logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Off-grid za falownikiem. Zabezpieczenia nadprądowe, RDC, brak stałej fazy.

adikas 25 Sie 2025 12:46 2895 33
  • #31 21712597
    lucjanmarcinkowski
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    >>21712461

Jak byś opisał dokładnie, co i jak zrobiłeś — byłoby super.

Już nawet nie chodzi mi o detekcję zaniku fazy, tylko o samo przełączanie.

W szczególności, jak zapewniasz galwaniczną separację źródeł zasilania?
  • #32 21712642
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    lucjanmarcinkowski napisał:
    2. Nie wiem, na ile autor wpisów na temat koncepcji przełączania ATS-em ma świadomość tego, że to nie jest przełączenie "w locie", tylko jest to bardziej wyłączenie jednego źródła zasilania i włączenie drugiego. Czyli to nie będzie tak, że wszystkie urządzenia będą działały, w pewnym momencie pstryk i mamy drugie źródło. To raczej będzie tak, że wszystko się wyłączy i za chwilę włączy z powrotem. Jeśli ktoś podpowie urządzenie, które jest w stanie przełączyć w locie, to ja chętnie je kupię i przetestuję.

Nie pisz bzdur jak sam nie masz świadomości jak działa przełączenie na ATS, mi dział idealnie bez wyłączania urządzeń.

Dodano po 2 [minuty]:

lucjanmarcinkowski napisał:
    >>21712461

W szczególności jak zapewniasz galwaniczną separację źródeł zasilania?

Przecież to jest w ATS rozwiązywane, ty chyba nie masz pojęcia że ATS ma 3 stany i w zależności od typu od 2 do 4 przełączników.
    To jak szybko i kiedy przełącza zasilanie zależy tylko od posiadanego ATS i sposobu podłączenia.
  • #33 21712670
    lucjanmarcinkowski
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    >>21712642 Ale po co te nerwy? Nikt cię nie atakuje, nie musisz się bronić.

Gdybyś przeczytał post, do którego wprost się odnoszę, była mowa o "Ja sobie zrobiłem ATS z przekaźnika".

Ok. W życiu widziałem jakiś zbiór ATS-ów. Przetestowałem kilka. Żaden nie przełączał się w czasie poniżej 20 ms. Napisz jakieś przykłady KONKRETNYCH urządzeń. Przetestujemy, zobaczymy. Przecież jesteśmy tu, aby sobie pomagać, a nie pokazywać, kto ma większe ego, prawda?
  • #34 21712703
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji off-grid za falownikiem, ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczeń nadprądowych, obecności stałej fazy oraz stosowania różnicówek (RCD) w układzie IT. Poruszono problem doboru zabezpieczeń nadprądowych, gdzie standardowe B16 mogą nie zadziałać natychmiastowo przy zwarciu, ponieważ prąd zwarciowy jest zbyt niski względem znamionowego prądu bezpiecznika, co budzi obawy o czas reakcji. Omówiono różnice w konstrukcji tanich falowników off-grid, które często mają układ IT z rozłączonym przewodem neutralnym (N) w trybie pracy wyspowej, co skutkuje brakiem stałej fazy (potencjał L względem PE około 115 V, a N nie jest zerem). To może powodować problemy z działaniem niektórych urządzeń, np. pieców, lodówek, oświetlenia czy sprzętu audio. Połączenie przewodu N falownika z N sieci jest kwestionowane ze względu na normy PN-HD 60364-1:2009 i bezpieczeństwo, choć w praktyce tanie falowniki (np. EaSun, Anenji) mają N połączone na płycie głównej i testy pokazują ich działanie.

Dyskutowano o pracy falowników w trybie wyspowym (off-grid) oraz w trybie współpracy z siecią, z uwzględnieniem automatycznego przełącznika ATS, który ma przełączać zasilanie między falownikiem a siecią rezerwową. Wskazano, że ATS może powodować taktowanie (częste przełączanie) przy zmiennym obciążeniu i stanie baterii, a także że automatyczne ATS z AliExpress mogą być niezgodne z polskim prawem i mogą skutkować odmową wypłaty odszkodowania. Zalecane jest stosowanie ATS z przekaźnikiem, który zapewnia szybkie i bezprzerwowe przełączenie zasilania, co potwierdzają użytkownicy.

Poruszono też temat układu IT w falownikach, który jest bezpieczny przy pojedynczym doziemieniu, ale wymaga monitorowania izolacji, gdyż drugie doziemienie stwarza zagrożenie. W układzie IT różnicówki nie działają, co wymaga stosowania innych metod zabezpieczeń. Dyskutowano o napięciach i potencjałach w układzie IT, gdzie L i N mają około 115 V względem PE, a dotknięcie obu przewodów może być niebezpieczne.

W kwestii zabezpieczeń nadprądowych i przeciążeniowych podkreślono, że falownik wyłączy się przy przeciążeniu, a zabezpieczenia instalacji (np. C20) mogą wyzwalać się przy przekroczeniu mocy przyłączeniowej. Proponowano rozważenie instalacji dwóch mniejszych falowników na dwie fazy zamiast jednego dużego, co pozwoli lepiej rozłożyć obciążenia i uniknąć problemów z zabezpieczeniami.

Wskazano na różnice w napięciu i połączeniach przewodu neutralnego w modelach falowników Anenji 4.3 kW (N połączone na stałe) i Anenji 6.2 kW (N rozłączone w trybie wyspowym, łączone tylko w bypasie). Podkreślono, że konfiguracja falownika i ATS powinna uwzględniać charakterystykę pracy off-grid i współpracy z siecią, a także normy bezpieczeństwa.

W dyskusji pojawiły się linki do testów i instrukcji falowników EaSun i Anenji oraz uwagi dotyczące efektywności pracy falownika i poboru energii z sieci na własne potrzeby.

Podsumowując, instalacja off-grid za falownikiem wymaga przemyślanego doboru zabezpieczeń, uwzględnienia specyfiki układu IT, właściwej konfiguracji ATS oraz świadomości ograniczeń norm i bezpieczeństwa, zwłaszcza w kontekście połączeń przewodu neutralnego i działania różnicówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA