

Kabel jest podłączony bezpośrednio do routera Huawei B818
  • Pomocny post
    #4 21640854
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21640918
    MrxPL
    Poziom 10  
    W ustawieniach sieci pokazuje zagregowana szybkość łącza 1000/1000 Mbps, teraz po paru resetach jakby się unormowało, po miga przez 3-5 sekund i wskakuje net, także nic lepszego chyba nie uzyskam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21641021
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21724645
    MrxPL
    Poziom 10  
    Po ustawieniu IP na sztywno działa lepiej, i tak zostawiłem temat.

Podsumowanie tematu

✨ Po złożeniu komputera z kartą sieciową Realtek Gaming 2.5GbE Family Controller i podłączeniu do routera Huawei B818 użytkownik zauważył opóźnione nawiązanie połączenia Ethernet po starcie Windows 11, objawiające się migającą ikoną sieci przez 10-20 sekund. Problem może wynikać z wolnego przydzielania adresu IP przez router lub opóźnień w uruchamianiu usług sieciowych w systemie. Testy wykazały, że karta sieciowa negocjuje prędkość 1000 Mbps, co jest zgodne z portem routera, a po kilku restartach czas migania skrócił się do 3-5 sekund. Sugerowano sprawdzenie kabla pod kątem uszkodzeń, zwłaszcza przy wtyczce, oraz testowanie innego urządzenia na tym samym kablu. Ostatecznie poprawę przyniosło ustawienie statycznego adresu IP, co przyspieszyło nawiązanie połączenia i rozwiązało problem opóźnionego startu sieci Ethernet w Windows 11.
REKLAMA