logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje

major39 26 Sie 2025 12:08 783 27
REKLAMA
  • #1 21644983
    major39
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Ostatnio zainstalowałem Linuksa Mint obok Windowsa. Wszystko ładnie grało, gdy na dysku rozruchowym był Windows 10 na dysku SSD, a na drugim był Linux Mint na dysku HDD. Wystarczyło w BIOS-ie zmienić kolejność rozruchu. Ale zachciało mi się zrobić tak, że na głównej partycji rozruchowej jest teraz Linux Mint, a Windowsa chciałem dodać jako drugi system. Oczywiście najpierw zrobiłem klon Windowsa na jeszcze jednym dysku HDD od starego komputera. Ale teraz, gdy uruchamiam komputer, to tylko odpala się Linux, choć w BIOS-ie jest widoczny drugi dysk z Windowsem. Zmieniam kolejność bootowania, ale zawsze odpala się Linux. Czyli Windows z Linuxem mógł współdziałać na jednym komputerze, ale Linux z Windowsem już nie? Ja Linuksa ściągnąłem za pomocą Rufusa na dysk, gdzie był zainstalowany Windows. Mam taką kieszeń do dysków HDD i inny komputer — jak podłączam tego Windowsa, to widzi ten dysk, ale BIOS w moim komputerze już nie. A zrobiłem nawet tak, że w komputerze odłączyłem dysk SSD, na którym jest Linux, i podłączyłem tylko HDD z Windowsem i nic — komputer nie uruchamia się, na okrągło coś tam naprawia.

Dodano po 16 [minuty]:

witam, ostatnio przesiadłem się z windowsa na lnuxa i jak piszę jakiś post to cały czas pokazuje mnie błędy ortograficzne. Nawet jak piszę teraz , gdy wchodzę w Pisownia na dole tam pod ramką to nic tam nie ma o sprawdzaniu ortografii. Na linuxie zainstalowałem juz pakiet językowy Polski w Moziili też zaznaczyłem na język Polski a mimo to cały czas u was pokazuje mnie błędy ortograficzne . Prośba jak to naprawić dopiero co ogarniam tego linuxa
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje ostani mój post .png (115.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21645259
    major39
    Poziom 5  
    Na Linuxie nie ma opcji sprawdzania ortografii, może tak jest na Windows, ale ja tu wszystko przeglądam i nic nie znalazłem. Ale zauważyłem, że jak na razie to tylko w elektroda.pl tak się dzieje.
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje ortografia .png (71.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21645298
    major39
    Poziom 5  
    mam to zaznaczone a mimo to nadal pokazuje błędy ortograficzne jako domyślny jest język Polski a nawet usunąłem inne. Zaznaczam że to się dzieje na Linux Mnt w komputerze.Przykładowo w poczcie Thunderbird zmieniłem na Polski ale na reszcie mam nadal problem ,obecnie wyłączyłem sprawdzanie pisowni w całej przeglądarce
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje błędy ortograficzne .png (37.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 21645646
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    major39 napisał:
    gdy uruchamiam komputer, to tylko odpala się Linux, choć w BIOS-ie jest widoczny drugi dysk z Windowsem.

W emulatorze terminala: sudo update-grub
    i powinien dodać Windows do menu GRUB (os-prober chyba jest domyślnie od Mint 21 włączony)
    Gdyby nie było menu GRUB to przy starcie trzymaj <Shift> albo w pliku /etc/default/grub przy podwyższonych uprawnieniach ustaw:
    GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
    GRUB_TIMEOUT=5

i na koniec jak zwykle: sudo update-grub

A co do szwankującego słownika Firefox to PPM na polu z tekstem -> [v] Sprawdzanie pisowni i ponownie PPM -> Języki - Dodaj słowniki ( https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/polish-spellchecker-dictionary/ )
  • #7 21645648
    major39
    Poziom 5  
    WojtasJD napisał:
    A co do szwankującego słownika Firefox to PPM na polu z tekstem -> [v] Sprawdzanie pisowni i ponownie PPM -> Języki - Dodaj słowniki

wczoraj wieczorem dodałem ten słownik i jest Ok jak chodzi o ortografię

Dodano po 48 [minuty]:

