logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Off-grid za falownikiem. Zabezpieczenia nadprądowe, RDC, brak stałej fazy.

adikas 25 Sie 2025 12:46 2880 33
REKLAMA
  • #1 21643970
    adikas
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Dzień dobry!

Chcę założyć instalację OFF-GRID. Ale im więcej o tym czytam, tym więcej mam wątpliwości. Największe dotyczą instalacji odbiorczej za wyjściem falownika.

1. Zabezpieczenie nadprądowe.
    Np. B16. Mam wątpliwości co do zadziałania mechanizmu zwarciowego, gdyż działa on przy 3-5 razy większym prądzie znamionowym bezpiecznika. czyli minimum 48A. No ale falownik o mocy rzędu 5kW takiego prądu nie jest w stanie wytworzyć. Czyli przy zwarciu trzeba będzie czekać może nawet i minutę, aż zadziała drugi mechanizm, czyli przeciążeniowy. Trochę mnie to przeraża :/

2. Brak stałej fazy.
    Niestety tanie falowniki jej nie posiadają. Zarówno na L jak i na N jest potencjał. Napięcie L-PE i N-PE oscyluje w granicach 115V. Ponoć niektóre urządzenia stroją przez to focha. Jednemu nie działa piec, drugi narzeka na działanie lodówki, komuś żarzą się żarówki, natomiast audiofilowi buczą głośniki od kina domowego.
    Po połączeniu N-falownika z N-sieci problem ponoć znika. Ale nie jest to raczej poprawne rozwiązanie, wręcz zakazane, gdyż nie można łączyć tych instalacji w żaden sposób. Co więc uczynić? Czy pozostaje tylko zakup droższego falownika ze stałą fazą?

3. Zabezpieczenie RDC
    Nie działa. I tu jestem w szoku. Myślałem, że znam zasadę działania RDC i jak prąd gdzieś ucieknie np. do PE to zabezpieczenie zadziała natychmiast. Niestety przy zasilaniu z falownika nie działa. Widziałem test na YT, oraz w dyskusji z jakimś elektrykiem. Pomaga znów, jak w przypadku stałej fazy, połączenie N-falownika z N-sieci. Ale nie wolno!

Jak poprawnie wykonać taką instalację za falownikiem aby była bezpieczna?

Gdzieś wyczytałem, że to układ IT super bezpieczny jak w kopalni czy szpitalach. Ale żeby on był w pełni bezpieczny, to trzeba nadzorować stan izolacji i jeszcze jakieś tam czynności. To chyba mocno komplikuję taką instalację.

A może wykonać osobne uziemienie i uziemić N wyjściowe i wtedy pojawi się stała faza jak w przypadku łączenia N+N? Natomiast instalacje zostaną odseparowane.
    Chociaż nie jestem pewien czy do końca? W gniazdkach domowych jest jeszcze PE, które łączy się z N w postaci PEN.

Z drugiej strony sporo ludzi kupuje te tanie falowniki i działają. Nie skarżą się na problemy, a może ich nie zauważają. Może nie myślą też tak jak ja o bezpieczeństwie. Szczerze to przez te zabezpieczenia i brak stałej fazy powoli odechciewa mi się tego off-gridu.

Co Wy o tym sądzicie?
    Jak poprawnie wykonać taką instalację, aby była bezpieczna, zgodna z prawem i działała bez zakłóceń dla urządzeń?
  • REKLAMA
  • #2 21644142
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1187
    Proponuję mocną lekturę bo kilka stwierdzeń tu podanych mija się z prawdą np.: "Brak stałej fazy.
    Niestety tanie falowniki jej nie posiadają." czy: "połączenie N-falownika z N-sieci. Ale nie wolno!"
    Jaki układ sieci kolega posiada i jaki falownik ma na myśli. Tanie off-gridy mają N in i N out połączone na płycie głównej i dlaczego by ich nie wolno było łączyć? Jest mnóstwo testów takich falowników na YT. EaSun, Anenji i nne tego typu.

