logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus MK2 1.6 Duratec 100KM – moment dokręcania stopek wałków i ponowne użycie śrub.

arbiton 21 Sie 2025 17:31 966 1
REKLAMA
  • #1 21640796
    arbiton
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam.
    Samochód to Ford Focus MK2 1.6 Duratec 100KM.
    Potrzebuję informacji, z jakim momentem dokręcić stopki wałków rozrządu w silniku Duratec 1.6 100KM.
    Czy mogę powtórnie użyć śrub. Które odkręciłem. Były pierwszy raz od nowości odkręcane.
    Schemat części wałków rozrządu silnika Ford Duratec 1.6 z oznaczeniami śrub.
    Znalazłem taką informację. Nie była dokładnie do tego silnika. Tylko do starszego Focusa 1,4 - 1.6. Z 2002 r.
    * 1. etap: Dokręcaj równomiernie o pół obrotu za każdym razem do chwili, gdy pokrywy łożyska wałka rozrządu będą przylegać do głowicy cylindrów.

* 2. etap: 7Nm

* 3. etap: o 45 stopni

Schemat dokręcania pokrywy wałka rozrządu z instrukcją momentów dokręcania
  • REKLAMA
  • #2 21749757
    wojorl16
    Poziom 2  
    Znalazłem w internecie instrukcję konkretnie do Durateca i nie ma informacji o konieczności wymiany śrub. Moment jest taki sam jak w Zetecu.
    Jest to darmowa instrukcja, więc nie można mieć pewności co do poprawności danych. Z drugiej strony, w tej samej instrukcji, w przypadku śrub kół zębatych wałka
    rozrządu oraz wału korbowego jest zalecana wymiana śrub

Strona z instrukcjami: https://workshop-manuals.com/ford/Focus_2004.75_07.2004/fullindex/#google_vignette
REKLAMA