WojtasJD napisał:

zrobiłem to i dostałem z terminala taką odpowiedzią, całej nie będę wklejał ale na końcu pisze Jego dane wyjściowe zostaną wykorzystane do wykrycia plików binarnych rozruchowych na tych partycjach i utworzenia nowych wpisów rozruchowych.
    Dodawanie wpisu w menu rozruchowym dla ustawień oprogramowania układowego UEFI..
    Wszystko pięknie ale ja mam na sklonowanym drugim dysku windowsa Legacy nie UEFI. Ale spróbuję zobaczymy co będzie

Dodano po 37 [minuty]:

Obecnie mam w komputerze dwa dyski czyli SSD z Linuxem i HDD z windowsem ale ten drugi odłączyłem bo i tak się nie uruchamiał a szkoda mi tego windowsa. Jak kupiłem używany komputer to system już był zainstalowany na dysku, jeszcze w tedy był windows 7 ale z czasem przechodziłem z HDD na SSD i z windows 7 na windows 10

Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    pliku /etc/default/grub przy podwyższonych uprawnieniach ustaw:
    GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
    GRUB_TIMEOUT=5

i na koniec jak zwykle: sudo update-grub

Shift nic nie dał tylko czarna plansza i u góry przy uruchomieniu jak zmieniłem w biosie kolejność uruchamiania i oczywiście podałem dysk na którym jest windows 10. Napisane że dostępny jest tylko linuxs cinnemon ani słowa o windowsie ale ta druga opcja to nie za bardzo wiem jak klucz zmodyfikować. Zrobiłem zdjęcie gdzie się zatrzymałem bo dalej nie wiem co zrobić
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje podwyższone uprawnienia .png (93.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21645801
    madmarmot
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Edycja pliku tekstowego za pomocą edytora nano:
    - podniesienie uprawnień:

- edycja:
    nano /etc/default/grub

Wprowadzasz zmiany, zapisujesz skrótem klawiszowym Ctrl+S, wychodzisz skrótem Ctrl+X. Potem:

Podaj też wyniki poleceń:

Wyniki umieść w osobnych tagach CODE. Podaj dokładny model laptopa/płyty głównej.
  • #9 21645814
    major39
    Poziom 5  
    te informacje o systemie były jeszcze zrobione jak był windows 10 a te jedno zdjęcie to jest obecna instalacja Linuxa
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje informacje o systemie windws 2 .png (185.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje komputer informacja o systemie windows.png (191.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje informacje o systemie .png (62.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21645830
    major39
    Poziom 5  
    Jedna rzecz mnie zastanawia, jak fizycznie w komputerze odłączyłem dysk SSD na którym jest Linux Mint i podłączyłem drugi dysk HDD z windowsem to powinien się system z windowsem uruchomić . Chyba że żle został sklonowany dysk z windowsem a może błędnie rozumuję ???

Dodano po 11 [minuty]:

gdy uruchamiam komputer i klikam Shift tak wygląda
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje przy uruchomieniu czarna plansza z systemmem Linux cinnamon.jpg (67.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 21645851
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 868
    Na dysku będącym startowym masz boot sector i tam masz zapisane co można startować.
    Niezależnie czy masz boot sector Windows czy Linux.
    Komp czyta program rezydentny z boot sector i postępuje według jego konfiguracji
  • #12 21645856
    major39
    Poziom 5  
    >>21645801 oj dla mnie to chyba za wysokie progi, na windowsie to bym sobie może jeszcze poradził ale w linuxie dopiero się uczę od podstaw
  • Pomocny post
    #13 21645869
    sq3evp
    Poziom 39  
    Poszuka konfiguracji.
    Za czasów XP instalowało się Windows a na końcu Linux. Potem albo winbootcfg albo grub do konfiguracji
  • #14 21645870
    major39
    Poziom 5  
    sq3evp napisał:
    Na dysku będącym startowym masz boot sector i tam masz zapisane co można startować.
    Niezależnie czy masz boot sector Windows czy Linux.

w tym sęk że zaznaczam sektor gdzie jest windows zatwierzam F10 + Enter a uruchamia się Linux. A jak mam sprawdzić czy dysk który sklonowałem jest dobrze sklonowany. Zapomniałem już jakim programem był robiony klon. Na pewno jednym z tych darmowych chyba Hasleo Disc Clone albo Macrum Reflect Free. Bo mam teraz Linuxa na tym dysku co był windows i dysk przed wgranie linuxa został sformatowany

Dodano po 4 [minuty]:

mam takie głupie pytanie, jak wezmę dysk który sklonowałem do innego komputera, to system w nim się uruchomi czy nie??Jest to legacy z aktywacją mojego konta Micersoft. Nadal nie rozumiem gdzie są przesyłane komendy do Biosu jak nie ma w nim dysku . Była tu kiedyś jakaś stacja dyskietek ale to chyba nie ma z tym nic wspólnego. Ja na pewno zostanę przy linuxie na dysku SSD ale szkoda mi trochę tego windowsa którego sklonowałem o ile jest poprawnie sklonowany???Bo gdy wgrywałem linuxa to sformatowałem windowsa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 21645896
    sq3evp
    Poziom 39  
    Soft do klonowanie nie jest ważny.
    Sektor startowy laduj program rezydentny ładujący system.
    Tablice sektora startowego zawierz wpisy gdzi znaleźć początek systemu

Systemy operacyjne, laboratorium 5, uruchamianie systemu https://share.google/KWeBC8UKxDPJQ6srL
  • Pomocny post
    #16 21645898
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Jak sam dysk z Windowsem nie wstaje po odpięciu tego z Linuksem, to problem jest chyba z klonem. Coś musiało pójść nie tak przy kopiowaniu.
  • #17 21645906
    major39
    Poziom 5  
    dawidoo2115 napisał:
    Jak sam dysk z Windowsem nie wstaje po odpięciu tego z Linuksem, to problem jest chyba z klonem. Coś musiało pójść nie tak przy kopiowaniu.

też mnie tak wydaje więc wole tam nie wklejać tych komend w linuxie bo i ten system stracę

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

>>21645801
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje 4 .png (31.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje 5 .png (16.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje 6 .png (11.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje 7 .png (16.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje 8 .png (123.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje 9.png (16.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21646034
    major39
    Poziom 5  
    >>21645801
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje płyta główna .png (42.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #19 21646069
    major39
    Poziom 5  
    Mam jeszcze jedno pytanie, jak robię klon dysku na którym jest windows to on będzie działał tylko pod tym komputerem. gdzie był robiony ten klon ?Jest to system legacy MBR aktywacja poprzez konto micersoft , bo bios różnie reaguje. Albo wezmę ten żle sklonowany dysk na inny komputer i uruchomię polecenie chkdsk /f /r /x, oczywiście zastąpię literką dysku który chcę naprawić
  • Pomocny post
    #20 21646103
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Wstaw wynik po: sudo parted -l

w pliku /etc/default/grub przy podwyższonych uprawnieniach ustaw:
    GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

i: sudo update-grub

Wklej wynik co m.in. znalazł os-prober
    (oba dyski podłączone)

