logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens HL66622/03 Wymiana szyby ceramicznej w kuchni – czy szyba jest wklejana?

Ainat 25 Sie 2025 18:40 234 2
REKLAMA
  • #1 21644367
    Ainat
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Kuchnia E-Nr HL66622/03. Jest to kuchnia wolnostojąca z piekarnikiem - stareńka, ale super się sprawuje, wszystko działa perfekt. Pobiła się szyba ceramiczna, w Siemensie ani w internecie już nie dostępna.

Pozostają dwie opcje;
    1. na złom
    2. zdobyć szkło o podobnych rozmiarach i wymienić samo szkło.

Znalazłem w necie używaną, sprawną płytę Siemensa do zabudowy z taką samą fakturą i rozkładem pól jak w mojej. Wymiar szyby u mnie znam bo można zmierzyć bez demontażu bo widać brzegi szyby a w tej , którą chcę kupić znam rozmiar zewnętrzny ramki i jej szerokość ale nie znam dokładnych wymiarów szyby.

Co do sposobu mocowania to też teoria; moja pobita prawdopodobnie jest wklejona, a ta co chcę kupić jest przykręcana. Teraz mam prośbę; czy ma ktoś informację o mojej teorii o wklejanej szybie do mojej kuchenki wolnostojącej, bardzo proszę o informację na ten temat. Jeżeli jest wklejana to czym przykleić szybę przy wymianie? Czym wypełnić szparę jeżeli nowa szyba będzie mniejsza od tej mojej pobitej?

Załączam dokumentację obu płyt ze strony Siemensa:
    moja kuch..ka.pdf (550.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. płyta do z..upu.pdf (132.47 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21644913
    Ainat
    Poziom 11  
    Kupiłem tą płytę, jedzie już do mnie.
    Proszę napiszcie jak ta szyba jest montowana w mojej kuchni.

Płyta dotarła cała i zdrowa.
    Jednak jest mniejsza o 3 cm. Ale to mniejszy problem. Zostanie na zapas bo jest w bardzo dobrym stanie. U siebie w domu mam Amikę w zabudowie to sobie zmienię kiedyś na Siemensa, Muszę tylko zdobyć gniazda do płyty Siemensa i wtyczkę do Amiki i to odpowiednio połączyć żeby nie ciąć przewodów.

Może ktoś ma na zbyciu gniazda do wtyczek ze zdjęcia?

Szyby nie da rady zdemontować z płyty jest wklejona w plastykową ramkę do której przykręcone są wszystkie pola grzewcze i elektronika. Jedynym sposobem wyjęcia szyby jest zniszczenie tej plastykowej ramki (szyba wklejana jest z góry).

W kuchence wolnostojącej jeszcze nie sprawdziłem ale prawdopodobnie jest tak samo. Trzeba szukać całego dekla z szybą od innej takiej samej kuchni jak na zdjęciu. Może ktoś ma dekiel z szybą od takiej kuchni jak na zdjęciu? Lub szybę 58 cm x 51,5 cm ?
    Załączniki:
    • Siemens HL66622/03 Wymiana szyby ceramicznej w kuchni – czy szyba jest wklejana? HL6662203 FD 7603.jpg (102.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens HL66622/03 Wymiana szyby ceramicznej w kuchni – czy szyba jest wklejana? EK7756101 fd 7411.jpg (199.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21647263
    Ainat
    Poziom 11  
    Tak wygląda płyta od środka, jak pisałem nierozbieralna. Szyba klejona od góry.
    Siemens HL66622/03 Wymiana szyby ceramicznej w kuchni – czy szyba jest wklejana?photo_2025...-37-39.jpg (69.36 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens HL66622/03 Wymiana szyby ceramicznej w kuchni – czy szyba jest wklejana?photo_2025...38 (2).jpg (47.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA