logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr RO z podwójną osmozą do bardzo twardej wody ze studni – jak często wymiana?

sjux5 24 Sie 2025 22:11 333 3
REKLAMA
  • #1 21643582
    sjux5
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam

Chciałbym zakupić filtr z podwójna osmozą do kuchni ale moja woda pochodzi ze studni i jest bardzo twarda, ilość kamienia to górna skala.

To że takie filtry zmiękczają wodę to wiem ale nigdzie nie mogę doczytać/znaleźć konkretnej informacji czy twarda woda może ZNACZNIE lub jak bardzo przyśpieszyć wymianę filtrów.
    Nie chcę np. skończyć tak że filtr RO który można wymieniać raz na rok lub dwa, ja będę musiał wymieniać np. 4 miesiące.

Do tej pory mam 3-filtrowy system Aquaphor a filtr odpowiadający za odkamienianie musiałem co miesiąc regenerować roztworem soli (maksymalnie 6 razy i wymiana filtra). To jest za uciążliwa zabawa.

Czy osmoza to ogarnie?

Pozdr. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 21643938
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 449
    sjux5 napisał:
    ilość kamienia to górna skala.

Na początek, to potrzebne jest badanie wody. Na podstawie wyników, tego badania robimy założenia do jakich wartości chcemy obniżyć wyniki w poszczególnych grupach. Dobieramy dopiero filtry i zlecamy ponowne badanie.
    Tak na "wyczucie", to trudno sensownie odpowiedzieć!
  • REKLAMA
  • #3 21643950
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    nie wiem, na ile to jest nazwa marketingowa i zgodna z nazwą procesu.
    Jeżeli to naprawdę odwrócona osmoza, to taka woda nie nadaje się do spożycia, jest szkodliwa dla zdrowia wszelkich organizmów żywych.
    Pozdrawiam
  • #4 21644140
    sjux5
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Czekam na kogoś kto używa filtrów z odwróconą osmozą do bardzo twardej wody. Jeśli się taki znajdzie, to nich pisze ! :-)

PS. w temacie pomyliłem się pisząc podwójna..
REKLAMA