Dodano po 5 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4111456.html

Zbliżenie na wnętrze falownika z przewodami połączonymi na płycie głównej
    minuta 5:45 na filmiku falownik easun 4kW 24V połączenie biegunów N na płycie głównej a więc i stała faza.
  • #3 21644154
    adikas
    Poziom 12  
    >>21644142 Mam układ TN-C-S. Falownik np. Anenji 6.2. One mają przekaźnik mostkujący N'ki ale w trybie bypass. Kiedy chodzi bez sieci N'ki są rozłączone.

Nie znam przepisów i norm, ale offgrid to instalacjia wyspowa i na forach można natknąć się na dość stanowcze stwierdzenia, że nie można jej w żaden sposób łączyć z instalacją z sieci.
    I tu np cytat:
    "Zgodnie z normą PN-HD 60364-1:2009, dotyczącą instalacji elektrycznych niskiego napięcia, zabronione jest łączenie przewodu neutralnego zasilania awaryjnego, takiego jak UPS, z przewodem N sieci elektroenergetycznej, ponieważ może to prowadzić do niebezpiecznych różnic potencjałów i zakłóceń w ochronie przeciwporażeniowej."

Ja wiem, że gdy połączymy te N'ki to będzie działać, tylko nie dokońca jestem przekonany czy to właściwe, bezpieczne i zgodne z prawem. Myślę, że gdyby zapytać jakiegokolwiek operatora: "Czy mogę połączyć N z mojego offgridu z waszym N bo nie mam stałej fazy?" to odpowiedź była by stanowczo negatywna.

Jaką mocną lekturę proponujesz?
  • #4 21644156
    bumble
    Poziom 40  
    adikas napisał:
    Nie znam przepisów i norm, ale offgrid to instalacjia wyspowa i na forach można natknąć się na dość stanowcze stwierdzenia, że nie można jej w żaden sposób łączyć z instalacją z sieci.

No to bzdura jest bo te falowniki mają możliwość pracy z siecią oczywiście mogą również pracować jako wyspowe.
    U ciebie ma to pracować w trybie wyspowym czy normalny off-grid we współpracy z siecią?

Dodano po 3 [minuty]:

adikas napisał:
    One mają przekaźnik mostkujący N'ki ale w trybie bypass. Kiedy chodzi bez sieci N'ki są rozłączone.

Skąd taka informacja?

Dodano po 4 [minuty]:

adikas napisał:
    ale offgrid to instalacjia wyspowa

Są dwa rodzaje pracy off-grid.
  • #5 21644183
    adikas
    Poziom 12  
    Wiem, że mogą pracować z siecią jak i bez. Preferuję bez podłączonej sieci do falownika. Po co ma mi prąd pobierać z sieci? Wg mnie bezsensu. Mają być panele i bateria, a jak się skończy prąd w baterii, to ma się wyłączyć. Będzię ATS, który mi przełączy na sieć. Oczwiście nie wykluczam podpięcia sieci jak jest taka możliwość, ale nie widze uzasadnienia ekonomicznego.

To, że Nki sa rożłączane możesz zobaczyć chociażby na tym filmie https://youtu.be/43G9-j0rMOE?si=ebDqbctV7phkBFdq&t=269

Off-grid to offgrid. Sama nazwa mówi, że "rozłączony od sieci". Jakie sa dwa rodzaje?
  • #6 21644185
    bumble
    Poziom 40  
    Jaki będzie użyty ATS? Ręczny? Off-grid praca wyspowa i praca z siecią. W pracy z siecią falownik sam wybiera źródło zasilania dla odbiornika według ustawionych priorytetów w programie.
  • REKLAMA
  • #7 21644189
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Mój falownik 4.3 kW pobiera na własne potrzeby z sieci ~25W. Dzięki temu bezprzerwowo przełącza się na sieć w przypadku zbyt dużego obciążenia. Wydaje mi się, że taki automatyczny ATS też musi coś pobierać na własne potrzeby.
  • #8 21644192
    bumble
    Poziom 40  
    TvWidget napisał:
    Mój falownik 4.3 kW pobiera na własne potrzeby z sieci ~25W. Dzięki temu bezprzerwowo przełącza się na sieć w przypadku zbyt dużego obciążenia. Wydaje mi się, że taki automatyczny ATS też musi coś pobierać na własne potrzeby.

Kolega pisze o normach i prawie a automatyczny ATS z Aliexpres jest w Polsce nielegalny ponadto w razie czego to podstawa do odmówienia wypłaty odszkodowania.
    Oczywiście, że praca z siecią takiego falownika ma dla mnie większy sens niż praca wyspowa.
  • #9 21644359
    adikas
    Poziom 12  
    ATS automat nic prawie nie pobiera. Gdy zniknie napięcie z falownika przełączy na źródło rezerwowe czyli sieć.

Po drugie. W planie byłby falownik jednofazowy o mocy około 6kW. Mam przyłącze 9 albo 12 na zabezpieczeniu 20A na faze. Przy pracy z sieci i przekroczeniu 4600Wf by mi wywalało bezpiecznik na ulicy.

Po trzecie z ideologicznych względów chcę mieć off-grid off-grid, powiedzmy że w trybie SB czyli, co sobie wyprodukuję to zużyję bez dokładania z sieci. Jak zużyje energię z baterii to się wyłączy. Jak wyjdzie słońce ma doładować trochę baterie i podać na wyjście napięcie, a ATS przełączyć źródło zasilania. Praca falownika na napięciu z sieci jest dla mnie bezsensu, strata prądu.
  • #10 21644398
    TvWidget
    Poziom 39  
    adikas napisał:
    Jak zużyje energię z baterii to się wyłączy. Jak wyjdzie słońce ma doładować trochę baterie i podać na wyjście napięcie, a ATS przełączyć źródło zasilania. Praca falownika na napięciu z sieci jest dla mnie bezsensu, strata prądu.

To nie musi być efektywne. Musisz tak skonfigurować falownik aby włączał się gdy napięcie na akumulatorze przekroczy określoną wartość. Zapewne wystąpią sytuacje gdy z paneli PV będzie nadwyżka energii a odbiorniki będą zasilane z sieci. Przełączanie realizowane przez falownik jest zależne od aktualnego obciążenia.
  • #11 21644411
    bumble
    Poziom 40  
    Inna sytuacja. Minus pracy wyspowej. Falownik ładuje baterie w trybie sb, ats jest na sieć. Z chwilą pojawienia się nadwyżki na falowniku np z PV ats przełączy na falownik ale gdy wzrośnie obciążenie w domu np włączysz czajnik i falownik nie da rady to ats z powrotem przełączy na sieć i może być sytuacja takiego przełączania ciągle i w kółko.
    Uważam te falowniki za super rozwiązanie jednak gdy są podłączone do sieci.
  • REKLAMA
  • #12 21644487
    adikas
    Poziom 12  
    Hmm... Mam nadzieję, że da się ustawić falownik tak aby nie dawał napięcia na Load dopóki nie doładuje aku np. do 50%.
  • #13 21644546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21644613
    bumble
    Poziom 40  
    On pobiera z sieci chyba 100W albo 120 ale jak nie skąd na swoją pracę a w innej sytuacji bierze z PV albo z Baterii.
  • Pomocny post
    #15 21644740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21644937
    adikas
    Poziom 12  
    Wracająć do tematu, macie Panowie stałą fazę na swoich tanich falownikach podczas pracy normalnej, czyli z baterii? Nie w Bypasie.
  • #17 21644951
    TvWidget
    Poziom 39  
    Nie znam pojęcia "stała faza". Być może chodzi o podłączenie N o jakim pisałeś . Falownik Avenji 4.3kW ma na 100% wewnętrzne podłączone N in z N out. Myślę, że znacząca większość użytkowników podłączyła falownik do instalacji dokładnie tak jak zaleca instrukcja.
  • #18 21645199
    adikas
    Poziom 12  
    Ta nazwa "stała faza" też mnie rozbraja, ale wiadomo o co chodzi. Chodzi o N którego potencjał jest zerowy, a L=230V mierząc pomiędzy PE.

