logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie PC i artefakty na ekranie – i9-14900K, Z790, RTX 4090, AX1600W

djdexx_pl 22 Cze 2025 16:48 246 4
REKLAMA
  • #1 21586384
    djdexx_pl
    Poziom 3  
    Witajcie,

Od jakiegoś czasu borykam się z zawieszaniem komputera. Podczas normalnej pracy, podczas kopiowania czy rozpakowywania plików, a nawet podczas pracy np. Unreal Engine, system przestaje odpowiadać, reaguje tylko na włącznik. Często podczas tego zdarzenia na ekranie wywala jakimś artefaktem (zazwyczaj jest to kwadrat lub prostokąt w kolorze białym lub czarnym). Od paru dni testuję podzespoły i szczerze mówiąc wszystko jest sprawne. Memtestem testowałem dwie kości pamięci z osobna. Odpalałem stres test procesora oraz dysków NVMe. Żaden z dysków nie ma mniejszej sprawności niż 90%. Ten sam problem występuje pod Windowsem jak i Linuxem. Karta graficzna podczas grania lub testowania również nie wykazuje żadnych objawów. Aktualizowałem BIOS płyty głównej, karty graficznej oraz dysków. Komputer również się nie przegrzewa.

Próbowałem wykluczać poszczególne podzespoły, odłączając inne, lecz jak na złość wtedy wszystko działa.

Skończyły mi się już pomysły i potrzebuję pomocy.

Specyfikacja: i9-14900K, Aorus Z790 Master, 2x 16 GB 6400 MHz, RTX 4090 Asus ROG, zasilacz AX1600W.

Będę wdzięczny za pomoc.
    AI: Czy próbowałeś uruchomić komputer na zintegrowanej karcie graficznej (jeśli Twoja płyta główna i procesor ją posiadają) i sprawdzić, czy problem również występuje?
    tak, występuje
    AI: Czy sprawdzałeś komputer na innym monitorze oraz z innym kablem (DisplayPort/HDMI), żeby wykluczyć problem z wyświetlaczem lub przewodem?
    tak, próbowałem, bez zmian.
  • REKLAMA
  • #2 21586485
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    djdexx_pl napisał:
    Karta graficzna podczas grania lub testowania również nie wykazuje zadnych objaw.

ale skoro
    djdexx_pl napisał:
    Często podczas tego zdazenia na ekranie wywali jakims artefaktem (zazwyczaj jest to kwadrat lub prostokąt

To trzeba podmienić kartę graficzną, tak na początek. Pokaż jeszcze z CDI.
  • REKLAMA
  • #3 21586885
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    djdexx_pl napisał:
    Skończyły mi się już pomysły i potrzebuję pomocy.

Znasz temat problemów procesorów 13 i 14-tej generacji? Poczytaj np. tutaj:
    https://www.pcgamesn.com/intel/raptor-lake-testing-tool
    Masz możliwość testu z innym, na pewno sprawnym procesorem?
  • REKLAMA
  • #4 21587872
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Zapewne CPU R.I.P., od razu wysyłaj na gwarancję.
  • #5 21588007
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6853
    Wyjmij grafike RTX , zobacz czy jest to samo na grafice z cpu.

* ten 14th gen. ma igpu (Intel® UHD Graphics 770)

Bédzie wiadomo: plyta czy cpu
    * bowiem piszesz
    Cytat:
    Karta graficzna podczas grania lub testowania również nie wykazuje żadnych objawów

p.s
    wyswietlacz Q-code nic nie pokazuje ?
REKLAMA