logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato 3.0 180KM 2014 – wymiana wiązki kabin po VIN ?

firmahandlowa48 25 Sie 2025 12:56 366 7
REKLAMA
  • #1 21643981
    firmahandlowa48
    Poziom 2  
    Hej, dzień dobry, cześć i czołem

Zaliczyłem wtopę: pociąłem sobie wszystkie kabelki od wiązki kabinowej i nie wiem jakiej jeszcze, bo wchodzącej do komputera

Sprawa wygląda tak: brak jakiejkolwiek wiedzy plus alkohol — zepsułem na dobre

Chciałbym zapytać i może rozbawić forum: co zrobić najprościej,

Wymienić wiązki?
    Znam tylko nr VIN pojazdu. Urwałem etykiety z oznaczeniami z kabli

Czy ktoś powie mi po VIN-ie, czego szukać?

2014, 180 KM, 3,0 l Euro 5, Fiat Ducato
    Światła po lifcie, rocznik pierwszy z tych nowych albo ostatni rok, ale nowe światła
    Pocięta wiązka kabli i bateria w kabinie Fiata Ducato po lifcie

Pocięta wiązka przewodów samochodowych na czerwonej mata wygłuszającej Smart Mat

Uszkodzona wiązka kabli w kabinie pojazdu obok akumulatora i pedału
    Pocięta wiązka kabli i bateria w kabinie Fiata Ducato po lifcie

Ktoś pomoże w okolicach Sierpca???
  • REKLAMA
  • #2 21644469
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3399
    Po VIN to tylko serwis. Wszystko zależy jak to wygląda bo z opisu to za dużo nie idzie wywnioskowač. Dużo tych kabli pociąłeś? Co chciałeś zrobić zanim uszkodziłeś więcej niż było? Auto odpala? Czego nie ma świateł tył czy czegoś innego?
  • REKLAMA
  • #3 21644660
    firmahandlowa48
    Poziom 2  
    Ja nie wiem :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    Lutowałem kilka przewodów, nadtopiłem trochę cyny, ale zakładam, że przy tylu ucięciach i jakości połączeń będą dalsze awarie

Dodano po 2 [minuty]:

Tu najgorzej wchodzi wiązka pod komputer; o ile komputer już wyjmowałem, to chyba ta wiązka chowa się gdzieś pod lewym słupkiem pod kokpitem
    i jutro pewnie będę rozkręcał komputer i zdejmował

Bo nie wiem, czy to tylko wiązka kabinowa
    Wiem, że ona się kończy pod prawym słupkiem za nawiewnikiem, więc pewnie tu z lewej łączy się z silnikiem
    Nieuporządkowana wiązka przewodów samochodowych w okolicy podszybia kierowcy
  • REKLAMA
  • #4 21644662
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    firmahandlowa48 napisał:
    chciałem poprzekladac wszystko

Co poprzekładać i gdzie?
  • REKLAMA
  • #5 21644842
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    firmahandlowa48 napisał:
    Sprawa wygląda tak: brak jakiejkolwiek wiedzy plus alkohol — zepsułem na dobre
    Że tak zapytam, auto twoje czy klienta? Na zdjęciach widać niezłą sieczkę, a oglądając to w realu zapewne będzie jeszcze gorzej, a i piotrekwoj1 zadałeś pytanie / co ci nie działa /. Obawiam się, że tam teraz to już nic nie działa, a poskładanie w oryginał tego Saigonu!!! I tym bardziej że
    firmahandlowa48 napisał:
    o ile komputer już wyjmowałem, to chyba ta wiązka chowa się gdzieś pod lewym słupkiem pod kokpitem i jutro pewnie będę rozkręcał komputer i zdejmował
    Autor zapytał, czy ktoś pomoże, domyślam się, że chodzi o pomoc w realu.
  • #6 21644912
    firmahandlowa48
    Poziom 2  
    Auto moje — no, sieczka w kablach, więc całą wiązkę.

Po VIN w serwisie Fiata szukać?

Na żywo szukam pomocy. Sierpc
  • #7 21644919
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Do mnie masz 50 km ale dlatego zadaje pytania bo nie wiem co tam odstawiłeś. Naprawić można wszystko kwestia ceny i czasu spędzonego przy robicie. Na ,,pomoc" typu ktoś podjedzie i coś podpowie to nie ma szans bo jak ktoś prowadzi warsztat to nie ma na takie wyskoki czasu. Musisz liczyć się z kosztami, może i by trzeba zakupić wiązkę w serwisie a może i nie wszystko zależy co tam jest porobione. Zadałem pytania na które nie otrzymałem odpowiedzi.
    Do dam kolejne, wyciągałeś kable z ich fabrycznych miejsc?
  • #8 21731297
    firmahandlowa48
    Poziom 2  
    do usunięcia

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Fiata Ducato 3.0 180 KM z 2014 roku uszkodził wiązkę kabinową, tnąc kable pod wpływem alkoholu, co spowodowało poważne problemy z instalacją elektryczną, w tym z wiązką podłączoną do komputera sterującego. Poszukuje informacji, czy na podstawie numeru VIN można w serwisie Fiata uzyskać dane o odpowiedniej wiązce do wymiany. W dyskusji podkreślono, że identyfikacja i naprawa uszkodzeń wymaga dokładnej oceny zakresu uszkodzeń, a serwis jest jedynym miejscem, które może udzielić informacji po VIN. Zwrócono uwagę, że naprawa może być kosztowna i czasochłonna, a pomoc lokalna w Sierpcu jest poszukiwana. Wskazano, że wiązka kabinowa kończy się pod prawym słupkiem za nawiewnikiem, a wiązka pod komputerem znajduje się pod lewym słupkiem pod kokpitem. Konieczne może być rozkręcenie komputera i dokładne sprawdzenie połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA