logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 4G05-B + TL-SG108E – wolny transfer i błędna adresacja IP po zmianie okablowania

dzolo35 22 Sie 2025 20:46 267 2
REKLAMA
  • #1 21641801
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Witam.
    Mam mały problem z adresami ip. i przesyłem danych po zmianie okablowania sieci domowej , ale do rzeczy.
    Do tej pory miałem układ według pierwszego rysunku (niebieskie połączenia) i wszystko działało w miarę dobrze poza lejkiem 100mb na wyjsciach LAN TP-LINKa MR 3420 co czasami dławiło mi resztę podłączoną pod switcha TP- LINKa TL SG-108E ,

przy okazji remontu postanowiłem wynieść router LTE NOKIA 4G05-B z przepustowością 1G na dach i podłączyć go bezpośrednio pod switcha TL SG108E jako router lub bridge i tu się zaczęły problemy , router lte NOKIA raczej nie chce współpracować ze switchem w trybie- router - dane przesyłane są z prędkością ślimaka , a w trybie- bridge- nawet nie da się wejść przez aplikację w ustawienia switcha (błędna adresacja ip.) ale już w ustawienia NOKI po kilkunastu sekundach od wywołania strony http: ...... wejdę .
    Czy połączenie według rysunku drugiego (czerwone połączenia) jest w ogóle poprawne , a jeśli tak to co trzeba pozmieniać w ustawieniach sprzętu aby to ruszyło?

Router na dachu LTE NOKIA ustawiony na BTS-a prawidłowo i na krótko internet jest super , przewody lan pomierzone , posprawdzane ,więc nie w tym problem.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • NOKIA 4G05-B + TL-SG108E – wolny transfer i błędna adresacja IP po zmianie okablowania ROUTER 2.png (185.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NOKIA 4G05-B + TL-SG108E – wolny transfer i błędna adresacja IP po zmianie okablowania ROUTER 1.png (189.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21641904
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    >>21641801

Oba połączenia są poprawne. Niepoprawna jest konfiguracja urządzeń. Popraw adresy i tryby urządzeń i musi działać.
REKLAMA