Jak jesteś początkujący to warto mieć skonfigurowany i działający Timeshift (po instalacji Mint była pewnie propozycja...)
    https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/timeshift.html
  • #21 21646130
    major39
    Poziom 5  
    WojtasJD napisał:
    (oba dyski podłączone)

chyba się wygłupiłem bo w aplikacji wykorzystania dysku był on widoczny ale wyszarzony ,więc musiałem na niego kliknąć i dopiero pokazało ile jest miejsca na nim, a jest tam tylko klon windowsa 10 Więc jeszcze raz prześlę zdjęcia, ale jak robię dodaję załącznik to nie chce mi przesłać tych zdjęć jest to format png i każą mi spakować do rar . Spróbuj
    Edytor nano z otwartym plikiem /etc/default/grub w systemie Linux
    Terminal z komendą 'parted -l' bez wyświetlonego wyniku na ekranie
    Terminal Linux z aktywną sesją root po komendzie sudo su
    Terminal z komunikatem „grub-mkconfig: You must run this as root”
    Zrzut ekranu z menedżera plików pokazujący dwa dyski z informacją o zajętym i wolnym miejscu ę jakoś to obejść i wyślę w jpeg
    Terminal pokazuje komunikat „EFI variables are not supported on this system”
    Wynik polecenia lsblk -f w terminalu Linuksa pokazujący partycje dysków

Dodano po 4 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    ak jesteś początkujący to warto mieć skonfigurowany i działający Timeshift (po instalacji Mint była pewnie propozycja...)

ok popatrzę tam

Dodano po 7 [minuty]:

major39 napisał:
    WojtasJD napisał:

Terminal pokazuje błędy „Brak dostępu” przy próbie listowania katalogu /boot/efi

Dodano po 2 [minuty]:

ja sie tak zastanawiam czy ten dysk nie był klonowany na NTFS a chyba powinien być na FAT 32 albo na odwrót

Dodano po 5 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    Jak jesteś początkujący to warto mieć skonfigurowany i działający Timeshift (po instalacji Mint była pewnie propozycja...)

migawkę mam już nawet dwa punkty są w komputerze

Dodano po 30 [minuty]:

Na pulpicie pojawiła się ikona dysku na którym jest windows ? co dalej
    Ikona dysku o nazwie Wolumin (320 GB) na pulpicie systemu Linux Mint

Dodano po 23 [minuty]:

gdy kliknąłem w tą ikonkę to pokazał co jest w środku no i jest tam windows
    Widok menedżera plików z otwartym woluminem zawierającym foldery systemu Windows

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

A to właściwości tego dysku
    Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje
  • Pomocny post
    #22 21646504
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Brakuje Windows Boot Manager i folderu z m.in. konf. rozruchu stąd taki efekt.
    Start z nośnika inst. W10 i w wierszu polecenia: bcdboot C:\Windows /l pl-PL
    (strzelam, że wol. z \Windows dostanie pod WinPE literę C)
    Możliwe, że najpierw trzeba zmod. tablicę partycji ale cienko to widzę bo masz w dupie co się tu pisze.

Podałem proste polecenia nie po to by je modyfikować!
    np.: sudo na początku poleceń to nie ozdoba.

Wywołany po sudo update-grub os-prober nie doda do menu GRUB wpisu dopóki nie będzie zregenerowany rozruch na dysku (bcdboot ... j.w.)
    Modyfikacja pliku /etc/default/grub też sama się nie zrobi.
  • #23 21646508
    major39
    Poziom 5  
    WojtasJD napisał:
    Możliwe, że najpierw trzeba zmod. tablicę partycji ale cienko to widzę bo masz w dupie co się tu pisze.

nie mam w dupie, po prostu nie potrafię tego zrobić, staram się ale nie mam tej wiedzy. Ja nie znam komend do terminala a gdzie reszta ?