To ciekawie zrobili ten model An4.3kW, że ma na stałe N-ki złączone. An6.2kW ma rozdzielone, spina je razem tylko w bypasie.
    W trybie pracy bateria+PV ma N-ki rozpięte i wtedy nie ma prawdziwego zera. Różnicówki nie zadziałają.
  • REKLAMA
  • #19 21645251
    bumble
    Poziom 40  
    A zadam takie pytanie dla znawców tematu. Jeśli jesteśmy odłączeni całkowicie od sieci przy pracy falownika w PV czy na baterii i bieguny n są nie połączone to po co nam tak w zasadzie jest potrzebna RCD? Do czego ma służyć?

Dodano po 6 [minuty]:

A transformator separacyjny zwany inaczej transformatorem bezpieczeństwa używany na budowach do elektronarzędzi. Ma oddzielone N i RCD nie zadziała mimo to jest to transformator bezpieczeństwa. Dlaczego?

Dodano po 21 [minuty]:

…”separacja zasilania jest bezpieczna i zwiększa bezpieczeństwo użytkowania urządzeń elektrycznych, minimalizując ryzyko porażenia prądem poprzez izolację galwaniczną układu od sieci. Stosuje się ją w miejscach, gdzie kontakt z urządzeniami jest częsty lub w specyficznych warunkach, jak warsztaty czy budowy, a jej użycie może być wymagane prawem, zwiększając ogólny poziom bezpieczeństwa.
    Jak działa separacja zasilania?
    Izolacja galwaniczna:
    Transformatory separacyjne tworzą izolację galwaniczną, oddzielając obwód zasilany od sieci zasilającej.
    Brak połączenia z ziemią:
    W separowanym układzie nie ma bezpośredniego połączenia przewodu fazowego lub neutralnego z ziemią lub innymi obwodami, co uniemożliwia zamknięcie obwodu prądu w przypadku kontaktu z elementami pod napięciem.”…

I na koniec zapomniałem dodać wcześniej przełącznik automatyczny ATS przełączy zasilanie na falownik tylko w przypadku kiedy będzie zanik napięcia w sieci w innych przypadkach priorytetem jest sieć. Więc falownik będzie tu pracował jako typowy UPS beż możliwości korzystania z energii PV i baterii podczas obecności napięcia w sieci chyba że przełączymy ręcznie. Podział np zapotrzebowanie domu 100% w tym np z PV 50% + bateria 30% + sieć 20% i to jednoczesne równoważenie zapewni tylko falownik wpięty do sieci. Wtedy jest sens off-grid. Korzystać z PV i baterii codziennie a jak już nie ma to sieć.
  • #20 21646030
    adikas
    Poziom 12  
    No i właśnie to za falownikiem, to gdzieś przeczytałem że jest to układ IT. Wynika to z tego, że przetwornice IT są najtańsze i chińczyki takie właśnie pakują do tych tanich falowników. Upraszczając przertwornica robi dwie fazy po 115V. Może drogie falowniki jak Deye mają normalne N=0V i L=230V, nie wiem, jestem ciekaw.
    Ale wracając do tego układu IT. Z tego co wyczytałem jest super, hiper bezpieczny. Stosowany np. w górnictwie, szpitalach. Ale nurtuje mnie pytanie: Kiedy dotkniemy dwóch biegunów L i N to, co się stanie? Ja nie wiem, nigdy nie łapałem N i L w układzie IT. Ale chyba jednak popłynie przez nas prąd i może zabić czy nie? Jak się przed tym zabezpieczyć, skoro różnicówki nie użyjemy?

Co do ATS. To ma dwa wejścia główne i rezerwowe. Na główne falownik. Na rezerwowe sieć. Gdy magazyn energii się rozładuje i zniknie napięcie ATS przełączy na rezerwowe (sieć). Gdy słońce wyjdzie, i doładuje magazyn to falownik poda napięcie, a ATS wróci na zasilanie główne.

Powtórzę jeszcze raz, dlaczego wolę bez sieci w falowniku. Otóż 1 względy ideologiczne Off-grid ma być offgrid ale drugie, bardzo istotne to to, że zabezpieczenie w skrzynce na ulicy jest 3xC20 czyli jakieś 4600W na fazę. Jeśli falownik przełączy na backup i pójdzie obciążenie 5kW, to automatycznie wywali C20 w ZK na ulicy. Dlatego też nie chcę podłączać sieci.
  • Pomocny post
    #21 21646056
    TvWidget
    Poziom 39  
    adikas napisał:
    Ale nurtuje mnie pytanie: Kiedy dotkniemy dwóch biegunów L i N to, co się stanie? Ja nie wiem, nigdy nie łapałem N i L w układzie IT. Ale chyba jednak popłynie przez nas prąd i może zabić czy nie? Jak się przed tym zabezpieczyć, skoro różnicówki nie użyjemy?

Przed czymś takim RCD nie chroni. Nie ma znaczenia czy chodzi o obwód zasilany z falownika czy z sieci. Jednoczesne dotknięcie dwóch przewodów to raczej celowe działanie a nie przypadek.

adikas napisał:
    drugie, bardzo istotne to to, że zabezpieczenie w skrzynce na ulicy jest 3xC20 czyli jakieś 4600W na fazę. Jeśli falownik przełączy na backup i pójdzie obciążenie 5kW, to automatycznie wywali C20 w ZK na ulicy. Dlatego też nie chcę podłączać sieci.

Tu chyba jest jakiś błąd w rozumowaniu. Wewnętrzna instalacja i zewnętrzne zabezpieczenie jest przewidziane do określonej mocy. Czy chcesz przy pomocy falownika obejść to ograniczenie ?
  • Pomocny post
    #22 21646100
    bumble
    Poziom 40  
    adikas napisał:
    Co do ATS. To ma dwa wejścia główne i rezerwowe. Na główne falownik. Na rezerwowe sieć. Gdy magazyn energii się rozładuje i zniknie napięcie ATS przełączy na rezerwowe (sieć). Gdy słońce wyjdzie, i doładuje magazyn to falownik poda napięcie, a ATS wróci na zasilanie główne.

Będzie taktowanie bo ATS nie wie czy falownik ma dość mocy przełączy się jak wykryje napięcie po czym wróci na zasilanie sieci bo falownik się wyłączy itd.

Dodano po 4 [minuty]:

adikas napisał:
    Powtórzę jeszcze raz, dlaczego wolę bez sieci w falowniku. Otóż 1 względy ideologiczne Off-grid ma być offgrid ale drugie, bardzo istotne to to, że zabezpieczenie w skrzynce na ulicy jest 3xC20 czyli jakieś 4600W na fazę. Jeśli falownik przełączy na backup i pójdzie obciążenie 5kW, to automatycznie wywali C20 w ZK na ulicy. Dlatego też nie chcę podłączać sieci.

Czy falownik czy bez falownika jak przeciążysz to i tak wywali.
  • #23 21646788
    adikas
    Poziom 12  
    Co do ukłdu IT, poczytałem i faktycznie nie stosuje się tam RDC. Układ odseparowany od ziemi. Bardzo bezpieczny dopuki ma tylko jedno doziemienie, przy drugim robi się niebezpiecznie. Więc trzeba to jakoś badać, nie wiem jeszcze jak, ale do douczenia. Pewnie pomiary izolacji.

bumble napisał:
    Będzie taktowanie bo ATS nie wie czy falownik ma dość mocy przełączy się jak wykryje napięcie po czym wróci na zasilanie sieci bo falownik się wyłączy itd.

No tu by trzeba było coś zastosować co by spowodowało aby falownik nie dawał rano od razu napięcia, dopuki nie doładuje trochę baterii np. do 30-40%, aby właśnie tą moc utrzymać.

TvWidget napisał:
    Tu chyba jest jakiś błąd w rozumowaniu. Wewnętrzna instalacja i zewnętrzne zabezpieczenie jest przewidziane do określonej mocy. Czy chcesz przy pomocy falownika obejść to ograniczenie ?

bumble napisał:
    Czy falownik czy bez falownika jak przeciążysz to i tak wywali.

