logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Force 760 z WiFi – aplikacja TUYA nie wykrywa napędu bramy, brak połączenia

majorro1987 21 Sie 2025 23:00 972 11
  • #1 21641069
    majorro1987
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Zamontowałem napęd do bramy przesuwnej Force 760 z wbudowanym Wi‑Fi. Problem jest taki, że dedykowana aplikacja TUYA na telefon nie wykrywa napędu. Wgrywałem na nowo aplikację, wyłączałem napęd z prądu. Nic to nie daje. W necie nic nie mogę znaleźć, może ktoś miał taki przypadek? Dzięki za pomoc
    AI: Czy podczas próby dodawania napędu do aplikacji napęd przechodzi w tryb parowania (np. miga odpowiednia dioda)? Jeśli tak, to jaka dioda i jak się zachowuje?
    Nic nie miga.
    AI: Z jakiej sieci Wi‑Fi korzystasz (2.4 GHz czy 5 GHz) i czy inne urządzenia smart bez problemu łączą się z tą samą siecią?
    2.4 GHz, ale inne urządzenia bez problemu działają.
  • #2 21641079
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Jak wygląda ten moduł Wi-Fi? Z tego co czytam to nie ma wbudowanego, tylko jest to zewnętrzny moduł Wi-Fi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21641081
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    majorro1987 napisał:
    Problem jest taki że dedykowana aplikacja TUYA na telefon nie wykrywa napędu. Wgrywałem na nowo aplikacje wyłączałem naped z prądu nic to nie daje.

Czy przeprowadziłeś tą procedurę ?

Zrzut ekranu przedstawiający 11 kroków konfiguracji aplikacji TUYA z WiFi

Dodano po 9 [minuty]:

dawidedziu napisał:
    Z tego co czytam to nie ma wbudowanego

Jest, model Force 760-2000 z centralą 868WTR z wbudowanym WiFi , powyżej zrzut z manuala, jest też zewnętrzny moduł WiFi firmowany przez Force.

Moduł WiFi FORCE-WiFi-S z oznaczeniami wejść i wyjść sygnałowych
  • #4 21641296
    majorro1987
    Poziom 3  
    Zrobiłem wszystko jak w instrukcji, tylko że instrukcja się trochę różni od aplikacji. Chyba ją zaktualizowali.
    Płytka sterująca z elementami elektronicznymi i wyświetlaczem LED
  • #5 21641321
    rokbok
    Poziom 40  
    Urządzenie musi być wykryte i dodane do Tuya, inaczej działać nie będzie, musisz też zarejestrować się w Tuya, utworzyć konto, ale to już, chyba ;), wiesz.

Wiesz też o tym że napęd musi znajdować się w zasięgu Twojej stabilnej sieci WiFi, inaczej nic z tego nie będzie, dlatego uważam że zewnętrzne moduły WiFi w wielu przypadkach sprawdzają się lepiej. Jest większe pole do popisu żeby taki moduł umieścić w zasięgu WiFi.

Spróbuj tak, wyłącz zasilanie napędu, po chwili je włącz i w krótkim czasie mając uruchominą Tuya spróbuj wyszukać w niej Twoje urządzenie.
    Nic tu rewolucyjnego nie wymyślimy, rzecz się rozbija o wykrycie i dodanie do Tuya Twojego urządzenia.
  • #6 21641334
    majorro1987
    Poziom 3  
    W miejscu, gdzie jest silnik, jest zasięg Wi‑Fi. Aplikacja zarejestrowana.
    Tylko właśnie telefon nie znajduje silnika. Ale dzięki, spróbuję jeszcze, jak radzisz. Jak nie, to dokupię ten zewnętrzny moduł. Dzięki za radę.
    Pozdrawiam
  • #7 21641372
    rokbok
    Poziom 40  
    majorro1987 napisał:
    Tylko właśnie telefon nie znajduje silnika

Tak jeszcze dopytam, masz włączone bluetooth podczas dodawania urządzenia?

Po za tym może jest na napędzie kod QR, który po zeskanowaniu przez Tuya dodał by napęd do apki.

Czy jak klikniesz w Tuya na +, dodaj urządzenie to wyświetla Ci się skanowanie jak poniżej?

Ekran aplikacji Tuya z widokiem dodawania nowego urządzenia i ręcznym wyborem typu gniazdka.
  • #8 21641387
    majorro1987
    Poziom 3  
    Tak, Bluetooth włączony.
    Aplikacja skanuje, jak pokazałeś, ale nie ma nic, tylko miga cały czas. Na płytce sterującej jest kod QR, ale nic nie działa, nic nie przekierowuje. Wyłączyłem zasilanie na chwilę, ale to też nic nie dało.

Dodano po 4 [minuty]:

Facet, jak zamontował napęd, to na jego aplikacji zaskoczyło. Potem, jak usunął u siebie, to drugi raz już nie zaskoczyło. Tylko on miał wcześniejszą wersję aplikacji.

Dodano po 1 [minuty]:

A może idzie jakoś zresetować ten moduł? Albo w ostateczności może coś da zewnętrzne Wi-Fi
  • #9 21641423
    rokbok
    Poziom 40  
    majorro1987 napisał:
    Facet jak zamontował naped to na jego aplikacji zaskoczyło

Powinien od razu dodać do Twojej aplikacji, być może napęd tkwi jeszcze u niego, na jego koncie i dlatego nie przyjmuje Twoja apka.

Najlepiej skontaktuj się z nim i wyjaśnij sprawę.
  • #10 21641425
    majorro1987
    Poziom 3  
    No właśnie, u mnie i żony nie chciało zaskoczyć, dlatego on spróbował. No, ale trudno — będę próbował. Dzięki, pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 21805839
    Jusiek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy udało się rozwiązać problem? Mam podobny u siebie.
  • #12 21805927
    majorro1987
    Poziom 3  
    >>21805839 Tak trzeba dołożyć moduł zew. Wi-Fi i teraz działa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu do bramy przesuwnej Force 760 z wbudowanym modułem Wi-Fi, który nie jest wykrywany przez aplikację TUYA. Pomimo reinstalacji aplikacji, resetów zasilania i poprawnego zasięgu sieci 2.4 GHz, urządzenie nie przechodzi w tryb parowania i nie jest widoczne w aplikacji. Występuje rozbieżność między instrukcją obsługi a aktualną wersją aplikacji TUYA. Sugerowano sprawdzenie, czy napęd nie jest już przypisany do innego konta TUYA, co może blokować dodanie go do nowego konta. Zalecane jest także włączenie Bluetooth podczas parowania oraz skanowanie kodu QR na płytce sterującej, jednak te metody nie przyniosły efektu. Ostatecznym rozwiązaniem okazało się dołożenie zewnętrznego modułu Wi-Fi, który umożliwił poprawne połączenie i wykrycie napędu w aplikacji TUYA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA