logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11, i7-13700KF – losowe freezy, błąd „Microsoft Pluton Cryptographic Provider”

Wirtuozz 21 Sie 2025 16:52 600 3
REKLAMA
  • #1 21640770
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam!

Mam problem z komputerem. co jakiś czas(zwykle co parę godzin) komputer dostaje freeza. Trwa to zwykle kilkanaście sekund. Najpierw spowalnia, aplikacje po kolei przestają odpowiadać a na końcu jest całkowity freez.

W rejestrze zdarzeń mam takie informacje:
    -Nie załadowano dostawcy „Microsoft Pluton Cryptographic Provider” z powodu niepowodzenia inicjowania.
    -Zdarzenia inspekcji zostały porzucone w trakcie transportu. 0
    -Poprzednie zamknięcie systemu przy 16:20:36 na ‎21.‎08.‎2025 było nieoczekiwane.

Mam z tym problem od około miesiąca.
    Mój sprzęt to:
    Windows 11
    Procesor Intel Core i7-13700KF
    Karta graficzna Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC 12 GB GDDR6X
    Płyta główna Gigabyte Z690 UD
    Zasilacz Asus ROG Strix 850 W (ROG-STRIX-850G)
    Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo, DDR5, 32 GB, 6000 MHz, CL32

Podobno jest to jakaś funkcja w procesorze, która się buguje po ostatniej aktualizacji windowsa ale nie wiem za bardzo o co chodzi.
    Da się to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 21641083
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Aktualizacja KB5062660 i/lub KB5063878. To one sprawiają problemy.
  • REKLAMA
  • #3 21641637
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6850
    Update MS KB5062660 jak pisano wyżej robi te problemy.
    MS jak zwykle "przedobrzył"
    Cytat:
    Microsoft Pluton Cryptographic Provider is similar to TPM, but it's a hardware chip built into the CPU. It's claimed that it's physically impossible to hack because it's hardware based and hidden away. While TPM is software based or uses a separate physical chip easily removable and therefore hackable if the perpetraitor gains physical access to the hardware.

Link

p.s
    Cytat:
    Błąd oznacza, że Twój system nie obsługuje Pluton dostawca krypto. Windows próbował to zainicjować, nie zaimplementował “, ” i zarejestrował błąd. Jest to nieszkodliwe, chyba że wyraźnie próbowałeś użyć Plutona do operacji certyfikatów.

Link
    Forum (eleven..)
    Fragment forum z informacją o błędzie Microsoft Pluton po aktualizacji Windows 11 KB5062660

Opisano min. Link_ to-the-game-then-it-suddenly-crashes
    * oraz Link
  • #4 21641705
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    K3 napisał:
    Aktualizacja KB5062660 i/lub KB5063878. To one sprawiają problemy.

O tym słyszałem, czy po reinstalowaniu windowsa da się tych aktualizacji uniknąć?

lisek napisał:
    Błąd oznacza, że Twój system nie obsługuje Pluton dostawca krypto. Windows próbował to zainicjować, nie zaimplementował “, ” i zarejestrował błąd. Jest to nieszkodliwe, chyba że wyraźnie próbowałeś użyć Plutona do operacji certyfikatów.

Jest to szkodliwe bo mi wywala system... Skąd mogę wiedzieć czy używam plutona do operacji certyfikatów? Można tym jakoś zarządzać?
REKLAMA