logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie ekranem pojemnościowym smartfona bezdotykowo, z większej odległości?

zyznos321 22 Sie 2025 17:46 297 9
REKLAMA
  • #1 21641674
    zyznos321
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Wykonałem jakiś kilka lat temu dzwonek ze starego telefonu. Działa już tak kilka lat, ale jakiś czas temu musiałem wymienić szybkę w dzwonku i wkleiłem ją na klej do szyb aby się już nie odklejała. Niestety pojawił się problem. Szyba jest teraz dalej od telefonu i ekran nie łapie już palca, i nie działa ekran dotykowy. Do tej pory łączyłem się z nim przez Bluetooth i używałem myszki bezprzewodowej, gdy chciałem zmienić ustawienia. Niestety któregoś dnia włączyłem tryb samolotowy, aby zresetować połączenie internetowe, i straciłem komunikację przez Bluetooth.

W związku z tym mam pytanie:
    Czy istnieje jakiś sposób aby z Arduino lub innego urządzenia "udawać ludzki palec", ale tak, aby działał z większej odległości (szkło 2 mm +1 mm wolnej przestrzeni). Gdyby dało się zrobić coś takiego, mógłbym włączyć Bluetooth w telefonie i obyłoby się bez demontowania panelu dzwonka.

Panel dzwonka z ekranem dotykowym za szkłem, zamontowany na murku ogrodzenia
  • REKLAMA
  • #2 21641755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21641844
    zyznos321
    Poziom 10  
    Telefon to jakiś stary oneplus więc pewnie nie ma takiej funkcji. Nawet gdyby ją miał to nie mam jak jej włączyć bez demontażu urządzenia. Chciałbym tego uniknąć jeśli się da i dlatego szukam sposobu aby zrobić "sztuczny palec" który zadziała także przez szybę. W ostateczności po prostu rozbiorę urządzenie i włączę bluetooth, ale chciałbym tego uniknąć jeśli się da.
  • #4 21641848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21645503
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4221
    Przypuszczam, że wykrywanie dotknięcia wykorzystuje napięcie zmienne i prąd płynący poprzez pojemność ekran-palec. Można by zrobić "sztuczny palec" z aktywnym układem zwiększającym ten prąd, żeby zadziałał przy dotknięciu poprzez szybkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21645523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21645619
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Bez dotknięcia ta powierzchnia, która może zostać dotknięta palcem, ma pojemność pasożytniczą może rzędu pikofarada; dotknięcie może dać kilkanaście pikofaradów, więc tu trylionów nie będzie. Ale z tego, co piszą w polskiej Wikipedii (to samo podaje sklep Iiyama), są stosowane cztery różne technologie; w angielskiej jest ich jeszcze więcej...
  • #8 21645632
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 21645787
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Angielska Wikipedia opisuje kilka technologii pojemnościowych. Ale tu istotne jest tylko, jaką pojemność ten ekran mierzy: czy pojemność między ekranem a palcem, czy między sąsiednimi fragmentami ekranu (w tym drugim przypadku ekran byłby "szachownicą", na zmianę pola nadające i odbierające, palec by zwiększał ich sprzężenie przenosząc sygnał). W pierwszym przypadku potrzebny jest "sztuczny palec" o ujemnej pojemności - połączenie szeregowe dodatniej i ujemnej pojemności daje większą pojemność, np. +2 pF i -3 pF połączone szeregowo dają 6 pF - i ta większa pojemność może wystarczyć, by dotknięcie zostało wykryte. A inna możliwość to dotknąć na większej powierzchni, też pojemność będzie większa - jakkolwiek to sprawdzi się tylko dla najprostszych układów, np. takiego, że cały ekran jest pokryty folią, która odrobinę przewodzi, na dwóch przeciwległych narożnikach są nadajniki sygnałów, na pozostałych dwóch odbiorniki, układ mierzy odbierane sygnały i z nich procesor wylicza, gdzie ekran został dotknięty (dotknięcie osłabia i opóźnia sygnał).
  • #10 21646008
    zyznos321
    Poziom 10  
    Udało się rozwiązać problem bez demontażu dzwonka. Kupiłem używany rysik aktywny za niecałe 20 zł i wyciągnąłem z niego środek. Po wyrzuceniu niepotrzebnych elementów i podaniu zasilania 4,5 V dotyk działa przez 2-milimetrową szybę.

Płytka elektroniki rysika aktywnego z przylutowanymi przewodami na tle opakowania Stylus Pen

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania ekranem pojemnościowym starego smartfona (OnePlus) zdalnie, bez bezpośredniego dotyku, przez szybkę o grubości około 2 mm plus 1 mm przestrzeni powietrznej. Po wymianie szybki ekran dotykowy przestał reagować na palec z powodu zwiększonej odległości. Dotychczas komunikacja odbywała się przez Bluetooth i myszkę bezprzewodową, jednak włączenie trybu samolotowego spowodowało utratę połączenia. Dyskutowano o możliwości wykorzystania trybu zwiększonej czułości ekranu (tryb rękawiczek), który pozwala na wykrywanie dotknięć z odległości do około 0,5 cm, jednak stary model telefonu prawdopodobnie nie posiada takiej funkcji, a jej zdalne włączenie jest niemożliwe.

Wskazano, że ekran pojemnościowy działa na zasadzie wykrywania zmian pola elektrycznego generowanego przez elektrody na powierzchni ekranu, które są zaburzane przez pojemność ludzkiego palca. Dotknięcie powoduje wzrost pojemności rzędu kilkunastu pikofaradów. Propozycją rozwiązania jest stworzenie "sztucznego palca" z aktywnym układem elektronicznym, który zwiększałby prąd lub potencjał elektryczny, aby ekran mógł wykryć dotknięcie przez szybkę. Technologia ekranów pojemnościowych jest dobrze znana i opiera się na pomiarze pojemności pasożytniczej i zmianach indukowanych przez palec, bez przepływu znaczącego prądu.

Podsumowując, bez fizycznej ingerencji w urządzenie i bez wsparcia trybu rękawiczek, zdalne sterowanie ekranem pojemnościowym przez szybkę o takiej grubości jest trudne, ale możliwe do realizacji poprzez aktywne zwiększenie pojemności lub potencjału imitującego dotyk palca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA