Wzmacniacz NAD C372 nie uruchamia się — po włączeniu zasilania nie chcą zadziałać przekaźniki zabezpieczające głośniki (świeci czerwona dioda). Z moich pomiarów wynika, że jest coś nie tak z lewą końcówką mocy — napięcie stałe na wyjściu przed przekaźnikiem jest za wysokie, ok. 15 V; prąd spoczynkowy na poziomie 2,6 mV (powinno być 5–6 mV) i nie da się regulować VR303 (TP301 a TP302); "bias" ok. 5 V, a powinno być 0 ÷ -3 V (TP303 a TP304). W prawej końcówce wszystkie pomiary są prawidłowe. Usterka zdarzyła się zaraz po wymianie w obu kanałach rezystorów regulacyjnych prądu spoczynkowego VR303 i "Bias" VR302; wróciłem od razu do starych, ale nic to nie zmieniło.
Proszę o pomoc, gdzie szukać przyczyny?
W załączniku zamieściłem instrukcję serwisową.
AI: Czy sprawdzałeś tranzystory końcowe, sterujące oraz elementy bierne (rezystory, diody, kondensatory) w lewej końcówce mocy pod kątem uszkodzeń (przebicia, przerwy, zwarcia)?
Tranzystory końcowe sprawne, brak uszkodzeń.
Proszę o pomoc, gdzie szukać przyczyny?
W załączniku zamieściłem instrukcję serwisową.
AI: Czy sprawdzałeś tranzystory końcowe, sterujące oraz elementy bierne (rezystory, diody, kondensatory) w lewej końcówce mocy pod kątem uszkodzeń (przebicia, przerwy, zwarcia)?
Tranzystory końcowe sprawne, brak uszkodzeń.