Falownik będzie jednofazowy np 6.2kW, czyli moge podłączyć do niego na wejście tylko jedną fazę, która jest zabezpieczoną u mnie w ZK C20. I załóżmy, że w domu ciągnę 5kW, bateria się kończy, falownik przełącza na bypass na tą faze z sieci i co się stanie, za chwilę wywali mi C20 na ulicy. To samo bedzie przy przeciążeniu falownika.
    A mam przyłącze 3 fazowe, obwody rozłożone w miarę równomiernie bez urządzeń 3f, więc stosując ATS, kiedy bateria się skończy albo bedzie przeciążenie, falownik się wyłączy ATS przerzuci na sieć w której obciążenie się rozłoży na 3 obwody zabezpieczone C20 każdy, więc nic nie wywali. Może z dwa razy przez 10 lat miałem wywalony bezpiecznik w skrzynce.

Oczywiście są to extramalne sytuacje, ale nie wykluczone. Raczej będę dbał aby nie przeciążać, lecz 4600W w niedzielę, gdzie chodzi pralka z szuszarką, zaraz dojdzie żelazko i ktoś wodę na kawę niechcąco wstawi i klops. No z jednej fazy nie poleci. Wolę żeby falownik się wyłączyć a ATS przełączył na sieć. Chociaż poczytałem o tych chińskich ATS-ach, to też mam dylemat. Szczególnie przy 3 fazach może być niebezpiecznie. Coraz bardziej się skłaniam do ręcznego.

Dobra kończe temat, bo chyba sam do końca nie wiem co chcę, najlepiej chyba kupić falownik 3f 11kW, opanelować całą chatę, wstawić magazyn 30kWh i nie będzie dylematów ;)
    Dziękuję za rozmowę i pomoc.
  • Pomocny post
    #24 21646822
    bumble
    Poziom 40  
    Dwa mniejsze falowniki połączone pracujące na dwie fazy.
  • #25 21646864
    adikas
    Poziom 12  
    >>21646822 Tak, też mi to przeszło przez myśl. Tym bardziej, ze planuję montaż paneli na dwa etapy rozłożyć. Najpierw 1 string 3kWp potem drugi 3kWp. I w sumie na początek przygody, żeby zobaczyć jak to działa nie głupi pomysł. Mniejsze wydatki bo mniejszy falownik (trochę tańszy) magazyn 24V to też o połowę mniejszy.
    Na początek kilka obwodów przepiąć i jak się spodoba to druga taka instalacja. Wtedy faktycznie z sieci się podpinam bez obawy o ten C20.
  • #26 21646883
    bumble
    Poziom 40  
    Ale mimo wszystko nie pchałbym się w magazyn 24V tylko 48V.

Dodano po 1 [minuty]:

Przy wyborze falowników zwróć uwagę bo zdaje 6kW easun jeśli dobrze kojarzę jest model który ma dwa wyjścia, jedno do pracy UPS. Pozostałe są normalne.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno przychodzi do głowy. A jakbyś chciał przejść na układ jednofazowy ze zwiększeniem mocy lub tylko zwiększenie mocy od dostawcy jak to wygląda.??
  • #27 21646971
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    bumble napisał:
    Ale mimo wszystko nie pchałbym się w magazyn 24V tylko 48V.

Ja też nie :)

https://youtu.be/hSlBbID476E?si=1DtyAKxfmXvlEIkd
    https://anenji.com/pl/products/6200w-18600w-4...solar-inverter-on-off-grid-parallel-with-wifi
  • #28 21647109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21712172
    lucjanmarcinkowski
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Chciałbym się podpiąć pod wątek, bo mam dwa pytania.

1. Skąd informacja, że "chińskie" ATSy są nielegalne? W jakim sensie nielegalne? Mają dopuszczenie na rynek europejski, czy też nie? Ja rozumiem, że jakieś cuda z AliExpress bez żadnych papierów mogą być problematyczne, ale ten sam shit sprzedawany przez "polskich" producentów (np. VCX) chyba ma papiery (nie mówiąc o jakości)?

2. Nie wiem, na ile autor wpisów na temat koncepcji przełączania ATS-em ma świadomość tego, że to nie jest przełączenie "w locie", tylko jest to bardziej wyłączenie jednego źródła zasilania i włączenie drugiego. Czyli to nie będzie tak, że wszystkie urządzenia będą działały, w pewnym momencie pstryk i mamy drugie źródło. To raczej będzie tak, że wszystko się wyłączy i za chwilę włączy z powrotem. Jeśli ktoś podpowie urządzenie, które jest w stanie przełączyć w locie, to ja chętnie je kupię i przetestuję.
  • #30 21712461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji off-grid za falownikiem, ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczeń nadprądowych, obecności stałej fazy oraz stosowania różnicówek (RCD) w układzie IT. Poruszono problem doboru zabezpieczeń nadprądowych, gdzie standardowe B16 mogą nie zadziałać natychmiastowo przy zwarciu, ponieważ prąd zwarciowy jest zbyt niski względem znamionowego prądu bezpiecznika, co budzi obawy o czas reakcji. Omówiono różnice w konstrukcji tanich falowników off-grid, które często mają układ IT z rozłączonym przewodem neutralnym (N) w trybie pracy wyspowej, co skutkuje brakiem stałej fazy (potencjał L względem PE około 115 V, a N nie jest zerem). To może powodować problemy z działaniem niektórych urządzeń, np. pieców, lodówek, oświetlenia czy sprzętu audio. Połączenie przewodu N falownika z N sieci jest kwestionowane ze względu na normy PN-HD 60364-1:2009 i bezpieczeństwo, choć w praktyce tanie falowniki (np. EaSun, Anenji) mają N połączone na płycie głównej i testy pokazują ich działanie.

Dyskutowano o pracy falowników w trybie wyspowym (off-grid) oraz w trybie współpracy z siecią, z uwzględnieniem automatycznego przełącznika ATS, który ma przełączać zasilanie między falownikiem a siecią rezerwową. Wskazano, że ATS może powodować taktowanie (częste przełączanie) przy zmiennym obciążeniu i stanie baterii, a także że automatyczne ATS z AliExpress mogą być niezgodne z polskim prawem i mogą skutkować odmową wypłaty odszkodowania. Zalecane jest stosowanie ATS z przekaźnikiem, który zapewnia szybkie i bezprzerwowe przełączenie zasilania, co potwierdzają użytkownicy.

Poruszono też temat układu IT w falownikach, który jest bezpieczny przy pojedynczym doziemieniu, ale wymaga monitorowania izolacji, gdyż drugie doziemienie stwarza zagrożenie. W układzie IT różnicówki nie działają, co wymaga stosowania innych metod zabezpieczeń. Dyskutowano o napięciach i potencjałach w układzie IT, gdzie L i N mają około 115 V względem PE, a dotknięcie obu przewodów może być niebezpieczne.

W kwestii zabezpieczeń nadprądowych i przeciążeniowych podkreślono, że falownik wyłączy się przy przeciążeniu, a zabezpieczenia instalacji (np. C20) mogą wyzwalać się przy przekroczeniu mocy przyłączeniowej. Proponowano rozważenie instalacji dwóch mniejszych falowników na dwie fazy zamiast jednego dużego, co pozwoli lepiej rozłożyć obciążenia i uniknąć problemów z zabezpieczeniami.

Wskazano na różnice w napięciu i połączeniach przewodu neutralnego w modelach falowników Anenji 4.3 kW (N połączone na stałe) i Anenji 6.2 kW (N rozłączone w trybie wyspowym, łączone tylko w bypasie). Podkreślono, że konfiguracja falownika i ATS powinna uwzględniać charakterystykę pracy off-grid i współpracy z siecią, a także normy bezpieczeństwa.

W dyskusji pojawiły się linki do testów i instrukcji falowników EaSun i Anenji oraz uwagi dotyczące efektywności pracy falownika i poboru energii z sieci na własne potrzeby.

Podsumowując, instalacja off-grid za falownikiem wymaga przemyślanego doboru zabezpieczeń, uwzględnienia specyfiki układu IT, właściwej konfiguracji ATS oraz świadomości ograniczeń norm i bezpieczeństwa, zwłaszcza w kontekście połączeń przewodu neutralnego i działania różnicówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA