logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radioodbiornik Proxima NV z Nice Robus 400 – brama nie zamyka się po otwarciu

lszajgin447 22 Sie 2025 14:41 204 6
REKLAMA
  • #1 21641543
    lszajgin447
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z podłączeniem radioodbiornika Proxima NV do napędu Nice Robus 400. Po podłączeniu do wejścia SBS, naciskając przycisk pilota, brama otwiera się. Naciskam jeszcze raz — brama zatrzymuje się. Naciskając jeszcze raz, brama znów się otwiera zamiast zamykać. Na pilocie oryginalnym działa normalnie.
    AI: Czy możesz opisać dokładnie, jak podłączyłeś przewody radioodbiornika Proxima NV do napędu Nice Robus 400 (które wejścia, kolory przewodów)?
    Radioodbiornik — przewody stykowe podłączone do wejścia SBS, a zasilanie z wejścia STOP, prawy styk i SBS lewy styk.
    AI: W jakim trybie pracuje Twój radioodbiornik Proxima NV (monostabilny, bistabilny, impulsowy) i czy zmieniałeś jakieś ustawienia fabryczne?
    Bistabilny. Nie zmieniałem ustawień, tylko ustawienia w Proximie na odpowiedni tryb oraz że pilot nie jest standardowy.
  • REKLAMA
  • #2 21641588
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Ustaw prawidłowy parametr w sterowniku NICE wejście SBS.
  • REKLAMA
  • #3 21641601
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    lszajgin447 napisał:
    naciskając przycisk pilota, brama otwiera się. Naciskam jeszcze raz, brama zatrzymuje się. Naciskając jeszcze raz, brama znowu się otwiera zamiast zamykać.

lszajgin447 napisał:
    AI: W jakim trybie pracuje Twój radioodbiornik Proxima NV (monostabilny, bistabilny, impulsowy) i czy zmieniałeś jakieś ustawienia fabryczne?
    Bistabilny. Nie zmieniałem ustawień, tylko ustawienia w Proximie na odpowiedni tryb oraz że pilot nie jest standardowy.

Tryb powinien być monostabilny z impulsem 1 sek. lub poniżej.
  • REKLAMA
  • #4 21641635
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    rokbok napisał:
    I tak jest prawidłowo przy SbS, krok po kroku przy tabela 7 parametr L2, jest to ustawienie fabryczne, otwiera - stop - zamyka - stop - otwiera itd.

Tak być powinno, a u autora jest otwieranie - stop - znowu otwieranie, a to nie jest prawidłowo.
  • #5 21641648
    rokbok
    Poziom 40  
    balonika3 napisał:
    a u autora jest otwieranie - stop - znowu otwieranie, a to nie jest prawidłowo.

Nie doczytałem, pomroczność wiadomego pochodzenia :), zmieniłem treść poprzedniego wpisu, to co opisuje autor to takiego parametru nie ma nawet w ustawieniach, może przyczyną jest,

Pytanie AI

lszajgin447 napisał:
    AI: W jakim trybie pracuje Twój radioodbiornik Proxima NV (monostabilny, bistabilny, impulsowy)

Odpowiedź @lszajgin447

lszajgin447 napisał:
    Bistabilny. Nie zmieniałem ustawień, tylko ustawienia w Proximie na odpowiedni tryb

Powinno być

rokbok napisał:
    Tryb powinien być monostabilny z impulsem 1 sek. lub poniżej.
  • REKLAMA
  • #6 21644083
    lszajgin447
    Poziom 2  
    >>21641588 Witam, w sterowniku ustawiony jest parametr L2, czyli otwiera - stop - zamyka - otwiera

Dodano po 3 [minuty]:

>>21641588 Witam, w sterowniku ustawiony jest parametr L2, czyli otwiera - stop - zamyka - otwiera>>21641635 to jest ustawienie fabryczne>>21641635

Dodano po 2 [minuty]:

>>21641588 Wejście sbs ustawione jest na parametr L2 - otwiera - stop - zamyka - stop - otwiera, jest to ustawienie fabryczne i takie mam ustawione
  • #7 21644201
    rokbok
    Poziom 40  
    @lszajgin447, napisz jaki tryb pracy jest ustawiony w radiu w Proximie, powinien być monostabilny z impulsem 1 sek. lub poniżej.

Pisałem o tym wcześniej, a Ty milczysz ;).

Dodano po 4 [godziny]:

Po za tym warto by było sprawdzić jak zachowuje się brama po odpięciu wszystkiego z SbS, po odpięciu weź kawałek przewodu i chwilowe 1 sek. lub <1 sek. zwarcie wejścia SbS, brama powinna ruszyć, następne chwilowe zwarcie powinna się zatrzymać, następne powinno odwrócić jej ruch.

Jeżeli tak będzie to znaczy że wejście SbS działa prawidłowo i można wyeliminować je jako przyczynę, pozostanie odbiornik Proxima, przy prawidłowym jego ustawieniu, jak pisałem wcześniej, tryb monostabilny z impulsem 1 sek. lub <1 sek. brama powinna reagować prawidłowo, tzn. tak samo jak w teście przy krótkotrwałych zwarciach.

Zrób taki test, sprawdź ustawienia odbiornika Proxima i napisz o efektach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieprawidłowego działania bramy sterowanej napędem Nice Robus 400 po podłączeniu radioodbiornika Proxima NV do wejścia SBS. Po naciśnięciu pilota brama otwiera się, następne naciśnięcie powoduje zatrzymanie, a kolejne ponowne otwarcie zamiast zamknięcia. Oryginalny pilot działa poprawnie. Radioodbiornik Proxima NV jest ustawiony w trybie bistabilnym, natomiast zalecany tryb pracy dla wejścia SBS w sterowniku Nice to monostabilny z impulsem trwającym 1 sekundę lub krócej. Parametr wejścia SBS w sterowniku jest fabrycznie ustawiony na L2, co odpowiada sekwencji otwiera – stop – zamyka – stop – otwiera. Zaleca się przetestowanie działania bramy poprzez chwilowe zwarcia wejścia SBS, aby zweryfikować poprawność działania sterownika i wyeliminować go jako źródło problemu. W przypadku prawidłowego działania sterownika, konieczna jest zmiana trybu pracy radioodbiornika Proxima NV na monostabilny z krótkim impulsem, co powinno zapewnić prawidłową reakcję bramy na sygnały pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA