logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Archer C6 vs C6U – obsługa VLAN i PPPoE pod światłowód NJU, czy C6U wystarczy?

yascoos 21 Sie 2025 22:16 570 5
REKLAMA
  • #1 21641041
    yascoos
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.

Chciałbym spróbować światłowodu od NJU, ale koniecznie z terminalem ONT, żebym nie musiał przebudowywać domowej sieci. Wyczytałem w internetach, że aby mój router działał poprawnie z tą usługą, musi posiadać obsługę PPPoE i VLAN. Niestety Archer C6U obsługi VLAN oficjalnie nie posiada, ale... Trafiłem na screeny z routera Archer C6, który podobno różni się od mojego tylko tym, że nie posiada gniazda USB. Na tych screenach ktoś pokazuje konfigurację właśnie pod światłowód z NJU. Oto ten screen:

Ekran ustawień IPTV/VLAN z routera TP-Link Archer C6 w trybie zaawansowanym

A to screen z mojego routera C6U, na którym wszystko wygląda identycznie, poza tym, że nazwa sekcji to tylko IPTV zamiast IPTV/VLAN, jak w C6:

Ekran ustawień IPTV routera TP-Link Archer C6U z opcjami VLAN.

To jak to w końcu jest z tym moim C6U — mam ten VLAN, czy go nie mam i musiałbym wydać pieniądze na coś innego?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21641112
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5435
    yascoos napisał:
    mam ten VLAN, czy go nie mam i musiałbym wydać pieniądze na coś innego?

Kiedy ten router działa z DHCP, jego maksymalna przepustowość realna to około 200 Mb/s.
    Jeśli DHCP zamienimy na PPPoE i VLAN, może router zapchać się przy odbiorze poczty.
    By to w miarę działało, router musi mieć 4 mocne rdzenie koło minimum 1 GHz per core (PPPoE bardzo obciąża procesor w routerze) i z minimum 256 MB RAM (najlepiej, by to było koło 512 MB RAM).
    Obydwa routery to Qualcomm Atheros QCA9563 775 MHz i 128 MB RAM...

Zatem, router do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 21641375
    yascoos
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź, choć nie takiej oczekiwałem.

Być może sformułowałem pytanie niezbyt precyzyjnie, dlatego się poprawię.

Czy mój router TP-Link Archer C6U może zostać użyty do podłączenia do terminala ONT Nju Światłowód (czyli Orange), czy też podobieństwo jego opcji konfiguracyjnych VLAN do modelu Archer C6 (bez U), który daje się do owego ONT podłączyć i używać, jest bez znaczenia i ten typ routera nie nadaje się do tego?

Co do wydajności C6U: Mam świadomość, że nie jest to jakiś wielki sprzęt na dzisiejsze czasy, ale póki co świetnie się u mnie sprawuje.

Wynik speed testu: ping 5 ms, pobieranie 625,22 Mb/s, wysyłanie 71,30 Mb/s
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21641837
    IC_Current
    Ocena: 2509
    yascoos napisał:
    Niestety Archer C6U obsługi VLAN oficjalnie nie posiada,

Nie posiada możliwości tagowania na interfejsie LAN. Tak jak 98% domowych zabawek każdego producenta.
    yascoos napisał:
    C6U — mam ten VLAN

Prawie wszystkie TP-Linki od czasów ADSL pozwalały na interfejsie WAN na enkapsulację kanałów w ATM a potem na tagowanie vlanów w Ethernecie. Inni producenci też zazwyczaj na to pozwalają nawet w SOHO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21641869
    yascoos
    Poziom 10  
    Ok, to już nieco bliżej jestem, ale nadal daleko od celu. :)
    Gdybyś mógł nieco prościej, tak dla laika — da się mój C6U podłączyć i używać z terminalem ONT od Nju, tak jak dało się komuś C6, czy jednak się nie da?
  • Pomocny post
    #6 21641876
    IC_Current
    Ocena: 2509
    yascoos napisał:
    Da się mój C6U podłączyć i używać z terminalem ONT od Nju, tak jak dało się komuś C6, czy jednak się nie da?

Prawdopodobnie tak. Poszukaj opcji w menu analogicznych do tych w C6. Nawet jak ich nie będzie, to nic nie tracisz, kupisz sobie tylko inny router.
    W NJU jest też bezpłatnie Funbox 3, też go możesz podłączyć do światłowodu albo poprzez ONT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA