logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C4 Picasso II 1.6 eHDI 112KM – jak wymienić czujnik ciśnienia paliwa?

I_Mat 21 Sie 2025 14:26 819 2
REKLAMA
  • #1 21640658
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Czy poratuje ktoś instrukcją serwisową z citroena lub hayness odnośnie wymiany czujnika ciśnienia paliwa z silniku 1.6eHDI (112KM, 8V), auto to citroen c4 picasso II. Zacząłem powoli to rozkładać i jestem lekko mówiąc załamany w porównaniu do wersji 2.0HDI gdzie wszystko co awaryjne jest na wierzchu.

Na chwilę obecną widzę górę EGRa (nastawnik) i utknąłem. Ponoć trzeba zdjąć cały EGR a żeby to zrobić czy trzeba usunąć wszystko z lewej strony tzn filtr paliwa itd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21640676
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4213
    Nad rozrusznikiem klucz długa nasadka 27 najtrudniej wypiać kostkę - demontaż dolotu do filra powietrza, akumulator, podstawa akumulatora.
  • #3 21643655
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Czujnik wymieniony zgodnie z radę użytkownika @decybel91 , co prawda nie widziałem rozrusznika, przeszkadzała wiązka w plastykowej obudowie ale z wykorzystaniem kamery endoskowej udało się w pół godziny. O wiele szybciej niż rozkładanie drugiej strony komory silnika.
    Jeszcze mała uwaga ode mnie - o ile demontaż wymagał długiej nasadki to już przy montażu nie dało się z nią zamontować czujnika. Musiałem użyć krótkiej nasadki 19 z ręcznikiem papierowym aby chwycić czujnik za złącze i dopiero po wkręceniu w ten sposób mogłem dokręcić długa nasadką.
REKLAMA