Dodano po 5 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    Wywołany po sudo update-grub os-prober nie doda do menu GRUB

o to chodzi
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje sudo update grub .png (57.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 21646516
    major39
    Poziom 5  
    WojtasJD napisał:
    Start z nośnika inst. W10 i w wierszu polecenia: bcdboot C:\Windows /l pl-PL

nie wiem o co tu chodzi i gdzie to szukać, ja mam tylko linuxa windows mnie się nie odpala więc jak mam znaleść tę ścieżkę

Dodano po 14 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    w pliku /etc/default/grub przy podwyższonych uprawnieniach ustaw:
    GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

nie wiem jak dodać do menu GRUB nie wiem i gdzie to się wpisuje GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu w którym miejscu,?. Plik ten znalazłem ale jak dokonać wpisu to już nie umiem. W windowsie był notatnik i wpisywało się dane polecenie i zapisywało z określonym zdaniem z prawami administratora ale tu się gubię

Dodano po 14 [minuty]:

>>21646516 czy tu mam dokonać tego wpisu ? i jak wejść w podwyższone uprawnienia i gdzie dokonuje się wpisu pomyliłem pliki czy to tu mam dokonać wpisu i jak to zrobić
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje etc default grub png.jpg (166.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje sudo update grub .jpg (104.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 21646558
    major39
    Poziom 5  
    WojtasJD napisał:
    i powinien dodać Windows do menu GRUB (os-prober chyba jest domyślnie od Mint 21 włączony)
    Gdyby nie było menu GRUB to przy starcie trzymaj <Shift> albo w pliku /etc/default/grub przy podwyższonych uprawnieniach ustaw:
    GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
    GRUB_TIMEOUT=5

zrobiłem tak jak chciałeś z prawami administratora i zrobiłem sudo update grub na końcu coś tam się poprzestawiało ale windowsa nadal nie ma przy rozruchu. Wyskakuje w narożniku przez chwilę napis GRUB ale znika i uruchamia się linux . Zdjęcie poniżej gdzie dokonałem wpisu
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje wpis GRUB TIMEOUT STYLE.png (109.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21646564
    major39
    Poziom 5  
    WojtasJD napisał:
    na koniec jak zwykle: sudo update-grub
    wyniki sudo os prober
    Załączniki:
    • Dual boot Linux Mint i Windows 10 – BIOS widzi dysk z Windowsem, ale system nie startuje sudo os prober .png (14.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 21646581
    major39
    Poziom 5  
    >>21646103 Poczytałem nawet o tym Bootrec narzędziu systemu do naprawy bootloadera i dodałem te komendy do terminala sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install -y boot-repair
    boot-repair
    ale i tak nic nie dało jest tylko widoczny linux cinnamon
    Terminal z uruchomionym Boot Repair i oknem potwierdzającym naprawę rozruchu
  • #28 21647117
    major39
    Poziom 5  
    Problem rozwiązany połowicznie musiałem ponownie wgrać windowsa na USB z innego komputera gdzie jest system Legacy. Tak że teraz mam na dysku SSD Linux Mint a na HDD Microsoft. W biosie zmieniłem kolejność rozruchu tak jak chcę i jakoś idzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Linux Mint obok Windows 10, początkowo na oddzielnych dyskach (Windows na SSD, Linux na HDD), co umożliwiało łatwą zmianę kolejności bootowania w BIOS-ie. Następnie próbował przenieść Linux Mint na główną partycję rozruchową i dodać Windows jako drugi system, wykonując klonowanie Windowsa na inny dysk HDD. Pomimo widoczności dysku z Windows w BIOS-ie, system uruchamia się tylko z Linuxem, niezależnie od ustawień kolejności bootowania. Próby uruchomienia Windowsa z klonowanego dysku nie powiodły się, a podłączenie tego dysku do innego komputera pozwala na jego wykrycie i uruchomienie. Problem może wynikać z konfiguracji UEFI/BIOS, trybu bootowania (Legacy/UEFI), lub sposobu klonowania systemu Windows, który nie jest poprawnie rozpoznawany przez BIOS w obecnym komputerze. Użytkownik użył narzędzia Rufus do przygotowania dysku z Linuxem. Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia ustawień trybu rozruchu, poprawności klonowania systemu Windows oraz ewentualnej rekonfiguracji bootloadera (np. GRUB) w celu prawidłowego wykrycia i uruchomienia obu systemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA